Mini Gastrik Bypass
Mini gastrik bypass, mide hacmini küçülten ve ince bağırsağın bir kısmını emme işlevinden ayıran tamamen kapalı bir ameliyattır. Mini gastrik bypass tartışmasız daha uygun bir yöntemdir. Mini gastrik bypass obezite cerrahisinde kullanılan en hızlı ve en kolay ameliyat yöntemi olup ameliyat sonrası iyileşme süreci oldukça konforludur. Mini gastrik bypass ameliyatı, tip 2 diyabet, hipertansiyon ve hiperlipidemi gibi durumlarda daha fazla kontrol sağlayarak daha hızlı ve daha ucuz bir işlem haline getirir. Mini gastrik bypass Türkiye, başarılı sonuçları, hızlı ve kolay uygulanabilen yöntemi nedeniyle sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.
Mini gastrik bypass mide hacmini küçültmek ve besinlerin bağırsaktan emilimini engellemek için yapılan mini gastrik bypass ameliyatının aşamaları vardır. Karın içine trokar adı verilen bir aletin sokulduğu beş ila altı adet 1 cm’lik kesi yapılır. Trokar ile yapılan karın deliğinden ameliyat için gerekli kamera ve cerrahi aletler sokulur. Bu bakımdan ameliyat sırasında kamera ve cerrahi aletlerin karın içine trokar adı verilen aletin geçebileceği kadar uzun ve ince olmasına özellikle dikkat edilmelidir. Midenin girişinde midenin geri kalan kısmından tamamen ayrılmış küçük bir mide tüpü oluşturulur.
Mini Gastrik Bypass Ameliyat Sonrası
Ameliyattan sonra hastanın kullandığı asıl mide küçük bir tüp şeklinde bu yeni midenin bir parçası haline gelir. Midenin kopan kısmının büyük bir kısmı karın içinde kalır. Bu süreçte kullanılan ince mide ile ince bağırsak bağlantısı gerçekleşir. Bu şekilde, alınan gıda bağırsağa girer. Bu adım, operasyonun ikinci bölümünü oluşturur. Ameliyatla oluşturulan ince bağırsağın bağlantısı yapılırken ince bağırsağın başlangıcındaki yaklaşık 2 metre uzunluğundaki bir bölüm atlanarak ince bağırsağın ortası mideye bağlanır.
Mini gastrik bypass ameliyatının amacı ilk iki yılda fazla kiloları yaklaşık %50 oranında azaltmaktır. Mini gastrik bypass ameliyatı ile kilo verme, üç farklı etkinin sonucudur. Mide hacminin küçültülmesi; mini gastrik bypass ameliyatı hastanın mide hacminin küçültülmesidir. Mide hacmi küçüldükçe tüketilen besin miktarı da küçülür. İnce bağırsaktan sınırlı emilim; mini gastrik bypass ameliyatında ince bağırsağın ilk bölgesinin 200 cm’lik bir bölümü gıda pasajından ayrılır. İnce bağırsağın bu ayrı kısmı, safra ve sindirim ve emilim ile ilgili diğer sıvıları taşımaktan sorumludur.
Mini gastrik bypass uygulamasından sonra oluşan ince mideden geçen besinler ince bağırsağın ortasına taşınır. Besinler ince bağırsağın ilk 200 cm’lik kısmından geçmediği için fazla kaloriler emilmek yerine dışarı atılır. Bu, önemli kilo kaybı ve elde edilen kilo kaybının korunmasını sağlar. Hormon regülasyonu; mini gastrik bypass ameliyatı midenin büyük bir kısmının çıkarılmasını içerir. Amaç, midenin bu kısmının yavaş yavaş etkinliğini kaybetmesi, daha uzun süre dayanması için yiyeceklerin geçmesini engellemektir. Mini gastrik bypass ameliyatında midenin büyük bir kısmı pasifleştirilir ancak bu kısım vücuttan izole edilmez.
Bu, ameliyat sırasında organın kesilmemesi veya çıkarılmaması ve karın içinde hareketsiz kalması anlamına gelir. Bu bakımdan mini gastrik bypass ameliyatından sonra geri dönüş mümkündür. Mini gastrik bypass safra reflüsü; bu riski azaltmak için bağırsağın safra salgılayan kısmı yukarıdan aşağıya doğru bandajlanır, böylece safra akışı mide yerine ince bağırsakta tutulur. Mide ülseri; bu nadir durumu sık endoskopiler takip eder. Dumping sendromu; karbonhidrat içeren besinlerden kaçınılmalıdır. Mini gastrik bypass kısa iyileşme süresi nedeniyle yöntemlerden biridir ve tip 2 diyabet için önemli bir tedavi yöntemidir. Bu sayede hastalar daha az yiyerek kilolarını kontrol altına almış olurlar.
Ameliyatta mideye yerleştirilen tüpe ince bağırsakların çalışmasını yönlendirmek, besinlerin emilim hızını azaltmak ve emilim olmadan dışarı atılmasını sağlamak için küçük bir alet eklenir. Bağırsağın 2 metre uzunluğundaki bir bölümüne yapılan ameliyatta emilimi dokular inaktive edilerek kana karışan enerji azaltılır. Bu nedenle hastalar genellikle yedikleri besinleri sindirim sırasında kana karışmadan çöpe atarlar. Bu ameliyatta karaciğerin saldığı sıvı mide ile temas ettiğinden mideyi tahrip etme olasılığı yüksektir ve bu da düşük oranda da olsa reflüye neden olabilir.
Sulu yiyecekler yedikten sonra birkaç gün sürebilen ishal de bir yan etkidir. Sakıncalarına rağmen bu ameliyat sonrası beslenme programına mutlaka uyulmalıdır. Bu etkili bir yöntemdir ve faydaları göz önüne alındığında sağlık açısından pek çok faydası vardır. Ameliyattan iki hafta sonra spora başlamak kilo vermeyi desteklemenin yollarından biridir. Ayrıca hastalığa neden olan ve ameliyat gerektiren şekerli ve yağlı besinlerden uzak durmak ameliyatın başarısında en önemli etkendir.
Mini Gastrik Bypass Yöntemini Kimler Uygulanabilir?
Hasta seçiminde bariatrik cerrahi alanındaki diğer tekniklerden farklı değildir. Hasta; yaş, vücut kitle indeksi, mevcut hastalıklar, reflü veya fıtık, ince bağırsağın sağlığı kontrol edilir. Hastanın yaşı ve boy-kilo oranı önem taşımaktadır. Bu yöntem, 18 yaşındaki gençlerden fiziksel olarak ameliyat için uygun olan yetişkinlere kadar her yaştan insan için uygundur. Obez ve patolojik olarak obez olan gruplarda vücut kitle indeksi 35 ve üzeri olan kişilerde çok iyi sonuçlar alınabilmektedir. Mini gastrik bypass öncesi dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de hastanın herhangi bir metabolik hastalığı olup olmadığıdır. Bireyler ilerleyici metabolik sendrom ve tip 2 diyabet gibi hastalıklar geliştirebilir.
Mini Gastrik Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Doktor kontrolünde kilo vermek her zaman daha iyi olacaktır. Obez hastalar için diyet ve egzersiz ile zayıflama oldukça zor ve sabırlı bir süreçtir. Kişilerin obezite ile baş edebilmesi için hastaya mini gastrik bypass ameliyatı olarak da bilinen mide küçültme ameliyatı uygulanmaktadır. Bağırsaklardan yaklaşık iki metre mesafeden gerçekleştirilen bu operasyon sayesinde emilimi sağlayan dokular etkisiz hale getirilir. Bu sayede kana giren enerji miktarı azalır. Bu işlemler ile hastalar sıklıkla yedikleri ve sindirim sürecinden dolayı kana karışmayan besinlerden kurtulurlar.
Mini gastrektominin üçüncü aşamasında hormonal düzenleme yapılarak mide tahrişi en aza indirilir. Böylece açlık hissi daha az olacaktır. Bu sayede hasta her zaman tok olduğunu düşünecek ve yediği yemek miktarı zamanla azalacaktır. Hastalar kilolarını koruyabilir ve hatta kilo verebilirler. Mini gastrik bypass ameliyatı obezite tedavisinde mide hacmini küçültmek ve sürekli tokluk hissi sağlamaktadır. Bu sayede hasta, aynı zamanda daha az besin tüketecek ve kontrollü kilo alacaktır. Midede oluşan tüpe ek olarak, bağırsakların çalışmasına yön veren besinlerin emilme hızı azalır.
Mini Gastrektomi Neden Yapılır?
Mini gastrik bypass bu nedenle yapılır. Mini gastrektomi hastalarının fazla kilolarından kurtulması, aralıklı yeme alışkanlığını en aza indirmesi ve bu sayede yüksek tokluk elde etmesi açısından faydalı olacaktır. Bu sayede kişi daha fazla yemek yeme ihtiyacı duymaz, daha tok hissedecek ve zamanla istediği kiloya ulaşacaktır. Mini gastrik bypass laparoskopik olarak yapılan bir ameliyattır. Ameliyattan sonra kesi ciltte derin ve ağrısızdır. Genel anestezi altında yapılan gastrik bypass ameliyatı ortalama 1 saat sürer. Gastrik bypass ameliyatı herkese yapılır mı ayrıca en çok merak edilen konulardan biridir. Mini gastrektomide en önemli kriter konvansiyonel bariatrik cerrahide verilecek olandır.
Mini Gastrik Bypass Ameliyatı Sonrası
Mini gastrik bypass sonrasındaki gün, işlemi tamamlamak için kontrol yaptırmak son derece önemlidir. Bunların yanında, uzmanlar ilk 10 gün içinde kontrol yapmak ve erken girişimsel cerrahi ile ilgili ortaya çıkabilecek sorunları çözmek için arayabilir. Herhangi bir sağlık sorunu yoksa hastanede kalış ve hasta takibi 3-4 gündür. İlk 2 gün yemek yasaktır. Yavaş yavaş yiyin, 3. günden sonra sıvı gıdalara geçin, püre şeklinde devam edin. Kan pıhtılaşmasını önlemek ve ağrıyı azaltmak için hastanede kalındığı süre boyunca hastaya ağrı kesici ilaç verilir. Hastaneden taburcu olduktan sonra muayene sürekli olarak yapılmalıdır.
Tıp uzmanları tarafından önerilen vitamin ve mineralleri kullanın. Ameliyattan sonraki ilk 3 ay vücudun direnci açısından çok önemli olduğu için bir uzman tarafından reçete edildiğinde kontrolden geçilmesi gerekmektedir. Ameliyattan sonra hastaların sağlıklı ve düzenli beslenmeleri önemlidir.
Kimler Mini Gastrik Bypass Ameliyatı Olabilir?
Kilo vermek için diğer tedavileri deneyen ve başarılı olamayan kişiler ve ameliyat ve anesteziyi kaldırabilecek durumda olanlar ameliyat olabilirler: Ayrıca:
- Uyuşturucu veya alkol bağımlısı kişiler,
- Şiddetli endokrin bozukluğu olan hastalar,
- Ameliyat sonrası beslenme ve yaşam tarzında gerekli değişiklikleri yapamayan hastalar,
- Kanser hastaları,
- Önümüzdeki 1 yıl içinde hamile kalmayı planlayanlar, bariatrik cerrahi ve metabolik cerrahi nedeniyle minör gastrik bypass ameliyatı geçiremezler.
Hastane segmentine bağlı olarak, kalış süresi için fiyat aralıkları büyük ölçüde değişmektedir. Bunda yoğun bakımda takip edilme durumu, maliyeti önemli ölçüde arttıran bir faktördür. Ameliyattan önce hastaya verilen paketin fiyatına neler dahil olduğunun sorulması da şarttır.
Mini Gastrektominin Faydaları Nelerdir?
Mini gastrik bypass ameliyatının faydası düşünülecek olursa obezite ve metabolik cerrahi ameliyatlarından biri malabsorpsiyona neden olurken; nazogastrik tüpe göre kilo verme etkisi daha yüksektir. Eşzamanlı hastalıklarda kür oranı tüp mide ameliyatına göre daha yüksektir. Zor ve riskli olmasına rağmen kısmen geri döndürülebilir. Hem diyet kısıtlamasına hem de emilim bozukluğuna neden olur. Mideyi aldırmaktan daha basittir. Daha uzun hastanede kalış gerektirir. Mini gastrektomi, obezite ve metabolik cerrahi nedeniyle malabsorpsiyona neden olduğundan, yaşam boyunca en az iki vitamin ve mineral takviyesine ihtiyaç vardır. Vitamin alınmadığı takdirde ciddi vitamin eksikliği sendromu oluşabilir.
Mini gastrektomi daha komplike ve zaman alıcı bir ameliyat olduğundan komplikasyon oranı daha yüksektir. Daha yakından izleme gereklidir. Damping sendromu oluşabilir. Mide hâlâ karın içindedir, endoskopla görülmez. Bunların yanında; mini gastrik bypass ameliyatından sonra bağırsak tıkanıklıkları ve ülser gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
Mini Gastrektomi Sonrası Kontrol
Mini gastrektomi, mide hacminin küçültülmesi ve ince bağırsağın bir bölümünün emme işlevini üstlenmesinin engellenmesi ile tamamen kapalı bir teknikle gerçekleştirilir. Mini gastrektomi uygulaması oldukça kolay bir yöntemdir. Mini gastrektomi, bariatrik cerrahi operasyonları arasında en hızlı kolay uygulamadır. Bariatrik cerrahide popülarite kazanan mini gastrik bypass yöntemi, gastrik bypasstan farklı bir yöntemdir. Bu prosedür, standart uygulama prosedürleri ile gastrik bypass ve bazı tüp mide cerrahi prosedürlerini içeren uzun bir mide poşunu oluşturur. Bu mide ince bağırsağın bir kısmına bağlıdır.
En sık uygulanan obezite ameliyatlarından biri olan mini gastrik bypass, obeziteye bağlı yüksek kolesterol gibi durumların tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca tüp mide ya da mide bandı ameliyatı geçirmiş ancak kilo vermemiş hastalarda da bu işlem uygulanabilir. Mini gastrik bypass, obeziteyi tedavi etmenin etkili bir yoludur. Hastaların kontrollü bir şekilde kilo vermelerini amaçlayan bu yöntem aynı zamanda obeziteye bağlı hastalıkların önlenmesine de yardımcı olur. İnce bağırsak kısmen keselere bölünmüş mideye bakar. Bu, bir hastanın bir öğünde tüketebileceği kalori sayısını ve sindirim sırasında vücudun emebileceği kalori sayısını sınırlamaya yardımcı olduğu için kilo vermeye yardımcı olur.
Aynı zamanda; ameliyat laparoskopik olarak yapılır. Bu kapsamda da ameliyat sonrası yara kolayca iyileşir ve hasta kısa sürede normal hayatına dönebilir.
Ameliyat Öncesi ve Ameliyat Sonrası Aşamalar
Uzun vadeli başarı için hastaların mini gastrik bypass ameliyatı öncesinde belirli hazırlıkları yapmaları çok önemlidir. Ameliyat öncesi aşama; doktor, hastayla önceden görüşerek gerekli testleri ister. Bu muayene, hastanın ameliyata uygun olup olmadığını belirlemek için hastanın fiziksel ve psikolojik durumunun ayrıntılı bir şekilde analiz edilmesini sağlar. Daha sonra hasta, ameliyat öncesi/sonrası diyet programını belirleyen bir diyetisyene yönlendirilir. Diyetisyen ayrıca detaylı bir vücut analizi yapacak ve vücut ölçülerini alacaktır. Bu işlemlerden sonra hastanın ameliyat tarihi belirlenecektir.
Ameliyata hazırlık süresi; hastanın bu süre zarfında diyetisyen listesini dikkatle takip etmesi önemlidir. Ameliyat gününe kadar her gün hafif egzersiz yapılmalıdır. Ameliyat sonrası dönem; karın şişliği ve ağrı hissedebilirsiniz. Ancak bu durum azalacaktır. Ameliyattan 6 saat sonra hasta fazla zorlanmadan yürüyebilir. Komplikasyonsuz bir seyirden sonra hasta 3. günde taburcu edilir. Gastrektominin komplikasyon riski %8’dir. Mini gastrektomi prosedürleri sınırlıdır ve absorbe edilemez. Bu özellik, mide boyutunu küçülttüğü ve yenebilecek yiyecek miktarını sınırladığı anlamındadır.
Bu endoskopik bir prosedür olduğu için çok daha az invaziv bir prosedürdür. Yiyecek alımı ve kalori alımı sınırlıdır. Bağırsakta GLP1 üretimini güçlü bir şekilde artırır, insülin salınımını uyarır ve diyabet tedavisi için daha güçlüdür. Bu işlemden sonra ekmek ve et yemek biraz daha kolay olabilir. Geri dönüşüm mümkündür.
Mini Gastrektomi Sonrası Yapılması Gerekenler
Mini gastrik bypass işleminden sonra özellikle kesi yerlerinde bir miktar ağrı olacaktır. Genellikle, hasta üç gece hastanede kalmak zorunda kalacaktır. Bazen hasta gözlem için fazladan tutulabilir. Cerrahın talimatlarına dikkatle uyulmalıdır. Yumuşak yiyeceklere 2 hafta sonra başlanır, 1 ay sonra normale dönebilir. Artan egzersiz, ameliyattan sonra haftalık olarak önerilir. Ameliyat sonrası iyileşme süreci de oldukça rahat geçmektedir. Klasik gastrik bypass ameliyatlarına göre daha kısa ve kolay olan küçük çaplı gastrik bypass ameliyatlarında hasta rahatlığı önemlidir. Uygun hastalar genellikle geleneksel gastrektomi geçirenlerle aynıdır.
Bu küçük ameliyat 18-65 yaş arası, kitle indeksi 35’in üzerinde olan, başarısız kilo verme sürecini tamamlamış ve herhangi bir sorunu olmayan kişilerde güvenle yapılabilir. Minör baypas ameliyatı için uygun görülen hastalar dışında, bunlar belirli nedenlerle tıp uzmanları tarafından uygun görülen hastalar olabilir. Bu operasyon için uzman görüşü ve kapsamlı bir muayene çok önemlidir. Aktivite, kiloları ile ilgili çeşitli sağlık sorunları olan kişilerde başarıyla uygulanır. Obezite ile mücadelede olumlu sonuçları olan etkili bir operasyondur.
Hastanın cerrahi sürece girmeden önce muayene olması ve tüm tetkiklerini yaptırması önemlidir. Bu sayede tıp uzmanları hasta için doğru uyumu belirler ve ameliyat başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Akıl hastalığı, ilaç bağımlılığı ve ciddi hormonal bozukluğu olan kişiler, anestezi alamayanlar, kanser hastaları ve gebelik planlayanlar için gastrik bypass ameliyatları uygun değildir. Tüm hasta bilgileri tıp uzmanlarıyla paylaşılmalıdır. Tedavi görenler tedavi sürecini tamamlamalı, hasta olanlar ise hekime haber vererek cerrahi işleme başlamalıdır. Bilgilerin verilmemesi durumunda operasyon süreci başarısızlıkla sonuçlanırken çeşitli riskler ortaya çıkabilir. Kliniğimizden uzman doktorlarımızdan bilgi alabilirsiniz.