Mide Baypası
Mide baypası mide hacminin fonksiyonunun değiştirilmesine dayanan cerrahi prosedürdür. Bu yöntemle gıda alımı azaltılır ve hasta kilo verir. Mide baypası Türkiye ameliyatı, mideye doğrudan ince bağırsağa bağlanan küçük bir kese yerleştirir. Ameliyattan sonra hastanın aldığı besinler ince bağırsağa ulaşır. Mide baypası ameliyatı açık, kapalı yapılabilmekte olup kapalı teknikler tercih edilmektedir. Kapalı teknikle yapılan ameliyatı iki aşamadan oluşur. İlk aşamada midenin küçük bir bölümü, karın içindeki küçük bir delikten cerrahi bir alet kullanılarak karın boşluğuna sokularak hazneye dönüştürülür.
Roux-En-Y (proksimal): Bu, en sık kullanılan mide baypası prosedürüdür. Bu yöntem, ince bağırsağın emme işlevinin çoğunu korur ve ameliyattan sonra çok çabuk tok hissetmenizi sağlar. Çok az beslenme yan etkisi vardır. Roux-En-Y (Distal): Bu yöntem ince bağırsağın yapısını değiştirir. Bu yapısal değişiklik, yağların, nişastaların ve bazen de vitaminlerin zayıf emilimiyle sonuçlanır. Diyet açısından yan etkilerin görülme olasılığı daha yüksektir. Mide baypası bypass (mini gastrik bypass): Mide hacmini küçülten ve ince bağırsakta emilimi azaltan bir yöntem. Bu yöntemle yapılan operasyonların süresi kısadır.
Gastrik Bypass Ameliyatının Avantajları
Ameliyat mideyi küçültür, bu da gıda alımını sınırlar ve besin emilimini azaltır. Diğer şeylerin yanı sıra bu, yağların ve şekerlerin emilimini engeller ve hastanın kilo verme sürecini hızlandırır. Ameliyattan sonra mideniz daha küçük olacak, bu nedenle daha az yiyeceksiniz ve daha çabuk tok hissedeceksiniz. Diyabet, kalp hastalığı, uyku apnesi ve aşırı kilolu hipertansiyon gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır veya ortadan kaldırır. Ameliyatla küçültülen mide ve bağırsakların bulunduğu bölge yeterince geniş olmadığı için tokluk hissi daha uzun sürer.
Son zamanlarda obezitedeki artış, obezite ile ilişkili hastalıkların artmasına yol açarak obezite tedavilerinin obezite kaynaklı hastalıkları sona erdirme olasılığını artırmıştır. Çalışmalar, gastrointestinal ve bariatrik cerrahi ile diyabet ve diğer komorbiditelerin %90 oranında azaldığını göstermiştir. BKİ’niz 35’in üzerindeyse ve ek hastalıklarınız varsa, mide baypası kilo vermenize ve ek hastalıkları ortadan kaldırmanıza yardımcı olabilir. İlk adım, hacmini azaltmak için mideyi yemek borusunun hemen altında ikiye bölmektir. Aşağıdan getirilen ince bağırsak, midenin küçük üst odasına bağlanır.
Bir mide baypası daha az yemenize ve yiyecek alımınızı azaltmanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Amerika Birleşik Devletleri’nde en yaygın kullanılan yöntem olan mide baypası, mide küçültme ameliyatı lehine orantılı olarak düşme eğilimindedir. Tecrübelerimize göre bu yöntemin en büyük dezavantajı gastrik bypass ameliyatından sonra kilo alırsanız ikinci yönteme geçmenizin teknik olarak çok zor olmasıdır. Tüp mide tekniğine göre mide baypası sonrası yeniden ameliyat ihtiyacı daha az olsa da duodenal switch’e geçiş hem diyabet kontrolü hem de etkin ve kalıcı kilo verme açısından en başarılı ve tüp mide ameliyatından sonra çok daha kolay bir yöntem olmuştur.
Gastrik Bypassın Etkileri Nelerdir?
Mide baypası avantajı çift etkidir. Daha küçük bir mide, eskisi kadar çok yiyemeyeceğiniz anlamına gelir. Yemek yedikten hemen sonra kendinizi tok hissedeceksiniz ve bu his uzun süre devam edecek. Nedeni ise ameliyattan sonra hormonal etkilerin değişmesidir. Ayrıca ince bağırsak kısaldığı için vücut besinlerin sadece bir kısmını emer. Bu kilo vermenize yardımcı olacaktır. Mide baypası ameliyatı en yaygın ve en etkili mide küçültme ameliyatıdır. Ameliyatın faydaları:
- Kilo vermek
- Diyabetten kurtulma
- Düşük yüksek tansiyon
Ayrıca; uyku apnesini azaltma ve düşük kolesterol seviyeleri gibi birçok faydası vardır.
Mide Baypası Ameliyatından Sonra Nasıl Beslenmeli?
Çalışmadan sonra 48 saat içinde kaçak testi yapılacak ve herhangi bir sorun yoksa sıvı transferi başlayacaktır. 48 saat sonra bir beslenme uzmanı kontrolünde püre haline getirilmiş gıdaları tüketmeye başlayabilirsiniz. Mide baypası ameliyatından sonra da kasılan mideniz için yeterli beslenmeyi sağlamalısınız. Yiyecekler küçük porsiyonlarda yenmeli ve iyi çiğnenmelidir. 3 ana öğün ve 3 ara öğün tüketin. Günde en az 2 litre su tüketilmesine özen gösterilmelidir. Şekerli ve yağlı yiyeceklerin alımı sınırlandırılmalıdır. Özellikle ilk aylarda alkollü ve asitli içeceklerin tüketilmesi önerilmez. Kilo verme etkisi mide ile sınırlı değildir. Yandaş hastalıklardan kurtulma oranı tüp mide ameliyatına göre daha yüksektir.
Zor ve riskli ama geri dönüşümlü. Hem gıda kısıtlamasına hem de emilim bozukluğuna neden olur. Mide baypası ameliyatının dezavantajları nelerdir, hastanede kalış süresi de merak edilir. Obezite ve metabolik cerrahi, yaşam boyunca en az iki vitamin ve mineral takviyesi gerektiren mide baypası malabsorbsiyonuna katkıda bulunur. Vitamin kullanmamak ciddi vitamin eksikliği sendromuna yol açabilir. Mide baypası ameliyatı, komplikasyon oranı daha yüksek olan daha karmaşık ve uzun bir prosedürdür. Daha derinlemesine takip gereklidir. Damping sendromu oluşabilir. Mide karın içinde kalır ve endoskop ile görüntülenemez. Mide baypası ameliyatından sonra bağırsak tıkanıklıkları ve ülser gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Gastrik bypass ameliyatından sonra diyetle ilgili hususlar şunları içerir; günde en az üç öğün beslenmeli diyet, protein, meyve ve sebzeler söz konusu olduğunda tam tahıllara ağırlık verilmelidir. Ameliyattan sonraki ilk iki haftada özellikle 3-5 sıvı bir diyet ve 1,5-2 litre su içmelisiniz. Basit şekerler ve tatlılar yasak olup yiyecekleri öğütüp yuttuktan sonra iyice çiğnemeniz gerekir. Katı ve sıvı gıdaları karıştırmadan sıvı tüketmek, kendinizi daha çabuk tok hissetmenize neden olabilir veya daha az yemenize neden olabilir. Yemekler ortalama 20-45 dakika sürmektedir. Tokluk hissedildiğinde aşırı gıda alımından kaçınılmalıdır. Ne yediğinizi yazmanız ve doktorunuza söylemeniz önemlidir.
Ameliyattan sonraki haftalarda bitki çayları tüketebilirsiniz. İlk haftadan itibaren besinlerin yanı sıra blenderdan geçirilmiş tahılsız çorba tüketilebilir. Baharatlı çorba, balık tavuk çorbası şehriye domates çorbası yoğurt çorbası, mercimek çorbası yasaktır. Püre gıdalar yerken protein ve kalsiyum içeren gıdalara dikkat etmelisiniz.
Gastrik Bypass Ameliyatı Hangi Hastalar İçin Uygundur?
Cerrahi bir yöntem olarak bilinen mide baypası ameliyatı, sindirim problemlerini çözmek ve kilo vermek için ihtiyaç duyulan bariatrik tedavi seçenekleri arasındadır. Doktorlar tarafından belirlenen birkaç kriter vardır. Bu kriterlere bir örnek vücut kitle indeksidir. Vücut kitle indeksi 40 ve üzerinde olan hastalar mide baypası ameliyatı için en uygun adaylardır ancak vücut kitle indeksi 35 olan hastalar da yandaş hastalıkları varsa ameliyat olabilirler. Kilo kaybı ile astımdan tansiyona. Bu operasyondan önce doktor tarafından detaylı bir muayene yapılması gerekmektedir.
Gastrik Bypass Ameliyatı Öncesi ve Sonrası
Vücut kitle indeksi 35 ve üzerinde olan herkes bariatrik cerrahiden yararlanmaya adaydır ancak ameliyat sırasında veya sonrasında diğer organlarla ilgili sorunlar nedeniyle hastaları ameliyat öncesi değerlendirip nihai kararı doktorlar verir. Hasta yaşamı ve konforu. Bu nedenle ameliyat öncesinde anestezi uzmanı, göğüs hastalıkları uzmanı, endokrinolog ve kardiyolog tarafından gerekli tetkik ve tahliller gözden geçirilir ve gerekirse hastaya bariatrik cerrahi için onay verilebilir. Doktorunuz aşağıdaki testleri ve analizleri isteyebilir:
- Nefes testi
- Hormon testi
- Tüm karın ultrasonu
- EKG (kalp röntgeni)
- Hemogram
- Hepatit testi
- Kan biyokimyası testi
- Akciğer röntgeni
- Gerekirse stres testi ve ECO (elektrokardiyogram)
- Gastroskopi (anestezi bölümü ile birlikte)
Mide baypası ameliyatı, midenin büyük bir kısmını inaktive eden ve kilo vermeyi amaçlayan bu yöntem bariatrik cerrahide organlar için de kullanılmaktadır. Bu sayede yeni mideye giren besinler ince bağırsağın üçte birinden geçerek sindirim sistemine iletilir. Bu da besinlerin tam olarak sindirilmesini engelleyerek besin alımını ve besin kısıtlamalarını azaltarak ameliyatı tamamlar. Obeziteyi ortadan kaldırmaya yönelik cerrahi bir yöntem olan mide baypası ameliyatı mide ve bağırsaklara odaklanarak mideye giren tüm besinlerin emilimini ve emilimini sınırlandırarak hastanın kilosunu azaltır. Bu ameliyat mideyi, duodenumun %95’ini ve ince bağırsağın yaklaşık 2 metresini tıkar.
Bu aşamadan sonra mide oluşur ve mideyi en az esnetir ve hacmi 15 ile 30 ml arasında değişerek yiyeceklerin mideye girmesini engeller. Mide baypası iki kaşık yedikten sonra kendini tok hissedemeyen ve çok yemek yemiş gibi hissederek kolayca kilo verebilen kişiler için harikadır. Gastrik bypassta mideden gelen tüm besinler bağırsağın sonuna yönlendirilerek ek kilo kaybı sağlanır.
Gastrik Bypass Ameliyatı (Gastrik Bypass Ameliyatı) Nasıl Yapılır?
Vücut kitle indeksi 35’in altında olan hastalar için ideal bir tedavi yöntemi olan by-pass ameliyatı, bariatrik cerrahi kategorisine girmektedir. Laparoskopi kullanılarak gerçekleştirilen mide baypası ameliyatı, mideye ulaşmak için karın içinden ciltte 3 ila 4 küçük kesi yapılmasını içerir. Cerrahi teleskoplar, video kameralar ve diğer cerrahi aletler için 3-4 kesi çok küçüktür ve ameliyat sonrası yara izini en aza indirir. Mide baypası ameliyatı, midenin yemek borusu ile birleştiği yerin kapatılarak mideye girişinin kesilmesidir. Kapalı midenin bir kısmı içeride kalır ve çıkarılmaz. 30 ml’den küçük bir proksimal mide torbası oluşturulur. İnce bağırsağın mideye bağlanması ile operasyon tamamlanır.
Ağrı kavramı görelilik teorisinin bir unsurudur, bu nedenle mide baypası ameliyatından sonra ne kadar ağrınız olacağını bilmiyoruz ama kesinlikle diğer ameliyatlar kadar acı vericidir. Ağrı eşiği yüksek olan kişiler ağrı hissetmezken, ağrı eşiği düşük olan kişiler şiddetli ağrı yaşayabilir. Ancak hasta ağrı çekiyorsa doktorun izin verdiği ölçüde ağrı kesiciler verilebilir. Birçok hasta için ameliyat sonrası dikişler estetik kaygılara neden olur. Laparoskopik olarak gerçekleştirilen mide baypası ameliyatında vücudun görünmeyen kısmındaki dikişler küçük bir alana minimum yükseklikte yerleştirilir ve çok da önemsenmez. Dikişler 3-4 ay içinde ten rengine döner bu nedenle uzaktan belli olmaz.
Mide baypası ameliyatından sonra hastanın en çok merak ettiği konu diyettir. Sıvı beslenme kaçak testinin ardından hasta beslenmesine başlanır, ardından 2 hafta uygulanır. Hastadan hastaya değişmekle birlikte, doktor tarafından verilen bir program ve egzersiz ile hastalar bir diyetisyen eşliğinde ortalama bir yıl içerisinde ideal kilolarına ulaşabilirler.
Gastrik Bypass Ameliyatı (R-YGB) Nedir?
Laparoskopik mide baypası cerrahisi (R-YGB) en yaygın kombine cerrahidir. Gastrik bypass bariatrik cerrahide kanıtlanmış ve popüler yöntemlerden biridir. Bu işlem mide hacmini küçültse de ince bağırsağın kapladığı yolu kısaltarak besinlerin emilimini azaltır. Midenin ilk kısmı diğerlerinden ayrılır ve geriye yaklaşık 30-50cc kalır. İnce bağırsağın bir kısmı da baypas edilerek yeni oluşan ince bağırsağa bağlanır. Laparoskopik gastrik bypass ameliyatı (R-YGB) ile etkin ve kalıcı kilo kaybı sağlanmaktadır. Hacim kısıtlayıcı cerrahiye benzer şekilde, yeni mide cepleri küçüldüğü için hastalar çok daha küçük porsiyonlarla daha çabuk tok hissedebilirler.
Gastrik Bypass Ameliyatı (R-YGB) Hangi Durumlarda Uygulanır?
Gastrik bypass (R-YGB) öncelikle morbid bir bariatrik cerrahidir. Gastrik bypass (R-YGB) tedavisi obezitenin birçok komplikasyonunda kullanılabilmektedir. Buna diğerleri arasında tip 2 diyabet dahildir. Hastaların hastanede 4-6 gün takip edilmesi gerekir. Hastaneden taburcu olduğunuzda ilk fizik muayenenize kadar diyetiniz bir beslenme uzmanı tarafından planlanacaktır. İlk yıl endokrinolog, psikiyatrist, beslenme uzmanı ve bariatrik cerrah tarafından yakından takip edileceksiniz. Önce mideyi ikiye bölerek 15-30 ml’lik mideyi yemek borusuna bağlayın. Midenin geri kalanı işlevsiz kalır. İnce bağırsak 75 cm kısa kesilir, alt ucu mideye, üst ucu ise alt uçtan 100-150 cm kadar dikilir.
Yutulan gıda önce oluşan ince mideye, ardından kesildiği yerden ince bağırsağa ulaşır. Sindirim enzimleri 100-150 cm gıda bekler. Bu durum malabsorpsiyona yol açar. İstisnai durumlarda ve Yönetim Kurulu kararı ile 18 yaş altı ve 65 yaş üstü kişiler de 18-65 yaş arası kişiler de ameliyat olabilir. BKİ’si 35 ve üzeri olan kişiler, Vücut kitle indeksiniz 30-35 arasındaysa ve kilo ile ilgili başka bir tıbbi durumunuz varsa (yüksek tansiyon, kolesterol, diyabet, diğer diyetleri denediyseniz ve başarısız olduysanız uygulanabilir. Gastrik bypass ameliyatı olamayan kişiler tedavi edilmeyen ileri derecede ruhsal bozukluğu olan kişiler:
- Madde veya alkol bağımlılığı olan kişiler,
- Şiddetli hormonal bozukluğu olan hastalar,
- Ameliyattan sonra gerekli diyet ve yaşam tarzı değişikliklerini yapamayan hastalar
- Anesteziye cevap vermeyen hastalığı olanlar
- Kanserli hastalar,
Ayrıca; gelecek yıl içinde hamile kalmayı planlayanlar gastrik bypass ameliyatı, bariatrik ve metabolik cerrahi yaptıramaz.
Gastrik Bypass Öncesi Hazırlık
Ameliyattan önce hasta diyette olacaktır. Bu, kilo vermenize, karaciğerinizin boyutunu küçültmenize ve ameliyatla ilişkili riskleri en aza indirmenize yardımcı olacaktır. Hasta alkol veya tütün kullanıyorsa en aza indirmek veya bir süre bırakmak gerekebilir. Bu iyileşme sürecini hızlandırmak için önemlidir. Hastanın ameliyata uygunluğunu değerlendirmek için ameliyattan önce rutin muayeneler yapılır. Obezite cerrahisi geçiren hastalar muayeneden önce en az 10 saat aç kalmalı ve 8 saat sudan uzak durmalıdır. Bariatrik cerrahi genel anestezi altında yapılır. 1 cm çapında 4-6 delik açılarak mide ve çevre dokuya ulaşılır.
Bazı cerrahi aletler görüntüleme ve muayene için kullanılırken, diğer cerrahi aletler ameliyatı tamamlamak için kullanılır. Mide ikiye bölünür ve midenin %5’i yemek borusu ile birleştiği yerde kalır.
Gastrik Bypass Ameliyatının Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Gastrik bypass ameliyatı genel olarak fazla kilolu olmanın getirdiği birçok rahatsızlığın tedavisinde de oldukça etkilidir. Tip 2 diyabetli hastalarda iyileşme oranları yaklaşık %70-80 olup, ameliyat sonrası kan şekeri düzeylerinin normale döndüğü gözlemlenmiştir. Diyabet riski taşıyan hastalarda bu riskin %30 oranında azaldığı tespit edilmiştir. Astım hastalarında iyileşme oranı %82’dir. Obezitenin diz ve kalçalara binen yükünü azaltır, diz ve ayak kireçlenmesi gibi hastalıklardan iyileşme oranını %85’e çıkarır. Bir kişi aşırı kilo verdiğinde güven geri gelir ve depresyon riski %72 oranında azalır.
Bacak şişmesi gibi belirtilere neden olan venöz tromboembolizm insidansı azalmıştır. Hastane segmenti, bariatrik ve metabolik cerrahi fiyatlarını etkileyen en önemli faktörlerden biridir.
Gastrik Bypass Ameliyatından Sonra Hastanede Kalış Süresi Ne Kadardır?
Gastrik bypass ameliyatından sonra ağır cisimler kaldırabilir mi, taburcu olduktan sonra yorucu aktivite sınırlandırılmalıdır. 6 hafta boyunca ağır cisimler kaldırmayın. Gastrik bypass ameliyatından sonra, 2 hafta araba kullanmayın. Yürüyebilir, merdiven çıkabilir, duş alabilirsiniz. Yorucu fiziksel aktiviteye sahip hastalar ameliyattan sonra 6 ila 8 hafta beklemelidir. Kilo kaybı kademelidir ve en hızlı kayıp ilk birkaç ayda olur. Maksimum kilo kaybına ulaşmak 1,5-2 yılı bulabilir. Bu süre zarfında ekstra vücut ağırlığınızın %70-80’ini kaybedersiniz.
Birçok insan obezite ile yıllarca diyetler, haplar ve profesyonel kilo verme hizmetleriyle mücadele ediyor, ancak uzun vadede başarılı olamıyor. Türkiye’de bariatrik cerrahi olarak da bilinen kilo verme ameliyatı, bu kişilerin kilo vermesine ve formda kalmasına yardımcı olabilir. Kalıcı kilo kaybı için birçok etkili kilo verme ameliyatı vardır. Ancak her ameliyatın avantajları ve kısıtlılıkları vardır, bir hasta için doğru olan bir ameliyat başka bir hasta için doğru olmayabilir. Sonuç olarak, önemli besinlerin, kalorilerin ve besinlerin emildiği ince bağırsağın büyük bir kısmı gözden kaçar. Daha küçük bir mide poşunun oluşturulması hastanın daha tok hissetmesini ve dolayısıyla daha az yemesini sağlar.
Mideyi baypas etmek iştahı bastırır ve metabolizmayı hızlandırır. Gastrik bypass ameliyatı olarak da adlandırılan gastrik bypass ameliyatı, obezite yöntemlerden biridir. Açık cerrahi mümkün olmakla birlikte öncelikle laparoskopik cerrahide kullanılan bypass cerrahisi iki aşamalı bir işlemdir. İlk aşamada midenin giriş kısmı diğerlerinden ayrılır ve yaklaşık olarak bir çay bardağı büyüklüğündedir. İkinci aşamada, ince bağırsak yeni, kasılmış mideye bağlanır.
Loop Gastrik Bypass (Mini Gastrik Bypass)
Burada bağırsaklar mideyi bölmeden doğrudan bağlanır. Üretimi basit olmasına rağmen, bu yöntem safra ve pankreatik enzimlerin ince bağırsaktan mideye ve yemek borusuna sızmasına neden olarak yemek borusunda şiddetli iltihaplanma ve ülserasyona neden olur. Gastrik bypass sonrası dikkat edilmesi gerekenler Gastrik bypass ameliyatından sonra hastalar 3 ila 5 gün hastanede yatırılır. Tüm tıbbi bakım ve yönetim yapılır. Doktorunuzun diyet tavsiyelerine uymanız önemlidir. Mini gastrik bypass; bu prosedür, mideyi bir tüp haline getirmek için özel bir zımbalama aleti kullanır.
Yeni oluşturulan bu mide Rouen Y tipine göre daha büyüktür ve ince bağırsak segmenti bu yeni oluşan mideye yaklaşık 200 cm mesafeden bağlanır. Roux en Y tipi ile temel fark, teknik basitlik ve tek bağlantıdır. Kilo verme mekanizması her iki gastrik bypass tipinde de aynıdır. Kliniğimizden uzman doktorlarımızdan bilgi alabilirsiniz.