Kemoterapi Nedir, Ne İçin Uygulanır?

Kemoterapi, ilaçla tedavi almak anlamına gelmektedir. Kanser hücrelerini etkileyen ilaçlar kullanılmaktadır. Kanserin türüne göre kemoterapinin amacı, kullanılacak ilaç ve kullanım süresi değişiklik göstermektedir. Kemoterapi uygulama biçimi ve yan etkileri hakkında içeriğimizin devamında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kemoterapide kullanılan ilaçlar kanser hücrelerinin büyümesini yok etmektedir. Klasik kemoterapi tek başına kullanılabileceği gibi bazı ilaç kombinasyonları ile birlikte de kullanılabilir. Ayrıca birden fazla kemoterapi kürü daha etkili olabilmektedir.

Kemoterapi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Kemoterapi, kanser hastalıklarında kullanılır. Kanseri evresine göre tedavi etmek, tümörün yayılmasını önlemek, büyümesini durdurmak, başka organlara geçmesini önlemek ve bazı kanser belirtilerini ortadan kaldırmak amacıyla kemoterapi uygulanır. Bazı kanser türlerinde kemoterapi tek tedavi seçeneğidir. Hastalığın evresine göre kemoterapi diğer tedavi türleri ile birlikte kullanılabilir. Örneğin cerrahi ile radyoterapi ile birlikte kemoterapi de verilebilir. Örneğin ameliyat öncesinde hücrenin yayılmasını durdurmak amacıyla kemoterapi verilebilir. Aynı şekilde radyoterapi de operasyon öncesi hücrenin dağılımını önlemek amacı ile verilebilir.

Kemoterapi İlaçları Nerede Uygulanır?

Kemoterapi ilaçları damar yoluyla ya da ağızdan oral şekilde alınabilir. Damardan uygulanan kemoterapi ilaçları seruma karıştırılarak hastaya verilir. Kemoterapi süreci uzun olan bireylerde hastaneye yatma ihtiyacı görülebilir. Bu durumda bir zaman sonra damar bulma sorunu ortaya çıkabilir. Bazı ilaçlar damar içine uzun süre verilmek zorundadır ve bu durumda port adı verilen ve ilacın doğrudan damara gitmesini sağlayan cihazlar kullanılır.

Bazı hastalarda kemoterapi ilaçları evde ağızdan alınır. Bu ilaçların nasıl ve ne dozda kullanılması gerektiğini hekim bilgilendirecektir. Evde kullanılan kemoterapi ilaçları da damardan verilen ilaç kadar etkilidir ve kesinlikle eksik ya da fazla tüketmemek gerekir.

Kemoterapide Kanser Hücresini Büyüme Sinyallerini Etkileme

Kemoterapi Hangi Hastalıklarda Uygulanır
Kemoterapi Hangi Hastalıklarda Uygulanır

Her kanser türü için sık kullanılan ‘’hedefe yönelik akıllı ilaçlar’’ ağızdan hap şeklinde veya damardan olmak üzere iki grupta incelenir. Küçük antikor özelliğinde olan bu ilaçlar kanser hücresinin büyüme reseptörlerine tutunur ve tümörün büyüme uyarısı almasına engel olur. Bu ilaçlarda mide bulantısı ve saç dökülmesi görülebilir ve hastanın yaşam kalitesini de arttırır. Baş, boyun, mide, bağırsak ve prostat gibi pek çok organda görülen kanser türleri için hedefe yönelik akıllı ilaçlar kullanılabilir.

Kemoterapi İlaçları Nasıl Seçilir?

Kemoterapi uygulamalarında ilaç seçimi yapılırken tümörün türü, büyüklüğü, yayılma durumu, hastanın yaşı ve kilosu gibi etkenler kontrol edilmektedir. Ayrıca mevcut hastalıkları da hekim tarafından detaylıca incelenir. Seçilen ilaçların kullanım sıklığı da tıbbi onkoloji tarafından kararlaştırılır. Tedavi planında oluşan yan etkilere göre de kemoterapi ilaçlarında değişiklik yapılabilir. Kemoterapi uygulamasında ilaç süresi etkisi yüksek ve yan etkisi düşük biçimde yapmaktır. Tedavi aralıklarını fazla tutmak tümörün büyümesine yol açabilir. Bu nedenle ortalama 2 haftada bir kemoterapi verilir.

Kemoterapinin Yan Etkileri

kemoterapi yan etkileri
kemoterapi yan etkileri

Kemoterapi yan etkileri oldukça fazla ve hastaya göre değişkenlik göstermektedir. Ancak içeriğimizin devamında kemoterapide görülen yan etkiler ve bu yan etkilerden kurtulma çözümlerini inceleyebilirsiniz.

Bulantı ve kusma

Kemoterapiden kaynaklı bulantı ve kusma meydana gelebilir. Bazı ilaçlar beynin kusma merkezini ve mideyi etkileyerek kusmaya neden olur. Genelde kontrol altına alınabilir fakat bunun için bazı ilaçların kullanılması gerekir. Bulantı ve kusmadan kurtulmak için aşağıdaki ipuçlarını inceleyebilirsiniz;

  • Belirti başlayınca sevdiğiniz gıdalardan uzak durabilirsiniz.
  • Sıcak yemeklerin kokusu baskındır. Bu nedenle soğuk gıdalar tüketmenizde fayda vardır. Örneğin sandviç, peynir, salatalık ve yoğurt gibi aperatifler tüketebilirsiniz.
  • Bulantıyı azaltmak için sıvı ve yumuşak diyet uygulanmalıdır. Ancak sıvıların yavaş tüketilmesi gerekir çünkü hızlı besin tüketimi karında şişlik hissine ve dolaylı olarak bulantıya neden olabilir.
  • Bulantı riskini arttırabilecek tatlı, yağlı ve aşırı baharatlı gıdaları yememeniz gerekir.
  • Kemoterapi sonrası ağızda metalik bir tar olabilir. Bu tadı önlemek için naneli şeker tüketebilirsiniz.
  • Hobilerinizle ilgilenerek kafanızı meşgul edebilirsiniz.

Saç dökülmesi

Saç dökülmesi kemoterapinin en yaygın yan etkisidir. Sadece saçlarda değil, diğer tüylerde de dökülme yaşanabilir. Tamamen saç dökülmesi yaşanırsa eşarp ve peruk takmanızda bir sakınca görülmez. Saç dökülmesi geçici bir sorundur.

Halsizlik

Halsizlik kemoterapi süresinde bazı hastalarda meydana gelebilir. Halsizliğin kontrol altına alınması için günlük aktivitelerin iyi planlanması ve kendinizi yormadan yavaş iş yapmanız tavsiye edilmektedir. Bol su içerek hafi tempoda yürüyüş de yapabilirsiniz.

Türkiye’de Kemoterapi Uygulaması

Türkiye’de kemoterapi uygulaması alanında başarılı hekimler tarafından verilmektedir. Klinikler de son derece titiz ve hijyeniktir. Bu nedenle siz de Türkiye’de kemoterapi uygulaması yapabilirsiniz. Bunun için bizimle görüşerek ücretsiz danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir