Kolorektal Kanser Nedir?
Kolon ve rektum kanseri tıp dilinde kolorektal kanseri olarak bilinir. Kolorektal kanser tüm dünya çapında görülebilen bir kanser türüdür. Tüm kanser türleri arasından görülme sıklığı 3.sıradadır. özellikle 40 yaştan sonraki bireylerde görülen kolorektal kanser pek çok etkenden ötürü oluşabilir. Bu nedenle cinsiyet farkı olmaksızın 45 yaş üstü herkesin tarama testlerine girmesi gerekir. Kolorektal kanser hakkında tüm detayları yazımızın devamında görebilirsiniz.
Kolorektal Kanseri Nedir?
Bağırsak sindirim sistemi organlarından biridir ve yaklaşık 150-180 cm üstte yer alan kolon, 15-17 cm rektum bölge yer alır. Bunun altında da anal kanal bulunur. Kolon ve rektumda görülen kanser türüne de kolorektal kanser adı verilir. Kolorektal kanserlerin %90’ını rektum ve kolonda bulunan polipler oluşturur. Polipler yaklaşık 5-10 sene içerisinde kansere dönüşebildiği için erken tanı bu evrede oldukça önemlidir.
Kolorektal Kanserin Görülme Sıklığı
Yukarıda bahsettiğimiz gibi kolorektal kanser görülme sıklığı dünya çapında üçüncü sıradadır. Erkeklerde daha sık görülen kolorektal kanser, prostat kanserinden sonra erkeklerde en çok görülen üçüncü kanserdir. Kadınlarda görülme sıklığı da göğüs kanserinden sonra gelir. Ölümcül kanser türü olan kolorektal kanser, gelişen tıp ve teknoloji sayesinde ölüm oranı riski azaltılmaktadır.
Kolorektal Kanseri Nedenleri ve Risk Faktörleri
Kolorektal kanseri nedenleri arasında ilk sırada sağlıksız beslenmek yer alır. Ancak daha pek çok risk faktörü vardır. Aşağıda kolorektal risk faktörlerini görebilirsiniz.
Yaş; kolorektal kanseri her yaşta ortaya çıkabilir. Ancak 40 yaş üstü hastalar daha risk faktörüdür.
Polipler; 50 yaş üstünde daha sık görülen polipler iyi huylu olabildiği gibi kötü huylu da olabilir. Bu durumda kansere dönüşürler. Bu nedenle düzenli taramalarla polipler tespit edilmeli ve gereken durumda müdahale edilmelidir.
Ailede kolorektal kanser görülmesi; anne, baba ve kardeş gibi birinci derece aile yakınında kolorektal kanser varsa kişide çıkma riski de oldukça yüksektir.
Genetik bozukluklar; ailesel polip ve ailesel kolorektal kanser olması durumunda kişi daha da riskli durumdadır. Bunun için düzenli olarak test yapılması gerekir.
Geçirilmiş kolorektal kanseri; daha önceden kolorektal kanser geçiren bireylerde tekrarlama riski yüksektir.
Sağlıksız yaşam; kırmızı ve işlenmiş etin fazla tüketilmesi, lifli gıdaların az tüketilmesi, meyve ve sebzenin az tüketilmesi kanser riskini arttırır.
Kolorektal Kanseri Belirtileri
Kolorektal kanseri belirtileri herkeste aynı değildir. Ancak diğer kanser türlerinde olduğu gibi belli başlı belirtiler gösterir. Kimi zaman kolorektal kanseri belirti bile vermez. Sadece ilerleyen evrelerde şiddetli ağrı yaşanır. Görülen belirtiler aşağıdaki gibidir;
- Dışkıda kan görülmesi
- Bağırsak hareketlerinde değişiklik görülmesi (kabızlık, ishal)
- Açıklanamayan kilo kaybı
- Karın ağrısı
- Yorgunluk hissi
- Halsizlik
- Demir eksikliğine bağlı kansızlık
- Dışkının incelmesi
- Kusma
- Sık gaz sancısı
- Karında dolgunluk hissi
Elbette bu belirtiler tek başına kolorektal kanseri teşhisi için yeterli değildir. Ancak yine de bu belirtilerden bir ya da birkaçını taşıyan kişiler uzman doktora başvuru yapmalıdır.
Kolorektal Kanser Evreleri
Kolorektal kanser de diğerlerinde olduğu gibi adım adım ilerler. Kanserin tanısı konulduktan sonra evre tespiti yapılır. Kolorektal kanseri evreleri aşağıdaki gibidir;
Evre 1; kanser, bağırsak duvarına yayılma göstermiştir. Fakat kanserli hücre henüz kolon dışına yayılmamıştır.
Evre 2; kanser, tüm bağırsağa yayılmıştır. Ancak henüz lenf nodlarına yayılma göstermemiştir.
Evre 3; kanser, yalnızca yakın lenf nodlarına yayılma göstermiştir. Diğer organlara metastaz yapmamıştır.
Evre 4; kanser, akciğer ve karaciğer gibi organlara yayılım göstermiştir.
Kolorektal Kanser Tanısı
Kolorektal kanser tanısı çok fazla belirti göstermediği için hemen konulamaz. Bu nedenle düzenli muayene yapılarak polip görülmesi durumunda poliplerin alınması gerekir. Rutin kontrollerin yanı sıra teşhis konulması için bazı testlerin uygulanması gerekir. Yapılan test sonucunda teşhis konulabilir. Ancak bazı tanı yöntemleri aşağıdaki gibidir;
- Fiziki muayene
- Tam kan sayımı
- Dışkıda gizli kan incelemesi
- Kolonoskopi
- MR
Kolorektal Kanser Tedavisi
Kolorektal kanser tedavisi için cerrahi yöntemden faydalanılabilir. Kemoterapi ve radyoterapi ilerlemiş evrelerde kullanılabilir. Tedaviye başlamadan önce evrenin belirlenmesi gerekir. Bu durumda görülebilecek yan etkiler ve kullanılacak tedavilerin etkileri hastaya bildirilmelidir. En doğru tedaviyi doktor belirleyecek ve hastaya uygulayacaktır.
Sizler de Türkiye’de kolorektal kanser tedavisi için bizimle görüşerek en kısa sürede sağlığınıza kavuşabilirsiniz.