Diş Köprüsü Nedir?

Diş köprüsü çok sık tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Yetersiz bakım sonucu dişler ilerleyen yaşın etkisiyle de zamanla dökülebilir. Çocukluk çağında diş kaybı son derece normalken yetişkinlik çağında ne yazık ki tedavi edilmesi gerekir. Dişler estetik görünüm ve sindirim sistemi açısından büyük önem teşkil eder. Bu nedenle eksik dişler rahat yemek yiyememe ve rahat konuşamama gibi olumsuz durumlara neden olabilir. Peltek konuşma da eksik dişten kaynaklı bir sorundur. Diş köprüleri eksik dişlerin kolayca doldurulmasını sağlar. Diş implantları ile çok karıştırılsa da implant köprüden çok daha farklı bir yapıya sahiptir.

diş köprüsü neleri tedavi eder

Diş Köprüsü Neleri Tedavi Eder?

Diş köprüleri eksik olan dişleri tedavi eder. Diş eksikliği olması durumunda protez diş görevi gören tedavi biçimidir. Diş köprüsü yapmak isteyen hastaların sağlam dişlerinin olması gerekir. Çünkü köprüyü tutturmak amacıyla sağlam dişler gereklidir. Diş köprülerinin desteklendikleri yerler komşu dişlerdir. Tek sağlam dişle de köprü tedavisi yaptırmak mümkündür fakat iki diş kadar sağlam olmaz.

Diş Köprü Çeşitleri Nelerdir?

3 çeşit diş köprü tedavisi vardır. Bunlar;

  • Geleneksel köprü
  • Konsol köprü
  • Maryland köprü

Geleneksel köprü en yaygın kullanılan tedavi yöntemidir. Genelde seramik ya da porselenden yapılır. Konsol köprüsü, köprünün yerleştirilemediği bölgede yalnızca tek bir dişin olması halinde uygulanır. Maryland köprüsü ise metal iskelet içinde porselen ve mevcut dişlere tutunmak için kanat içerir. Hangisinin uygun olacağını hekim bildirecektir.

Diş Köprüsü Kimlere Uygulanır?

Diş köprüsü, herkese uygulanan bir tedavi yöntemi değildir. Diş köprüsü yaptırmak için aranan şartlar şu şekildedir;

  • Bir ya da birden çok kalıcı diş eksikliğine sahip olmak
  • Genel olarak iyi sağlık durumuna sahip olmak. Örneğin diş enfeksiyonunun olmaması.
  • Sağlıklı dişlere ve köprüyü destekleyecek damak yapısına sahip olmak.
  • İyi ağız sağlığına sahip olmak
  • Diş köprüsünün konumunu korumak için ağız hijyenini sağlamak.

Bu şartlara sahipseniz diş hekimi size diş köprüsü yapacaktır.

Diş Köprüsü Riskli midir?

Pek çok cerrahi girişimde olduğu gibi diş köprülerinin de birtakım riskleri mevcuttur. Risksiz bir diş köprüsü tedavisi için uzman bir diş hekimi bulmak gerekir. Bu kapsamda Türkiye’de diş köprüsü tedavisi yaptırabilirsiniz. Karşılaşabileceğiniz bazı riskler şu şekildedir;

  • Oturmayan diş köprüsü kuronun çürümesine neden olabilir.
  • Köprüyü yerinde tutmak için sağlam dişlerde hasar görülebilir.
  • Destekleyici dişler yeterli derecede sağlam değilse restorasyonda çökme yaşanabilir.
  • Uzun vade sonunda değiştirilmeleri gerekebilir.

Diş köprüsü tedavisinde risk yaşamak istemiyorsanız Türkiye’de yer alan farklı cerrah doktorları ile görüşebilirsiniz. Böylece ömür boyu diş köprüsünü kullanabilir ve sonrasında herhangi bir bozulma ile karşılaşmazsınız.

diş köprüsünün alternatif diş tedavisi var mı

Diş Köprüsü Tedavisinin Alternatif Tedavisi Var mı?

Diş köprüsü, genelde implant yaptırmak istemeyen hastaların tercih ettiği bir tedavi yöntemidir. Çünkü implant tedavisi hastalara daha çok endişe verdiği gibi daha pahalıdır. Diş köprüsünün alternatif tedavisi de implant yaptırmaktır. Aynı amaçla tercih edilen implant da eksik dişlerin tamamlanmasını sağlar. Diş köprüsünün kullanım süresi hastaya bağlıdır. Genelde 10 yıldan fazla kullanılması beklenir.

Diş Köprü Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Diş köprüleri kısa sürede tedavi edilebilir. Bu nedenle hastalar tarafından sık sık tercih edilir. Diş implantları aylarca beklenen tedavi yöntemidir. Bu nedenle diş köprüsü bekleme açısından daha avantajlıdır. Diş köprüsü tedavisi donanımlı bir klinikte 4 saat sürmektedir. Yeterli donanıma sahip olmayan kliniklerde ise 3 gün sürmektedir. Köprü görevi görecek dişin hazırlanması tedavi açısından önemli bir süreçtir.

Diş Köprüsü İyileşme Süreci

Diş köprüleri iyi bir iyileşme sürecine sahiptir. İyileşme döneminde çok sıcak ya da çok soğuk gıdalardan uzak durmak gerekir. Çünkü henüz yeni olan yara sıcak ve soğuğa karşı hassas olacaktır.  Aşırı katı yiyecekler de köprüye zarar verebilir. Aynı zamanda dişleri günde iki kez fırçalamak ve diş ipi kullanmak gerekir. Böylece hem daha kısa sürede iyileşirsiniz hem de köprüyü uzun yıllar boyu kullanırsınız.

Diş Köprüsü Tedavisinde Ağrı Görülür mü?

Diş köprüsü tedavisi ağrılı bir işlem değildir. Çünkü işlem tamamen lokal anestezi altında yapılmaktadır. Dişler uyuştuğu için herhangi bir şekilde ağrı hissetmezsiniz. Hiçbir hasta ağrı hissetmediğini belirtmiştir. Bu tedavide de lokal ya da genel anestezi çeşidi bulunur. Bunu en iyi hekiminize danışarak öğrenebilirsiniz.

türkiyede diş köprüsü tedavisi

Türkiye’de Diş Köprüsü Tedavisi

Türkiye’de diş köprüsü tedavisi oldukça meşhurdur. Ülkede bu alanda eğitilmiş ve tecrübeli pek çok hekim mevcuttur. Buraya her yıl binlerce hasta diş tedavisi olmak için gelmektedir. Özellikle İstanbul ve Antalya illerinde başarılı klinikler mevcuttur. Ücretler de diğer ülkelere göre daha düşüktür. Ortalama 200 Euro fiyatına diş köprüsü tedavisini gerçekleştirebilirsiniz. Detaylı bilgi ve güvenilir klinikler ile görüşmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir