Diş Kaplama Tedavisi Türkiye
Dişlerde çeşitli nedenlerle madde kaybı sorunları meydana gelebilir. Estetik amaçla diş üzerine farklı maddelerden restorasyon işlemleri yapılabilir. Çürük ya da travma sebebiyle dişlerde oluşan madde kayıpları dolgu yardımıyla onarılamadığında estetik açıdan diş görünümünün değiştirilmesi bakımından kaybedilen diş yerine yer tutucu desteği sağlaması bakımından kaplama işlemleri gerçekleştirilir. Diş kaplama tedavisi Türkiye uluslararası turizm bakımından da son derece popülerdir.
Diş kaplama işlemlerinin uygulanabilmesi için bazen dişlere bir miktar aşındırma işlemleri uygulanabilir. Aşındırma işlemleri yapılacak olan kaplamanın cinsine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bazen dişlerde aşındırma yapmaya gerek kalmadan da kaplama işlemleri gerçekleştirilebilir.
Kaplama yapmak için tercih edilen malzemeler metal olmayan ya da metal malzemelerden tercih edilebilir. Alt yapı malzemeleri metal veya estetik özelliği yüksek olan maddeler üzerine seramik yapılır ve bu şekilde doğal bir görünüm elde edilir.
Alt yapı desteği için kıymetli merak ya da alaşımların kullanımı alerjik reaksiyonların meydana gelme eğilimini azaltacaktır. Diş hekimleri kişilerin genel sağlık durumlarına ve beklentilerine bağlı olarak uygun kaplamaları tercih eder. Kaplamalar dokuya zarar vermeden yapıştırıcılar ile yapıştırılır. İmplant üstü kaplamalar için yapıştırıcı dışında vida kullanımı da mümkündür.
Laboratuvarlarda el işçiliği yardımıyla ya da CAD-CAM teknolojisi yardımıyla el değmeden yapılan bu kaplamaların kullanım süreleri ağız içi sağlık durumlarına, kaplama yapılan dişler ve çevrede bulunan dokuların yıllar içindeki değişimlerine bağlı olarak farklılık gösterir. Kaplama işlemi sonrasında düzenli ağız bakımı ve doktor kontrolleri kaplamaların kullanım sürelerinin uzamasına yardımcı olur.
Diş Kaplama Tedavisi Önemi
Diş kaplama uygulaması sayesinde kişiler kusursuz ve sağlıklı dişlere sahip olabilirler. Özellikle çürüme durumlarında diş kaplama kullanımı son derece önemlidir. Çürüklerin temizlenmesi işleminin ardından sonra dişlerin yeniden eski görünümlerine kavuşturulması için değişik malzemelerle kaplama işlemleri gerçekleştirilebilir.
Dişlerin tamamen kaybedilmesi yerine kaplama işlemi için protez diş ve kalıp uygulamaları gerçekleştirilir. Aşındırma işleminin ardından metal ya da metal olmayan malzemeler ile işlem gerçekleştirilebilir. Zirkonyum, seramik ve porselen gibi farklı madde kullanımları sayesinde kaplama işlemlerinin yapılması mümkündür.
Hızlı ve Güvenilir Diş Kaplama İşlemleri
Diş kaplama işlemlerinin hızlı ve güvenilir bir şekilde yapılması oldukça önemli bir konudur. CAD-CAM teknolojisi ya da laboratuvarlarda el işçiliği ile hazırlanan diş kaplama malzemeleri kaplanacak dişlerin ölçülerine uygun bir şekilde hazırlanır. Hızlı şekilde elde edilen sonuçlar güvenli diş kullanımı sağlama özelliğine sahiptir. Bunun yanında doktor tavsiyelerine uygun bir şekilde diş bakımlarının yapılması ve dişlerin korunması ile beraber kaplamalar uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanılabilir.
Diş kaplama işlemleri 3 seans olarak gerçekleştirilir. Hastaların diş durumlarına göre 2 ile 4 seans arasında değişebilen uygulamalar yapılır. Estetik kaygıları da barındırmasından dolayı bu işlemlerin aceleye getirilmemesi son derece önemlidir. Kaplamanın en iyi şekilde etki göstereceğinden emin olana kadar tedavinin devam etmesine özen gösterilmesi gerekir.
Diş kaplaması ardından diş bakımı ile ilgili çok büyük değişikliklere gerek yoktur. Kişilerin bu işlemin ardından günde en az iki defa dişlerini fırçalaması gerekir. Bunun yanında dişlerin düzenli bir şekilde kontrollerinin yapılması da ömürlerinin uzun olmasına yardımcı olacaktır.
Diş Kaplama Uygulamaları Nasıl Gerçekleştirilir?
Kaplamada kullanılan protez kısmen ya da tamamen zarar görmüş olan dişlerin hasarlarının kapatılması amacıyla kullanılır. Madde kaybına uğramış olan dişlerin güçlendirilmesinin yanında diş görünümü, şekli, hizalanması gibi durumların iyileştirilmesi için de işlem gerçekleştirilebilir.
Protez maddesi olarak kullanılan seramik ya da porselen taçlar, doğal diş rengine uygun bir şekilde tasarlanabilir. Diğer malzemeler ise akrilik, altın, metal alaşımları ve seramik içerebilirler. Bu alaşımlar genelde porselenden daha güçlü yapıları ile dikkat çeker. Bu nedenle özellikle arka dişlerde sıklıkla kullanılırlar. Güçlü ve cazip özellikleri nedeniyle metal kabuk ile kaplanan protezler de günümüzde sıklıkla tercih edilir.
Diş Kaplamada Tercih Edilen Malzemeler
Diş kaplamaları çeşitli malzemelerden imal edilebilirler. Bu ürünler teknik imkanlar dahilinde sürekli olarak gelişme gösterirler. Kaplama operasyonlarından sonraki zamanlarda dişler doğal yapısında olduğu gibi devamlı olarak bakıma ihtiyaç duyar.
Diş kaplamaları günümüzde;
- Seramik
- Zirkonyum
- Porselen
- Metal alaşımlı porselen
- Full-porselen malzemelerden imal edilir.
Diş Kaplaması Sonrası Yapılması Gerekenler
Dişlerde çeşitli nedenlerle meydana gelen yıpranma ve kayıplara uğraması durumunda diş kaplama tedavisi, hastalar için hassas süreçleri de beraberinde getirir. Diş kaplaması sonrası diş bakımına özen göstermek oldukça önemli bir konudur. Eğer bu işlemden sonra diş bakımına özen gösterilmezse birtakım sıkıntılı durumlar meydana gelebilir.
Yaşanabilecek sorunlar arasında çürük oluşumu, leke oluşumu, ağız içi ile ilgili sıkıntılar yer alır. Tüm sebeplerden dolayı bu süreçte dişlere gerekli özenin gösterilmesi son derece önemlidir. Ağız ve diş bakımının üzerinde yeterince durulması önemli bir konudur.
Diş Kaplamasından Sonra Meydana Gelen Değişimler
Sorunlu dişlerin düzeltilmesi amacıyla uygulanan diş kaplama işleminin ardından hastaların bu duruma alışmaları için biraz zaman geçmesi gerekebilir. Diş kaplama işleminden sonra hastaların bu işleme ayak uydurmaları biraz zaman alabilir. Dişlerdeki eksik kısımların tamamlanması durumunda bu alanlar ilk başta kişilerin farklı hissetmesine neden olabilmektedir.
Dişle alakalı alışılması güç yapısal sorunlar yoksa hastaların yeni dişlerine alışması fazla zaman almayacaktır. Bu aşamada hastalar ile hekimler arasında belirli aralıklarla irtibat kurulması da önemlidir. Bu tedavinin başarısından emin olmak ve hastaların bunun üzerindeki tepkilerini gözlemlemek açısından gerekli olması halinde uygun çözümlerin üretilmesi önemli bir konudur.
Diş Kaplamasının Ardından Sorunlara Uzman Yaklaşım
Diş tedavi aşamaları her insan için kolay olmayan süreçlerdir. Bu süreçte kişilerin sorunlarına kolay çözümler üreten ve talepleri iyi bir şekilde değerlendiren uzman desteği önemli bir konudur. Diş kaplama sonrası hastalar beklenmedik problemlerle karşılaşabilirler. Bu sorunlara hızlı bir şekilde yanıt almak ve çözümler üretmek oldukça önemli bir konudur.
Porselen Diş Kaplama Nedir?
Ağız ve diş sağlığı insanların yaşamlarından oldukça özen göstermesi gereken konuların başında gelir. İnsanlar günlük yaşamlarında pek çok yiyecek ve besin tüketirler. Bu nedenler ileride bu besinler ağız ve dişler için birtakım olumsuz etkiler yaratmaması için ağız ve diş sağlığına gereken özenin gösterilmesine dikkat edilmelidir. Dişlerin sağlığı açısından düzenli aralıklarla hekim kontrolünde belirli aralıklarla takip önemlidir.
Ağız ve diş tedavisi ile alakalı olarak günümüzde farklı pek çok seçenek bulunur. Çoğunlukla pek çok insan dişleri ile alakalı olarak bazı sıkıntılar yaşarlar. Diş yapısında bozulma, diş çürükleri veya estetik görünümlerin bozulmasına neden olacak diş arasındaki boşluklar gibi çeşitli olumsuz etkenler bulunur. Bu tür sorunların giderilmesi amacıyla diş kaplama porselen günümüzde sıklıkla tercih edilir.
Diş Kaplama Porselen Tedavi Aşamaları Nelerdir?
Diş yapısında meydana gelen bozulmaların ve kötü görünümün düzeltilmesi için bazı işlemler gerçekleştirilir. İlk önce diş hekimleri tarafından dişlerin detaylıca analizleri yapılır ve tedavi sürecinin nasıl ilerleyeceği ile ilgili olarak planlama gerçekleştirilir.
Öncelikle ağız ve diş yapısı ile alakalı olarak gerekli ölçümler alınır. Porselen diş kaplama işlemi için dişler üzerinde gerekli ayarlamalar gerçekleştirilir. Dişler üzerinde küçültme işlemleri gibi farklı uygulamalar yapılır. Diş hekimlerinin gerçekleştirmiş olduğu birtakım testler sonucunda kaplamalar sorunlu olan dişlerin üzerlerine uygulanır ve işlemin tamamlanması sağlanır. Diş bakımı için belirli aralıklarla diş hekimleri ile görüşmek oldukça önemlidir.
Porselen Diş Kaplama Bakımı Nasıl Yapılır?
Kaplama işlemi yapılırken uygulanan anestezinin etkisini yitirmesinden sonra hastalar normal yeme içme durumlarına dönebilirler. Kaplama uygulandıktan sonra bir süre sertlik durumları söz konusu olabilir. Bu sertlik durumları birkaç gün son derece normaldir. İşlemin ardından normal yeme içme ve diş fırçalama uygulamalarının ardından normale döner. Sertlik ve çıkıntı sorunlarının uzun zaman geçmemesi halinde diş hekimlerinin kaplamaları törpülemesi gerekebilir. Kaplamaların ömrünün daha uzun olması adına;
- Spor sırasında ağız koruyucu kullanımı
- Sert objelerin çiğnenmesinden kaçınmak
- Diş sıkma ya da gıcırdatma sorunlarında retainer kullanmak
- Sert gıda çiğneme durumlarında arka dişlerin kullanımına özen gösterilmesi ve ön dişlerin sadece yumuşak gıdalarda kullanımı son derece önemlidir.
Diş Kaplama Fiyatları Nasıldır?
Diş kaplama tedavilerinde günümüzde çok farklı malzemeler kullanılabilir. Geçmişte kaplama malzemesi olarak seramik temelli olan malzemeler kullanılırdı. Bu ürünler renk bakımından uygun olmasının yanında uygun fiyatlı olması nedeniyle de sıklıkla tercih edilen ürünlerdir. Diş kaplama fiyatları kullanılacak olan malzemelere bağlı olarak değişiklik gösterir.
Günümüzde zirkonyum gibi malzemeler de kaplama için tercih edilir. Bunun yanında altın ya da buna benzer metaller de kaplamalar da yoğun bir şekilde kullanılır. Ancak maliyetin yüksek olması bu malzemelerin daha az kullanımına sebep olur. Bunun yanında tedavinin uygulanacağı dişlerin durumuna bağlı olarak da fiyatlandırma yapılır.
Zirkonyum Diş Kaplaması Nedir?
Dişler, insanların dış görünüşlerini etkilemesinin yanında psikolojik durumlarını da etkileyen bir konudur. Düzgün ve orantılı diş yapısına sahip olan kişiler çarpık dişlere sahip olanlara göre çok daha özgüvenlidir. Dişlerdeki çarpıklık durumlarından rahatsız olan kişiler zirkonyum diş kaplama yaptırabilir. Bu kaplama çeşidinin avantajları kişilere bağlı olarak değişiklik gösterir.
Zirkonyum, diş kaplamalarda sıklıkla kullanılan elementlerden biridir. Bu element oldukça sert yapıda olması ile bilinir. Zirkonyum kendi arasında iki çeşide ayrılır. Bunlardan ilki katı zirkonyum diğeri ise yüksek saydam zirkonyum olarak isimlendirilir. Bu ikisi arasındaki fark, bunlardan biri doğal dişlerle birebir uyumlu iken diğeri ise daha dolgun ve sert bir yapıda sahiptir. Yarı yüksek saydam zirkonyum elementi özellikle ön dişlerde sıklıkla kullanılır. Doğal olmasının yanında uyumlu olması nedeniyle de tercih edilir. Zirkonyum üzerine yapılan porselen kaplama sayesinde normal diş yapısının elde edilmesi mümkün olur. Sağlığa olumsuz etki edecek faktörleri içermez. Damak yapısına uyumlu olmasının yanında porselen altında sert bir yapının olması çiğneme işlemlerinin de rahat bir şekilde gerçekleştirilmesine yardımcı olur.
Zirkonyum Diş Ömrü Ne Kadar?
Zirkonyum diş doğru bir şekilde kullanıldığı zaman uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanılabilir. Zirkonyumda renk değişimi gibi istenmeyen durumlar söz konusu olmaz. İlk takıldığı günkü gibi her zaman parlak yapısı ile dikkat çeker. Bu dişlerin yapımında bilgisayar programları kullanılır. Bu sayede hem hasta memnuniyeti hem de hata oranlarının oldukça düşük düzeyde olması sağlanmış olur.
İlerleyen zamanlarda hastalarda diş eti çekilmesi meydana gelirse bu durumda diş hekimlerine başvurmak önemlidir. Ser yapısı sayesinde ağız içerisinde her noktada rahat bir şekilde kullanımı mümkündür. Usta diş hekimleri tarafından yapılan zirkonyum dişleri normal dişlerden ayırmak imkansızdır. Metal bir yapıda olsa da ağır değildir. Hafif ve sert olmaları nedeniyle diş yapısına uyumludur. Doğru şekilde kullanıldıklarında ömürlük olacaktır.
Zirkonyum Alerji Yapar Mı?
Zirkonyum alerji yapmama özelliği ile de sıklıkla kullanılan malzemelerden biridir. Ağız yapısına uyumlu olmasının yanında dil, damak ve diş eti ile de uyumlu yapıdadır. Sıcak ve soğuk durumlarına karşı dayanıklı olmasıyla da dikkat çeker. Yenilen gıdalarda tat değişikliği sorunlarına neden olmaz. Bunun yanında çay, sigara, asitli içecek kullanımlarında da leke sorunlarına neden olmaz. Ağız kokusu sorunlarına da engel olur.
Zirkonyum ışık geçirgenliği olan ve dayanıklılığı oldukça yüksek bir malzeme olması ile dikkat çeker. Dişin doğal yapısına benzer rengi olduğundan kullanımı çok kolaydır. Dayanıklı olduğu için sıcak ve soğuk hassasiyetlerini en aza indirir. Ağız ve diş yapısına uygun olması nedeniyle sorunsuz bir kaplama malzemesi olma özelliğine sahiptir. Zirkonyum kaplama fiyatları porselen seçenekler ile kıyaslandığında biraz daha yüksektir.
Diş Kaplamalarının Tercih Edilme Nedenleri Nelerdir?
Diş kaplamalarının tercih edilmesinin pek çok farklı sebebi bulunur. Dişlerde kırık ya da çatlak durumları, lekeler, sarımsı görünüm, eğri dişler için estetik açıdan fayda sağlar. Hastalar pek çok farklı sebepten diş kaplamalarını tercih edebilirler.
Tek bir dişte kırık sorunu olması halinde de kaplama ile bu sorundan kurtulmak mümkündür. Ancak kaplama ile diş renginin uyumlu olması bakımından dişlerde beyazlatma işlemlerinden kaçınmak gerekir. Lazer diş beyazlatma yöntemi sayesinde kişilerin diş renklerinin belirlenmesi mümkündür. Bu sayede kaplama diş rengi daha uzun süre sorunsuz bir şekilde kullanılabilir.
Diş Kaplamalarının Dezavantajları Nelerdir?
Diş kaplama dezavantajları da pek çok kişi tarafından merak edilen konular arasında yer alır.
- İşlemin ardından dişler sıcak ve soğuk gıdalara karşı hassasiyet kazanabilir.
- Diş kaplaması uygulamasının geri alınması durumu söz konusu değildir. Kaplamaların hasar görmesi halinde tamir mümkün olmaz. Bu nedenle yeniden yapılması gerekir.
- Diş sıkma ya da gıcırdatma sorunları olan kişiler için porselen kaplamalar uygun değildir. Bu gibi durumlarda kaplamaların çatlaması gibi sorunlar meydana gelebilir.
- Çok sık görülmese de kaplamaların yerinden çıkması ya da düşmesi gibi durumlar söz konusu olabilir. Bu gibi durumların olma olasılığının en aza indirilmesi adına kişilerin sert gıda tüketiminden kaçınması önemli bir konudur.
Türkiye’de Diş Kaplama Uygulamaları
Diş kaplamaları diş yüzeyinde bulunan kusurların kapatılması açısından oldukça başarılı uygulamalardır. Bu yöntem sayesinde estetik bakımdan doğal ve çekici bir görünüm elde edilmesi mümkün olur. Günümüzde diş kaplama tedavileri yüksek olduğundan insanlar bu tedaviler için yurt dışına seyahat etmeyi tercih edebilirler.
Türkiye, diş kaplama yaptırmak için son derece popüler olan ülkelerden biridir. Burada pek çok uluslararası hasta yetenekli diş hekimleri tarafından tedavi edilir. Yaşam koşullarının uygun ve dövizin yüksek olması nedeniyle yurt dışından gelenler için burada diş tedavileri son derece uygun fiyatlıdır.
Diş kaplama tedavileri için Türkiye tercih edildiğinde burada tedaviler bir hafta gibi kısa bir sürede gerçekleştirilecektir. Bu sayede hastalar kaplama yaptırmak için haftalarca beklemek zorunda kalmazlar. Bunun yanında burası ünlü bir tatil destinasyonu olduğundan tedavi olurken rahatlıkla tatil yapmak da mümkündür.
Türkiye, diş turizmi bakımından son zamanlarda daha da popüler olmaya başlamıştır. Türk diş hekimleri yurt dışından gelen hastalara en iyi tedavi hizmetlerini sunarlar. Türk diş hekimleri dişçiliğin tüm yönleri ile ilgili olarak oldukça bilgilidir. Doğru teşhisler ve tedaviler ile hastalar kısa sürede sağlıklı dişlere kavuşur. Türkiye’de diş kaplama tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.