Meme Kanseri Hakkında Bilinenler-Bilinmeyenler
Meme kanseri ; meme dokusunda hücrelerin değişime uğramasıyla ve kontrolsüz olarak çoğalmasıyla oluşan hastalıktır. Kanserli olan doku önce memeye yakın olan lenf bezlerine yayılır; hastalık teşhis edilmezse ve tanı konulduğu halde tedavi aşamasına geçilmesi diğer organlara yayılması çok daha hızlıdır. Ve sonuç olumsuza doğru hızla gider.
Meme Kanserinden Korunmak İçin
Meme-Kanserinden korunmak için; sigaradan, alkolden uzak durmak, sağlıklı beslenmek, ideal bir kiloda olabilmeyi sürdürebilmek, düzenli spor yapmak, çok geç yaşta anne olmamak, hormon ilaçları kullanımına özellikle dikkat etmektir.
Meme-kanseri oluşumunda kuşkusuz risk faktörleri mevcuttur. Bunların başında kadın olmak gerekir. Genelde hastalık menopoz dönemi ile hareketlilik kazanır. Ailede kanser vakası varsa risk var demektir. Daha önce meme kanserine yakalanmış olmak halen riskin devam ettiğine işarettir. Hiç doğum yapmış olmamak,geç anne olmak ve emzirmek riskli grupta olduğunun işaretidir.
Meme-kanserinin belirtilerine gelince;
- Memede elle hissedilir bir kitle
- İki meme arasında ortaya çıkan asimetrik sorun
- Meme başında içe doğru çekilme
- Memede kızarıklık,yara,çatlama oluşması
- Meme başındaki şekil bozukluğu
- Meme başından gelen akıntı
- Koltuk altından itibaren hissedilen şişlik
Meme Kanseri Tanı Yöntemleri Nelerdir
Meme kanseri için tanıda öncelik doktorun yapacağı fiziki muayene ile mümkündür. Sonrasında mamografi, meme ultrasonu istenir. Gerekirse meme ucundan görüntüleme istenir. Meme-kanserinde erken teşhis çok önem taşımaktadır. Bu nedenle yılda bir kez tarama bir kadının hayatında rutin sağlık kontrolü halinde olmalıdır. Kadın aynı zamanda kendi kendini de muayene etmesini bilmelidir. Koltuk altlarından itibaren elle muayenede ele sertlik gelmesi hissi mutlaka doktor kontrolü demektir.
Meme-kanseri kadına dair kanserler arasında en çok görülen ve belki de geç teşhisten dolayı ölüm nedeni fazla olan kanser türüdür .Kanser vücut hücrelerinin kontrolsüz bir çoğalma hali demektir. Bu hücreler çoğaldıkça kitle oluşumu başlar ve eğer şans varsa bu kitle fark edilir. Fark edilemeyen kanser hücresi lenflere ve daha sonra vücutta diğer organlara yayılma riski demektir. Meme kanserinde tümörler iyi huylu yada kötü huylu olabilirler. Kötü huylu olanlar başlangıçta çok yavaş ilerlerler ve belirti yaşatmazlar. Bu belirsizlik döneminde iyiden iyiye yayılma gösterir.
Meme Kanseri Nedenleri
Meme kanseri nedenleri genetik ve çevresel olmak üzere ikiye ayrılır. Eğer ailede meme kanseri öyküsü varsa yakalanma riskine hazır olmak gerekir. Çevresel açıdan nedenler ise; radyasyona maruz kalmak, erken yaşta adet görmek, memede yağ dokusunun azlığı, emzirmemiş olmak, uzun süreli doğum kontrol hapı kullanmak, ileri yaş ve obezite etkendir.
Meme-kanseri oluşumuna gelince, meme dokusunun büyük bir kısmı yağ dokusundan oluşmaktadır. Meme dokusunun kişiden kişiye değişme durumu vardır. Her kadında olan hücreler kontrolsüz olarak çoğalmaya başladığında meme-kanseri ortaya çıkmış demektir. Kanserli hücreler bu kontrolsüzlükle artık kitle oluşumlarına neden olmaya başlar. Meme kanserinin tanısı ve tedavisi son derece önem taşır. Meme kanseri kesinlikle farkındalık yaratılması gereken bir hastalıktır. Erken teşhis için erken önlem olmazsa olmaz kuraldır. Tanı sonrası tedavisinde duruma göre meme dokusu korunmaya alınır. Cerrahi işleme gereksinim varsa; işlem sonrasında kemoterapi yada radyoterapi gerekebilir.
Meme Kanserinde Cerrahi Seçenek
Cerrahi seçenek erken teşhiste tümörün çıkarılması olayıdır. Bu tür durumlar metastaz durumlarını ortadan kaldırmıştır. Cerrahi seçenek sonrasında radyoterapi ya da kemoterapi takviyesi gereklidir.
Meme-kanseri tanısı alındıysa mutlaka ama mutlaka tedaviye en hızlı şekilde başlanmalıdır. Belirtiler varsa mutlaka doktor kontrolünden geçilmelidir. Yaşam standardının gerekli detaylarında düzeltmeler yapılarak çok daha dengeli ve sağlıklı bir yaşam biçimi tercih edilmelidir. Sizler de meme-kanseri hakkında kapsamlı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.