Diş Köprüsü Nasıl Yapılır?
Diş köprüsü kısaca diş kaybı ya da diş eksikliğinden dolayı oluşan boşlukların doldurulması için gerçekleştirilen bir diş tedavisi yöntemidir. Bu işlem ağız ve diş sağlığında uzun yıllardır uygulanan bir prosedürdür. İmplant tedavisi uygulaması mümkün olmayan alanlarda ya da farklı endikasyonlarda köprü işlemi tercih edilir. Bunun yanında implant üzerinde de köprü uygulaması yapılabilir.
Sağlık konusunda yaşanan gelişmeler ile farklı köprü uygulamaları da çıkmıştır. Bu uygulamalar hem malzemelerde hem de uygulama yöntemlerinde yenilikler getirmiştir. Bu sebeple diş köprüsü farklı uygulamalar ile gerçekleştirilebilir.
Köprü Diş Nedir?
Köprü diş yapımında farklı köprü yöntemleri uygulanır. Köprü yapılırken temel amaç gülüşteki boşlukların kapatılması ve eksik olan dişlerin telafi edilmesidir. Ancak her köprü çeşidi herkese uygun olmaz. Eski zamanlarda altın gibi farklı malzemeler kullanılarak yapılan köprü diş yerine günümüzde doğal dişe yakın görüntü vermesi adına porselen kullanılır.
Genellikle üç farklı diş köprüsü uygulanır. Bunlar;
- İmplant destekli diş köprüsü
- Geleneksel diş köprüsü
- Dirsekli diş köprüsü
Diş Köprüsü İşlemleri
Geleneksel Diş Köprüsü
En çok tercih edilen diş köprüsü çeşididir. Eksik dişin olduğu yerde iki tarafta doğal diş olması halinde uygulanabilir. Geleneksel diş köprüsü iki tarafta bulunan dişlere yapıştırılan diş kronları ile sabitlenir. Ön ve arka dişte belli bir ölçüde preparasyon yapılır. Ölçü alındıktan sonra bu ölçüye uygun bir şekilde üretim gerçekleştirilir.
Dirsekli Diş Köprüsü
Dirsekli diş köprüsü, geleneksel diş köprüsüne oldukça benzerdir. Dirsekli diş köprüsünde yapay diş yalnızca doğal dişe yapıştırılan kronla yerinde sabitlenir. Dirsekli diş köprüsü yaptırmak için diş boşluğunun bulunduğu yerin tek tarafından doğal bir diş bulunması yeterli olur. Çok kuvvet almayan yerlerde bu yöntem rahat bir şekilde uygulanabilir.
İmplant Destekli Diş Köprüsü
İmplant destekli diş köprüsü yönteminde doğal dişler yerine implant kullanımı yaygındır. Bu işlemde eksik dişlerin yerine implant yerleştirme işlemi yapılır. Bu implantlar sayesinde diş köprüsünün yerinde tutulması mümkün olur. Tüm eksik dişler için implant yapılması mümkün olmadığı zaman iki implant destekli kron arasına köprü koyma işlemi gerçekleştirilebilir.
İmplant destekli diş köprüsü en sağlam diş köprüsü olarak kabul edilir. İmplant üstü özel protezler genellikle iki aşamalı olarak gerçekleştirilir.
- İmplantların çene kemiğine yerleştirilmesi
- Ardından köprünün yerleştirilmesi işlemleri gerçekleştirilir.
Eksik diş sayısına bağlı olarak işlem birkaç ay sürebilir.
Eksik Olan Dişlerin Tedavi Edilmemesi Halinde Ne Olur?
Ağızda bulunan dişlerin eksik olması hem estetik bakımdan hem de sağlık açısından kişileri olumsuz yönde etkiler. Dişlerin yıpranıp çürümesi ile düşmesi veya diş çekimi sebebi ile yıllar içinde ağızda eksik diş sorunları meydana gelebilir. Ağızda yaşanan eksik diş sıkıntıları ağız ve çevresinde bulunan dokularda olumsuz sonuçların meydana gelmesine sebep olur.
Eksik dişler ağızda çiğneme problemlerine neden olur. Besinlerin yeteri kadar çiğnenmemesi besinlerin faydalarını azaltır ve sindirimin daha zor olmasına sebep olur. Eksik dişler bunun yanında mide rahatsızlıklarına ve kilo alma sorunlarına da yol açar. Eksik dişler kişilerin konuşmalarını da olumsuz bir şekilde etkiler. Konuşurken kelimelerin doğru bir şekilde telaffuz edilmesine engel olur. Estetik bakımdan da görüntünün olumsuz bir şekilde etkilenmesine sebebiyet verir.
Sabit Porselen Köprü Yerleştirme İşlemi Nasıl Yapılır?
Sabit porselen köprü geleneksel diş köprüsü yönteminin bir diğer ismidir. Bu köprünün uygulanması birkaç aşamada gerçekleştirilir.
- Öncelikle köprü dişin yapışacağı iki doğal diş hazırlanır.
- Dişler ile diş boşluklarının izleniminin hazırlanması ve laboratuvara gönderilmesi sağlanır.
- Kalıcı köprü yapılana kadar bunun yerine geçici bir köprü yerleştirilir.
- Kalıcı köprünün hazır hale gelmesi ile geçici olan çıkarılarak yerine kalıcı köprü eklenir.
Diş Köprüsü Tedavisi Kimler İçin Uygundur?
Diş boşluklarının doldurulması için implant ve köprü olmak üzere iki farklı yöntem vardır. Köprü diş tedavisinde hastaların tercihi ile ağız ve kemik yapısının uygunluğuna bakılarak değerlendirme yapılır. Köprü diş çoğunlukla ağız yapısı implant için uygun olmayan hastalar için tercih edilir. Hastanın ağız ve çene kemik yapısı veya yumuşak doku yapısı implant için uygun değilse bu hastalar için köprü diş tedavisi tercih edilir.
Diş Köprüsü Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diş köprüsü tedavisi sonrası hastanın dikkat etmesi gereken önemli noktalar bulunur. Diş köprülerinin temizlenmesi işlemi, dişlerde plak ve gıda birikmemesi bakımından son derece önemli bir konudur. Protezin sabitlenmesi görevinde kullanılmak adına küçültülen dişler ve protez dişlerin düzenli olarak temizlenmemesi halinde diş çürükleri ve diş eti sorunları meydana gelebilir.
Porselen Köprü İşlemi Hangi Dişlere Uygulanır?
Porselen köprü, arka kısımda bulunan hasarlı dişlere uygulanan bir işlemdir. Porselen ham maddesinin güçlü ve dayanıklı yapıda olması gerekir. İşlem yapılırken ilk önce güçlü metal iskelet ile alt kısımda bir tabaka meydana getirilir. Sonrasında üzerinin porselen ile kaplanması işlemi gerçekleştirilir. Metal porselenin birbirine bağlanması işleminde yoğun bir ısı işlemi gerçekleştirilir. Çiğneme kuvvetlerinin artmasının gerektiği durumlarda problem yaşanmaması adına bu işlemin yapılması önemlidir. Tek bir diş için porselen köprü yapılmasından ziyade yan yana olan dişler için porselen köprü yapılması çok daha uygun olacaktır.
Zirkonyum Destekli Porselen Çeşitleri Nelerdir?
Zirkonyum destekli porselen türleri yarı saydam ve solid olarak 2 çeşittir. Zirkonyum son derece dayanıklı bir malzemedir. Bunun yanında saydam ve ince bir görüntüsü bulunur. Yarı saydam zirkonyum köprü uygulamasında hastaların bir ya da iki adet dişlerinin eksik olması gerekir. Hastalarda fazla sayıda diş kaybı olması halinde zirkonyum köprü yapılması tavsiye edilmez. Bunun yanında estetik bakımdan iyi sonuçlar vermesi nedeniyle de ön dişlerde tercih edilen bir işlemdir.
Solid zirkonyum köprü, yarı saydam zirkonyum köprülerin aksine, uzun diş kayıplarında oluşur. Dişi sıkarak yapay malzemeye zarar veren hastalarda solid zirkonyum köprü kullanılır. Hastaların diş yapılarına uygun olan şekillerde renklendirme işlemi gerçekleştirilerek estetik bir görünüm elde edilmesi mümkün olur.
Köprü Dişlerin Avantajları Nelerdir?
- Köprü dişler ile estetik görünüm elde edilmesi mümkündür. İşlevsel bakımdan bu dişler oldukça başarılıdır. Bu sayede güvenilir sonuçlar elde edilir.
- Köprü diş maliyetleri diğer tedavi yöntemlerine göre çok daha azdır.
- Köprü yapılacak dişlerin tedavi süreçleri de kısadır.
Tek Diş Eksikliği Durumunda İmplant Mı Yoksa Köprü Diş Mi Uygulanır?
Tek diş eksikliği durumunda implant ya da köprü diş seçimi işleminde ikisinin de avantajlarının ve dezavantajlarının göz önünde bulundurulması gerekir. Bunun yanında hastanın ağız yapısına göre meydana gelebilecek riskler, diş yapısına hangisinin daha uygun olduğu gibi konuların da değerlendirilmesi gerekir. İmplant dişlerin köprü dişe göre pek çok avantajı bulunur. Ancak hangisinin daha avantajlı olduğu hastalara göre değişir.
Türkiye’de Diş Köprüsü Uygulamaları
Türkiye’de diş köprüsü tedavisi son derece popülerdir. Ülkede bu alanda eğitilmiş pek çok uzman diş hekimi bulunur. Yurtdışından her yıl binlerce hasta buraya gelerek uygun fiyatlara diş köprüsü tedavisi yaptırır. Türkiye’de diş köprüsü tedavisi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.