Kemoterapi Nedir, Yan Etkileri Nelerdir?
Kemoterapi, bilindiği üzere bir çeşit kanser tedavisidir. Bir diğer açılımı da ilaçla tedavi demektir. Kişinin sahip olduğu kanser türüne göre ilacın dozu ve türü değişiklik gösterecektir. Tabi ki kemoterapinin göstereceği yan etkiler de farklılık gösterir. Kemoterapi tedavisi kötü huylu hücrelerin büyümesini ve yayılmasını önler. Bir nevi kötü huylu hücreleri hasara uğratır. Birden fazla ilaçla kullanıldığında daha fazla etki gösterir.
Kemoterapinin uygulanma biçimi ve teknikleri hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız içeriğimizin devamını okuyabilirsiniz.
Kemoterapi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Kanserin türüne göre hastalığı tedavi etmek, tümörün gelişmesini önlemek ve büyümesini yavaşlatmak ve kanser hücrelerini öldürmek adına kemoterapi uygulanır. Bazı kanser türlerinde kemoterapi tek tedavi seçeneğidir. Hastalığın evresine göre kemoterapi diğer tedaviler ile birlikte kullanılır. Örneğin hem cerrahi, hem radyoterapi hem de kemoterapi uygulanabilir. Bazı hastalıklarda kemoterapiden başka tedavi görünmez. Özellikle ilerlemiş evrelerde cerrahi yöntem uygulanamayacağı için kemoterapi tercih edilir.
Kemoterapi Nasıl Uygulanır?
Kemoterapi ilaçları hem damar yolundan hem de ağızdan hap şeklinde kullanılabilir. Damardan verilen kemoterapi ilaçları serum içine karıştırılır. Kemoterapi süreci çok uzun sürecekse hastanın hastaneye yatması gerekebilir. Fakat bu durumda bir zaman sonra damar bulma sorunu ortaya çıkabilir. Bu durumda katerer ve port adı verilen cihazlar yardımı ile ana damara ilaç ulaştırılır. Bu ilaçların nasıl kullanılacağını doktor bildirecektir.
Kemoterapi ilaçlarında hap şeklinde alınan türler de oldukça önemlidir. Dozunun şaşırmaması gerekir. Eksik ya da fazla alınması durumunda kişi çok ağır etkilenebilir. Tüm tedavi süreci tıbbi onkoloji doktorları tarafından ayarlanır. Sizler de güvenilir ve etkili kemoterapi tedavisi almak için Türkiye’de kemoterapi tedavisi alabilirsiniz. burada hizmet veren uzman tıbbi onkoloji hekimleri sayesinde yaşam kalitenizi arttırabilirsiniz.
Kemoterapi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Kemoterapi hakkında sık sorulan sorular içeriğimizin devamında alt başlıklar halinde açıklanmıştır. Tedavi sürecinizde sık sık adını duyacağınız kemoterapi hakkında net bilgi almak için sık sorulan sorular ve cevaplarını öğrenebilirsiniz.
Kemoterapi ilaçları nasıl etki eder?
Kemoterapi, kanser tedavisinde çok önemli bir yere sahiptir. Klasik kemoterapi uygulamaları günümüzde hala geçerliliğini korurken bir yandan akıllı ilaçlardan moleküllere kadar pek çok tedavi kullanılır. Birçok yenilikçi yöntem tedavinin başarı oranını etkilemektedir.
Kanser hücresinin büyüme sinyallerini engelleme niteliği
Her türlü kanser türü için hedefe yönelik akıllı ilaç yöntemi bulunmaktadır. Bu ilaçlar damardan ya da ağızdan alınabilir. Küçük molekül yapısında olan bu ilaçlar kanser hücrelerinin büyüme reseptörlerine tutunur ve büyüme uyarısı almalarına engel olur. Mide bulantısı ya da saç dökülmesi şeklinde yan etkileri minimum seviyededir. Böylece kemoterapi hem ideal tedavi süreci sunmakta hem de kişinin yaşam kalitesini arttırmaktadır.
Akıllı moleküler ve hedefe uygun ilaçlar beyin tümörü, baş, boyun, akciğer, karaciğer ve böbrek kanseri türlerinde sıklıkla kullanılır. Bu ilaçlar klasik kemoterapide varlığını yok etmez. Kemoterapi ve akıllı ilaçlar gerektiği durumda kombine şekilde kullanılır.
Kemoterapinin Yan Etkileri
- Bulantı
- Kusma
- Halsizlik
- Saç dökülmesi
- Ağız yaraları
- Enfeksiyon
- Kanama
- Cinsel yaşamda düşüklük
Bulantı nasıl önlenir?
Sıcak yiyecekler genelde mide bulantısı riskini arttırır. Bu nedenle genel olarak soğuk yiyecekler tüketmeniz daha faydalı olacaktır. örneğin soğuk sandviç, peynir, süzme peynir ve tahıl gibi oda sıcaklığında korunan yiyecekleri yiyebilirsiniz. Bununla birlikte şu kriterlere dikkat etmenizde fayda vardır;
- Bulantıyı azaltmak için sıvı ve yumuşak gıda diyeti uygulamak gerekir.
- Tatlı, çok yağlı, çok baharatlı ve çok ağır kokuya sahip gıdalardan uzak durmak gerekir.
- Kemoterapiden kaynaklı olan ağır metalik tadını gidermek için naneli şeker tüketebilirsiniz.
- Yoğun bulantı döneminde sevdiğiniz gıdalardan uzak durmalısınız. Aksi taktirde ilerleyen dönemlerde bu gıdalara karşı tiksinti oluşabilir.
- Sevdiğiniz hobileri bu süreçte yapabilirsiniz. Böylece bulantı hissinden de uzak durursunuz ve mide bulantısı aklınıza gelmez.
- Yorgun hissetmiyorsanız egzersiz ve yürüyüş yapabilirsiniz.
- Sabah bulantı ilacını aldıktan 30 dakika sonra kahvaltı yapmanızda fayda var.
Halsizlik nasıl önlenir?
- Günlük aktiviteler iyi ayarlanmalıdır.
- Hafif yürüyüşler yapılmalıdır.
- Ağrı ve depresyonla mücadele etmelisiniz.
- Bol sıvı alınmalıdır.
Enfeksiyondan nasıl kaçınabilirim?
Kemoterapi sonrasında enfeksiyondan uzak durmak için şunlara dikkat etmelisiniz;
- Kalabalık ortamlarda çok sık bulunmamalısınız.
- Evcil hayvanlardan uzak durmak gerekir.
- Evde dijital ateş ölçer bulundurulmalı ve 38 üstü ateşte doktor bilgilendirilmelidir.
- Erkekler tıraş olurken yaralanmamaya dikkat etmelidir.
- Kemoterapi esnasında canlı aşı yapılmamalıdır.
- Dışkılama organlarının temizliği iyi yapılmalıdır.
- Günlük olarak duş alınmalıdır.
Türkiye’de Kemoterapi Tedavisi
Türkiye’de kemoterapi tedavisi birçok hastanın tercih ettiği bir tedavidir. Çünkü yukarıda bahsettiğimiz gibi Türkiye’de bulunan doktorlar alanında uzman doktordur ve belli bir eğitimin ardından tedaviye başlar. Çeşitli kanser tipinde insan mevcuttur. Dolayısı ile doktorlar belli bir tecrübe sahibi olmuştur. Ayrıca ülkede tedavi fiyatları çok uygundur. Çünkü yaşam maliyeti oldukça düşüktür. Siz de Türkiye’de kanser ve kemoterapi tedavisi görmek isterseniz bizimle iletişime geçebilir ve ücretsiz danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.