Hangisi Daha İyi Zirkonyum Mu Emax Mı? Kaplamalar Türkiye
Diş kaplama uygulamaları aşınmış mine ve düzensiz diş dizilimleri veya aralığı, diş renginde meydana gelen bozula durumları, çatlak gibi diş problemlerinin giderilmesi amacıyla dişlerin ön kısımlarına uygulanan bir tedavi çeşididir. Ön yüzeylere gerçekleştirilen diş kaplamalarının temelinde diş renginde porselen veya kompozitten meydana gelen ince bir kabuktan meydana gelir.
Diş kaplaması yaptırmanın çeşitli avantajları bulunur. Kaplamalar güzel hizalanmış, biçimli diş görünümlerine yardımcı olduklarından estetik diş hekimliği olarak sınıflandırılabilirler. Fakat bunun yanında koruyucu özellikleri de vardır. Bu sayede kapsamlı prosedürlere olan ihtiyaçların ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.
Bunun yanında diş kaplamaların diğer avantajları arasında uzun ömürlü olması yer alır. Daha iyi bir gülümseme sunmasının yanında dişlerde çok az değiştirme veya hiç değiştirmeme işlemleri uygulanır. Kötü bir görünümü bulunan dişlerde sorun ne olursa olsun diş kaplama yöntemi ile çoğunu çözmek mümkündür.
Diş Kaplama Süreci Nasıldır?
Diş hekimleri günümüzde genellikle 3D gelişmiş teknoloji kullanarak diş kaplama işlemlerini gerçekleştirir. Standart bir diş kaplama tedavisinde gerçekleştirilen adımlar şu şekildedir;
- Öncelikle diş hekimlerinin hastaların kaplama için uygun bir aday olup olmadığına karar vermeleri gerekir. Hastaların ağız içi fotoğrafları ve diş röntgenlerinin çekilmesi işlemleri uygulanır. Bu sayede kaplama işleminden önce kapsamlı bir şekilde muayene işlemleri gerçekleştirilmiş olur.
- Diş kaplamalarına yer açmak amacıyla diş hazırlığı esnasında küçük diş minelerinin parçalarının çıkarılması işlemleri tamamlanır. Hastaların bu aşamada herhangi bir ağrı hissetmemesi adına lokal anestezi uygulamaları gerçekleştirilir.
- Dişlerin kalıplarının hazırlanması için standart bir macun ölçüsü veya ağız içi tarayıcıların kullanımı gerekir. Hekimler ile beraber kaplamalar için renk seçmek adına renk kılavuzundan yardım alınabilir.
- Ölçüler ve renk tonları dişlere tam bir şekilde uyacak olan kaplamaların yapılması için laboratuvara gönderilir.
- Kaplamalar gelene kadar diş hekimleri hastalara geçici kaplama yapacaktır. Bu geçici kaplamalar uzun süre dayanmak amacıyla üretilmez. Sadece birkaç hafta kullanılmak amacıyla takılır.
- Sonraki diş hekimi randevusunda hekimler kaplamaları uygun şekilde takar. Bu aşamada kaplamalar ağza oturana kadar ayarlama ve yerleştirme işlemleri gerçekleştirilir. Kaplamalar takıldıktan sonra yeni kaplamaların ısırma kaliteleri kontrol edilir.
- Kaplamalar ayarlandıktan sonra dişlerin ön kısımlarına sıkı bir şekilde tutturulur. Fazla gelen çimentoların temizlenmesi işlemleri gerçekleştirilir. Bu şekilde diş kaplama işlemleri tamamlanmış olur.
Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?
Zirkonyum diş kaplama diş hekimleri tarafından uygulanan yöntemler arasında yer alır. İlk önce dişlerdeki sorunların tespit edilmesine yönelik çalışmalar yapılır. Tedaviye geçilmeden önce hassasiyet durumlarının söz konusu olmaması adına bu alana lokal anestezi uygulamaları gerçekleştirilir. Dişlerin uygun boyutlarda küçültülmeleri ile ilgili çalışmalar yapılır.
Dişler küçültüldükten sonra yumuşak malzemelerle veya dijital yöntemlerle ölçü alma işlemleri gerçekleştirilir. Renk skalası ile hastaların istekleri doğrultusunda dişlerde renk seçimi yapma çalışmaları uygulanır. Zirkonyum kaplamaların hazırlanması aşamasında hassasiyet oluşmaması ve estetik görünümün bozulmaması için geçici dişlerin takılması işlemleri gerçekleştirilir. Yaklaşık 3-5 gün içerisinde ölçüsü alınan zirkonyum dişlerin hazırlanması sağlanır.
Hazırlanan dişlerin hastalar tarafından onaylanmasından sonra geçici dişler çıkarılıp yerine zirkonyum kaplamalar kullanılır. Dişlerin yapıştırılması amacıyla özel olarak üretilmiş olan şeffaf bir yapıştırıcı kullanılır. Yapıştırma işleminden sonra hastaların yarım saat herhangi bir şey yiyip içmemesi gerekir. Hekimin gerçekleştirdiği kontrollerden sonra kaplama işlemi gerçekleştirilmiş olur.
Zirkonyum Diş Kaplamaların Özellikleri Nelerdir?
Zirkonyum diş kaplama özellikleri oldukça fazla olduğundan günümüzde sıklıkla tercih edilen yöntemler arasında yer alır. Arka dişlerde sağlamlık ön dişlerde ise estetik bir görünüm tercih edilmesi bakımından sık sık uygulanan bir yöntemdir. Zirkonyum kaplamaların pek çok avantajı bulunur. Bu diş kaplamaların avantajları;
- Yüzeyleri son derece parlak ve pürüzsüz olduğu için plak birikimi gibi istenmeyen durumlar söz konusu olmaz.
- Bu kaplamalar özel fırınlama işlemlerinden geçirildiğinden yapıları son derece sağlamdır.
- Metal nedeniyle meydana gelebilecek alerjik reaksiyonların önüne geçilmiş olur.
- Kırılma ve çatlama durumlarına karşı dirençli bir yapısı vardır.
- Doğal dişler ile kıyaslandığında renk değişimi durumları çok az meydana gelir.
- Doğal diş minesi gibi ışık geçirgenliği olması ile dikkat çeken bir malzemedir.
- Dişler ile uyumlu olduğundan ağız kokusunu azaltma özelliği vardır. Bunun yanında diş etlerinde koyu renk bırakma gibi durumlar söz konusu olmayacaktır.
- Zirkonyum diş kaplamalarda metal bir yapı bulunmaz.
- Metal destekli kaplamalarda olduğu gibi ağızda tat değişimi durumları söz konusu olmaz.
- Diş etine uyum sağlayarak diş eti sağlığını korumaya yönelik katkı sağlar.
- Zirkonyum diş kaplamaların ısı geçirgenliği az olduğundan sıcak ve soğuk hassasiyeti durumları söz konusu olmaz.
- Işığı geçirme özelliği bulunduğu için doğal beyaz görünümü ile dikkat çeker.
- Uzun yıllar sorunsuz bir şekilde rahatlıkla kullanılabilme özelliği bulunur.
Kimler Zirkonyum Kaplama Yaptırabilir?
Diş görünümünden memnun olmayan, estetik bir gülüşe kavuşmak isteyen kişiler zirkonyum diş kaplama tedavisi olabilirler. Fakat 18 yaşını doldurmamış ve gelişim çağında olan kişilerde çene gelişimi devam ettiğinden gelişim tamamlanana kadar zirkonyum tedavisine başlanmamalıdır. Çoğunlukla zirkonyum kaplama yaptıran kişiler;
- Kuron ya da köprü uygulaması yapılan dişler
- Çürük dişler
- Çarpık diş durumları
- Diş araları ayrık olan kişiler
- Estetik bir görünüme sahip olmayan dolgu dişler
- Travma nedeniyle kırılmış olan dişler
- Diş eti çekilmesi sebebiyle estetiği bozulan dişler
- Çeşitli sebeplerle renk değişimi sorunları olan dişler
- Beyazlatma işleminin faydalı olmadığı dişler
- Eksik diş problemleri
Zirkonyum Diş Kaplama Ömrü Ne Kadardır?
Zirkonyum diş kaplama ömrü kişilere göre değişiklik gösteren bir konudur. Bazıları 5-10 yıl kullanabilirken bazı kişiler bu dişleri ömür boyu sorunsuz bir şekilde kullanabilir. Düzenli olarak diş hekimi muayenesi yaptıran ve diş bakımına dikkat eden kişiler uzun yıllar zirkonyum kaplamaları rahat bir şekilde kullanabilirler.
Klinik ortamlarda gerçekleştirilmeyen tedavilerin ömürleri daha kısa olacaktır. Bunun yanında bu durumun kişilerin sağlığı açısından da tehlikeli olabilir. Hastalara estetik ve sağlıklı bir gülüş sağlamak açısından dişlerde meydana gelen görsel ve biçimsel bozukluklar kimi zaman estetik kompozit dolgular ile giderilebilir. Bu yöntemin yeterli gelmemesi halinde porselen lamine ve kaplamalar ile bunun yanında zirkonyum kaplamalar devreye girecektir. Porselen lamine kaplamalar için genellikle dişlerde ya minimal bir aşındırma yapılır ya da hiç aşındırma yapılmaz. Porselen ya da zirkonyum uygulamaların uygun görülmesi aşamalarında yapılan provalar ile hastaların fikirleri alınarak değişiklik durumları söz konusu olabilir.
Zirkonyum Kaplama ve Lamine Kaplama Arasındaki Farklar Nelerdir?
Zirkonyum kaplama ve lamine kaplama arasındaki farklar temelde uygulandıkları alanların farklı olmasıdır. Zirkonyum kaplamalar dişleri tamamen sararken lamine kaplamalar dişlerin yalnızca ön yüzlerine uygulanır. Bunun yanında az miktarda dişlerin inceltilmesi işlemi de gerçekleştirilir. Lamine kaplama uygulamalarında her diş için ayrı bir uygulama yapılabilir.
Zirkonyum Kaplama ve Metal Kaplama Arasındaki Farklar Nelerdir?
Zirkonyum kaplama ve metal kaplama arasındaki fark, temelde porseleni destek malzemelerinin farklı olmasından kaynaklanır. Zirkonyum diş kaplama yönteminde porselenin alt kısmında zirkonyum malzemesi vardır. Metal kaplamalarda ise porselenin alt kısmında metal bir alt yapı yer alır. Zirkonyum kaplamaların ışığı geçirgen bir yapısı vardır. Dişlere doğal bir görünüm kazandırma özelliği bulunur. Metal kaplamalar çoğunlukla diş etine uyum sağlayamaz. Bu nedenle diş etlerinde morarma gibi istenmeyen durumlar meydana gelebilir. Metal nedeniyle meydana gelen alerjik reaksiyonlar zirkonyum destekli porselenler de görülmezler. Metal kaplamalarda ağız kokusu ya da tat bozukluğu gibi durumlar söz konusu olurken zirkonyum kaplamalarda bu tarz durumlar söz konusu olmayacaktır.
Zirkonyum Kaplamalarda Yaş Sınırı Var Mı?
Zirkonyum kaplamalarda kesin bir yaş sınırı bulunmaz. Gelişim çağını tamamlamış olan bireyler rahatlıkla zirkonyum kaplama tedavisi olabilirler. Fakat gelişim çağında olan bireylerde hala gelişim devam ettiğinden zirkonyum tedavisi için bir süre beklemek gerekir.
Zirkonyum Diş Kaplama Avantajları Nelerdir?
Zirkonyum diş kaplama tedavisi ışık geçirgenliği olduğundan metal destekli olan kaplamalardaki gibi diş etlerinde koyuluk durumları söz konusu olmaz. Metal diş kaplamalarında genellikle ileride diş eti kenarlarında meydana gele siyah yansıması durumları söz konusu olmayacaktır. Zirkonyumun ışığı geçirme özellikleri olduğu için metal destekli porselenlerin dişlerde meydana getirdiği mat görünüm kaybolur. Dişlerin orijinal görünümlerine son derece yakın bir görünüm elde edilir.
Bu özellikleri sebebiyle daha sağlıklı ve şeffaf bir görünüm elde edilir. Zirkonyum kaplamaların diş eti sağlığı bakımından da önemi oldukça büyüktür. Bunun nedeni zirkonyum diş kaplamalar diş etleri ile oldukça iyi bir uyum sağlarlar. Zirkonyum diş kaplama yapılan dişlerin etrafındaki diş etlerinde hastalık görülme olasılığı metal kaplamalara nazaran daha düşüktür.
Zirkonyum diş kaplamaların sıcağa ve soğuğa karşı dayanıklı olma özellikleri bulunur. Hassasiyet gibi durumlar söz konusu olmayacaktır. Metal içeriği olmadığından metale karşı alerjisi bulunan hastalara uygun bir tedavi türüdür. Zirkonyum sigara ya da başka sebeplerle meydana gelen lekelenmelerin en aza indirilmesini sağlar. Ağızda tat değişikliği gibi istenmeyen durumlara neden olmayacaktır.
Emax Kaplama Nedir?
Diş tedavilerinde tercih edilen uygulamalar sürekli olarak değişiklik gösterir. Emax kaplama günümüzde sıklıkla tercih edilen estetik diş kaplamaları arasında yer alır. Özellikle ön dişlerle ilgili estetik kaygıları olan hastalarda önde bulunan kesici dişlerin görünümünün düzeltilmesi için tercih edilir. Emax kaplama bu açıdan sıklıkla tercih edilen diş kaplama yöntemleri arasında yer alır. Kesici dişler çiğneme ve parçalama işlemlerinde daha güçlü olduğundan bu tedavi yönteminin tercih edilmesinin sebepleri arasında yer alır.
Bu kaplama çeşitlerinin ön dişlerde uygulanması dayanıklılığın artmasına yardımcı olur. Uygulanacak olan emax kaplama tedavisi konusuna diş hekimlerinin karar vermesi önemlidir. Bu kaplamaların uygulanabilmesi için ön dişlerin bu tedavi için uygun olması gerekir.
Emax kaplamalarda metal kullanımına gerek kalmadan dayanıklı seramikler kullanılır. Seramik malzemenin cam seramik kullanımları ile takviye edilmesi sayesinde yüksek bir dayanıklılık elde edilir. Emax kaplamalar estetik diş tedavilerinde sıklıkla tercih edilen uygulamalar arasında yer alır. Mükemmel bir estetiğe ve uzun süreli dayanıklılığa sahip olduğundan kozmetik diş hekimliğinde sık sık tercih edilen bir uygulamadır. Ön dişlerde kron ve kaplama tedavilerinde çoğunlukla emax kaplama kullanılır. Bunun yanında arka kısımlarda yer alan kısa köprülerde de emax yöntemi tercih edilir.
Emax Kaplama Ömrü Ne Kadardır?
Emax diş kaplamalar dikkat ve özen gerektiren uygulamalardır. Bu hassas uygulamalar diş hazırlama süreçlerinden başlayarak porselen dişlerin simantasyonuna kadar devam eder. Yarı saydam bir yapıları olduğu için farklı renkte yapıştırıcılar kullanılmaması son derece önemlidir. Cam seramik porselenlerin yapıştırıcıları zirkon ve metallerden farklılık gösterir.
Doğal ve şeffaf bir yapısı olduğu için hastaların kendi diş renklerindeki değişiklikleri yansıtma özelliğinin bulunması dezavantaj olabilir. Örnek verecek olursak; kanal tedavileri dişlerin renklerinde değişime neden olmuşsa ya da hastaların kendi diş renkleri koyuysa zirkon ya da iç ağartma yöntemlerinin tercih edilmesi gerekir. Ağartma işleminden sonra tedavilere başlanmalıdır.
Diş eksikliği bulunan hastalarda köprü olarak kullanımları sınırlıdır. Bu kaplamaların kullanım ömürleri 10-20 sene arasında değişiklik gösterir.
Emax Kaplama Avantajları Nelerdir?
Emax kaplama avantajları arasında en önemlisi bu kaplamaların doğal diş benzeri yapılarının olmasıdır. Işık geçirgenliği, diş etleri ve hastaları kendi dişleri ile uyumlu olması sayesinde güzel dişlerin ortaya çıkmasını sağlar. Emax kaplamalar pürüzsüz yüzeylerini ve renklerini uzun yıllar korurlar. Renklenme ya da lekelenme gibi istenmeyen problemler meydana gelmez. Uygulamanın en büyük avantajlarından biri metal alerjisi sebebiyle kaplama yaptıramayan hastalarda rahatlıkla kullanılmasıdır.
- Emax kaplamalar için tercih edilen ağızda çözünmeyen ve kimyasal olarak dişe yapışma özelliği bulunan özel yapıştırıcılar ile zamanla renk ve şekil değişikliği problemleri meydana gelmez.
- Emax kronlar, şeffaflık ve gerçek görünümün karışımına sahip olmaları ile dikkat çekerler. Bu nedenle özellikle ön dişlerin restorasyonları için son derece uygun ürünlerdir. Zirkonyum kaplamalardan daha saydam olmasının yanında doğal diş rengine yakın olması ile de dikkat çeker.
- Sıvı emme özellikleri alternatifleri ile kıyaslandığında oldukça düşüktür.
- Emax kaplamalar metal alaşımı içermediklerinden altta metalin gri çizgi şeklinde diş etlerinde görünmesi durumları söz konusu olmaz. Kronlar doğal dişler gibi bir görünüme sahip olacaktır.
- Bu kaplamaların aşınmalara karşı oldukça dayanıklı bir yapısı vardır.
- Emax kronların avantajları arasında CAD-CAM kullanılarak hızlı bir şekilde imal edilmeleri de yer alır. Bu kaplamalar yüksek kaliteli olan monolitik lityum disilikat bloğunda hazırlanırlar. Diş hekimleri ise dişleri hazırlar ve yazılım desteği ile planlamaları gerçekleştirir.
- Değerli metal alaşımları bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir. Tam seramik olma özelliğine sahip olan Emax insanlarda alerji durumlarına sebep olmaz.
- Bu kaplamaların cilalı yüzey özelliği ile mükemmel diş eti kenarları bulunur. Bu sayede plak birikimleri oldukça az olacağı için periodontal açıdan da oldukça sağlam yapıları vardır.
Emax Kaplama ile Zirkonyum Kaplama Arasındaki Farklar Nelerdir?
Emax kaplama ile zirkonyum kaplama arasındaki farklar merak edilen bir konudur. Emax ve zirkonyum kaplamaların ikisi de gülüş tasarımlarında sıklıkla kullanılır. Bu iki malzemelerde detaylı çalışmalarla doğal diş yapısına uygun olurlar. Köprü bölgelerinde çoğunlukla zirkonyum kaplamalar tercih edilir. Özellikle kuvvet dengesi bakımından uzun köprülerde emax kaplama kullanımı uygun olmayacaktır.
Emax ve zirkonyum kaplamaların ikisinde de metal desteği bulunmaz. Bunun yanında her biri farklı durumlar için birbirleri yerine rahatlıkla kullanılabilir. Emax kaplamalar estetik bakımdan zirkonyum kaplamalardan daha üstün olmaları ile dikkat çekerler. Bu kaplamalar dişlerde daha az aşınma ile rahatlıkla kullanılabilir. Emax ve zirkonyum arasında doğru bir şekilde tercih yapılabilmesi adına hastaların ayrıntılı diş hekimi muayenelerine girmesi önemlidir.
Emax Kaplama Kimler İçin Uygun Değildir?
Emax kaplama uygulamaları çürük ya da kırık dişler için uygun değildir. Bu kaplamalar çoğunlukla görsellik açısından tercih edilir.
Türkiye’de Emax Kaplama Mı Zirkonyum Mu?
Türkiye’de her iki diş kaplama yöntemi de sıklıkla tercih edilir. Diş hekimlerinin gerçekleştirmiş olduğu detaylı muayeneler sonucunda hastalarda hangi kaplama çeşitlerinin kullanılacağına karar verilebilir. Bunun yanında Türkiye’de medikal turizm gelişmiş olduğu için yurt dışından gelenler uygun fiyatlara tedavi olabilirler. Türkiye’de diş kaplama ve kliniklerle ilgili bilgi için bizi arayabilirsiniz.