Epidural Anestezi Nedir ve Nasıl Yapılır?
Epidural anestezi, doğum esnasında veya sezaryen ameliyatlarında kullanılan cerrahi bir işlem olsa da bu yöntem hakkında daha fazla bilgiyi öğrenebilirsiniz.
İnsan vücudundaki çoğu ağrı duyuları, uzuvlarda olan sinir ileti merkezlerinden omuriliğe ardında beyne gönderilmesiyle hissedilmektedir. Epidural anestezi gibi bazı cerrahi operasyonlarda bölgenin lokal olarak uyuşturulması sağlanır, böylelikle vücudun belirli kısmı ağrıyı hissetmez. Çoğu anestezi türlerinde olduğu gibi bunu beyin zarları arasındaki boşluklara anestetik madde içeren sıvılar enjekte edilerek yapılır.
Epidural anestezi uygulanmasının sebebi, vücutta var olan beyin ve omurilikteki sinir dokularıdır. Beyin zarları üç farklı zar dokusu ile kaplıdır ve içten dışa olacak şekilde pia mater, dura mater, araknoid mater isimlerinde kullanılır. Bu zarların özellikle Araknoid mater ve dura mater arasında omurilik sıvısı bulunur. Sinir dokuların korunması, beyin zarların desteklenmesi gibi çeşitli görevlere sahip olduğundan uygulamada buraya yoğunluk verilir.
Epidural ve Spinal Arasındaki Fark Nedir?
Anestetik madde, dura mater ile araknoid mater arasındaki boşluk olan beyin omurilik sıvısının bulunduğu alan enjekte edilirse buna spinal anestezi denmektedir. Eğer bağ dokularının dışındaki boşluğa uygulanırsa epidural anestezi denmektedir. Kısaca spinal anestezi ve epidural anestezi farkı, uygulama yöntemlerine göre değişiklik göstermektedir.
Epidural anestezi ile yöntem daha kullanışlıdır ve spinal anesteziye göre daha sık tercih edilir. Çünkü sıvının boşaltıması sırasında beyin zararları hasar görmemektedir. Ağrısız doğum ve normal doğumda epidural anestezi gibi cerrahi durumlarda sıklıkla tercih edilmektedir.
Epidural Anestezide Felç Riski Var Mı?
Spinal ve epiural anestezinin teknikleri hemen hemen aynı olmaktadır. Epidural yöntemde iğnenin ucu omuriliğin çıktığı yere yerleştirilirken spinal anestezi de direkt olarak omurilik zarının arkasında bulunan sıvıya enjekte edilir. Spinal anestezi, bu yöntemle birlikte hızlı bir şekilde vücutta uyuşma sağlarken, epidural’de ise bu 20 dakikayı bulmaktadır.
Spinal anestezilerde doğum esnasında uygulamak doğru değildir. Çünkü doğum ağrısı ortalama 12 saat sürer ve maksimum spinal anestezi 4 saattir. Spinal anestezi uygulamalarda baş ağrısı, felç riski epidural anesteziye göre daha fazla görülmektedir. Kısaca epidural anestezi sonrası belde ağrı gibi yan etkiler daha az görülmektedir.
Epidural Anestezi Acıtır Mı?
Epidural anestezinin faydaları olsa da insanların çekindiği bir takım düşünceler olabilir. Bunlardan birisi de bu teknik ile uygulanan anestezi yönteminin gerçekten acıtıp acıtmayacağıdır. Bağ dokuların dışına sıvı enjekte edilse de genelde belinizin alt kısmına iğne yapılmaktadır. Acıyı hissetmemek için de doktorlar genelde lokal anestezi uygulayarak duyulan acıyı minimuma indirecektir.
Anestezi sırasında doğum için gerekli olan ıkınma egzersizlerini yapabilirsiniz. Fakat anestezi esnasında belinizi doğrultamayacaksınız. Belirli bir süre sonra bile kasılmaları daha sonra fark edeceksiniz.
Epidural Anestezi Öncesi Doğuma Hazırlık Eğitimi
Doğuma hazırlık eğitimi, genel olarak eğilmek, yoga ve yürüme egzersizlerini içermektedir. Epidural anesteziden önce uygulandığında daha ağrısız doğum sağlayabilmektedir. İnternetin birçok kaynağında Online doğuma hazırlık eğitimi gibi ücretsiz olarak erişebileceğiniz içerikler vardır.
Epidural anestezi ne demek olduğunu biliyorsanız, doğum sırasında ağrıları hafiflettiğini öğrenmiş olabilirsiniz. Hamilelik süreci, fiziksel ve duygusal aktivitelerin yoğun yaşandığı bir zaman aralığıdır. İşte bu yüzden etkileri azaltmak için kullanılan doğuma hazırlık eğitimi önemlidir.
Epidural Anestezi için En İyi Online Doğuma Hazırlık Eğitimi
Doğuma hazırlık için yapılan eğitimler ile alanında uzman kişiler tarafından kendinizi doğum sürecine hazırlayabilirsiniz. Eğitimler ücretli veya ücretsiz olarak sınıflandırılabilmektedir. Kursların her biri en iyi Udemy kurslarından birisidir, öğreneceğiniz gebelikte nefes egzersizleri gibi her doğum bilgisi ile sürecinizi daha konforlu geçirebilirsiniz.
1. Doğuma Hazırlık Eğitimi: Epidural Anestezi
Tamamen Türkçe bir eğitim olan bu kursu izleyerek, Online olarak doğum bilgisini öğrenebilirsiniz. Yunus Pinto tarafından oluşturan ‘Doğuma Hazırlık Eğitimi’, genellikle aşağıdaki özellikleri sunmaktadır:
- Kadın üreme sistemi anatomisi
- Doğum bilgisi
- Kapsamlı doğum ve tam hazır olma eğitimi
2. Üst Düzey Gebelik Okulu
Sadece kendiniz için değil ebeveynlerin de öğrenebileceği tam kapsamlı Online doğuma hazırlık eğitimlerinden birisidir. Sena Karakaya tarafından oluşturulan, tamamı Türkçe olan bir kurstur. Genelde doğum ile ilgili aşağıdaki özellikleri sunmaktadır:
- Gebelik eğitimi ve yapılan testler
- Kadın üreme organları bilgisi
- Gebelikte beslenme, egzersiz, cinsel yaşam
- Doğuma hazırlık, Lohusalık, doğum ile ilgili bilinen yanlışlar
3. Childbirth Preparation
Gebelik veya doğum bilgisi için güçlü anne yolculuğunuz için kullanmayı öğreneceğiniz bir Udemy eğitimidir. Bailey Gaddis tarafından İngilizce olarak oluşturulmuştur. İngilizce bir kaynak aradığınızda bu eğitim sizlere aşağıdaki özellikleri sunmaktadır:
- Hamilelik sırasında duygusal, psikolojik ve fiziksel sağlığı geliştirme
- Sağlıklı doğum için detaylı bilgiler
- Gebelik, doğum ve annelik esnasında bebeğin sağlığını korumak
Epidural Anestezi Nasıl Tercih Edilir?
Her anestezi uygulamasının kendine göre avantajı ve dezavantajı vardır. Ancak neden epidural anestezinin tercih edildiğini aşağıdaki şekilde gösterebiliriz;
- Ağrı duyusu engellenir. Bu sayede kişi çok kolay bir operasyon geçirir.
- Ağrı olmayacağı için kişi operasyon sonrasında rahatça dinlenir.
- Epidural anestezi kişi operasyon esnasında ağrı yaşamaz. Böylece doğum gibi ameliyatlarda bebeğin doğumundan haberdar olabilir.
Epidural Anestezi Hangi Operasyonlarda Tercih Edilir?
Epidural anestezi hangi operasyonlarda tercih edilir derseniz şu şekilde cevap verebiliriz;
- Normal doğum
- Sezeryan doğum
- Rahim ameliyatları
- Taş çıkarma ve prostat
- Kasık fıtığı
- Ortopedik cerrahiler
- Bölgesel damar cerrahileri
Epidural Anestezi Riskleri Nelerdir?
Epidural anestezi riskleri şu şekilde gösterilebilir;
- Kanama bozukluğu (kan sulandırıcı kullanan kişiler)
- Bölgede enfeksiyon oluşması
- Anestezi ilaçlarına alerjik reaksiyon
Bu riskler çok nadir olarak görülür. Türkiye’de epidural anestezi eşliğinde kolayca operasyon geçirebilirsiniz.
Epidural Anestezi Yan Etkileri Nedir?
Epidural anestezi yan etkileri şu şekilde gösterilebilir;
- Kan basıncının düşmesi
- Sırt ağrısı
- Çarpıntı
- Şiddetli baş ağrısı
- Kusma
- Bulantı
- Bölgede kanama ve morarma
- Sinir hasarı
Epidural Anestezi Öncesi Hazırlıklar
Epidural anestezi öncesi hazırlıklar şöyledir;
- Kan sulandırıcı ve pıhtılaştırıcı ilaçların içilmemesi gerekir.
- Hasta işlemden önce 8 saat aç ve susuz kalmalıdır.
- Ameliyat öncesi lavman yapılarak bağırsakların boşalması gerekir.
- Hastaya steril ameliyat önlüğü giydirilir.
Epidural anestezi hakkında detaylı bilgi için tarafımızdan danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.