Parkinson Hastalığı ve Beyin Pili Tedavisi
Parkinson hastalığı, beyinde ilerleyici ve dejeneratif bozukluklara sebep olan bir rahatsızlıktır. Bu hastalığa dair belli başlı bulgular mevcuttur. Bu bulgular arasında şunlar yer almaktadır;
- Titreme
- Kaslarda sertlik
- Hareketlerde ve yürümede oluşan yavaşlık
- Konuşmada bozukluk
Türkiye’de Parkinson hastalığı için gerekli tedavi bulunmuş olup beyin pili kullanılan son teknolojik tedavilerden biridir.
Parkinson Hastalığında Beyin Pili Ameliyatına Kimler Dahildir?
Parkinson hastalığında beyin pili tedavisine bazı hastalar adaydır. Bu hastalar;
- Parkinson tanısı konulduktan sonra aradan 5 sene geçmiş olmalıdır.
- Uygulanan ilaç tedavisi artık yetersiz kalmalıdır.
- Kullanılan ilaçların yan etkisinin artması durumunda dozunun yükseltilememesi hallinde beyin pili takmaya karar verilir.
Parkinson Hastalığında Beyin Pili Nedir?
Parkinson hastalığında beyin pili tedavisi hastalığı tamamen ortadan yok etmez ancak semptomlarını geri evreye taşır. Hastalık bir zaman sonra hastanın ellerinin aşırı düzeyde titremesine ve sosyal hayatını etkilemesine neden olacaktır. Tahmini olarak hasta hastalığı 8-10 yıldır yaşıyordur. Verilen tüm ilaç tedavisine rağmen herhangi bir şekilde semptomlar durdurulamıyorsa beyin pili tedavisine başvurulur. Beyin pili hastalığı ilk senelerindeki semptomlarına geri döndürür. Bu sayede hasta sosyal hayatına daha iyi adapte olur. Hastalığı tamamen ortadan kaldırmaz ancak semptomları ilk evrelere taşır. Küçük operasyonlar ile beyin pili yenilenir.
Parkinson Hastalığında Ameliyatın Uygulanmadığı Durumlar
Parkinson hastalığında beyin pili ameliyatı şu durumlarda uygulanmaz;
- Parkinson hastalığı tanısı henüz konulmadıysa,
- Parkinson hastalığı tanısı konulalı 5 yıldan daha azsa,
- Hastalıkta fiziksel semptomlardan ziyade psikolojik semptomlar fazlaysa,
- Hasta 80 yaşından büyükse,
- Aktif bir enfeksiyon mevcutsa
Bu kişilere hekim beyin pili operasyonu uygulamaz. Çünkü ameliyat bu durumlarda avantaj değil aksine risktir. Siz de Türkiye’de Parkinson hastalığı beyin pili tedavisi uygulatabilirsiniz.
Parkinson Hastalığının Tedavisinde Beyin Pili Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Beyin pili tedavisinde şu şekilde işlem yapılır;
Beynin içine yerleştirilen küçük milimetrik elektronik çubuklar küçük bir güç kaynağı ile birleşerek semptomları azaltır. Ameliyat sonrası hastanın takibi yapılarak beynin içine yerleştirilen elektrotların ayarlaması yapılır. Uzaktan kumanda yardımı ile hasta ve hekim tarafından pilin kontrolü sağlanabilir. Bu şekilde kontrol ediliyor olması operasyondan daha iyi verim alınmasını sağlar. Türkiye’de beyin pilini yerleştiren çok iyi hekimler bulunmaktadır. Siz de burada beyin pili operasyonunu atlatabilirsiniz.
Pilin Ömrü Var mı?
Pilin ömrü hastanın durumuna ve beyin bölgesine göre değişiklik gösterir. Ancak ortalama 3-6 yıl arayla kullanılır. Pilin batarya ömrü bittiğinde tekrar ameliyata girmeye gerek kalmadan pillerin göğüs bölgesinde yer alan kısmından işlem yapılabilir.
Ameliyat Sonrası Hastalık Bulguları Tamamen Yok Olur mu?
Beyin pili ameliyatından sonra hastanın konforunu kısıtlayan ve sosyal hayatını etkileyen titreme, yavaş hareket etme ve ilaç yan etkileri azaltılır. Operasyon sonrasında kişi ayakkabı bağlama, gömlek ilikleme ve su içme gibi faaliyetleri tek başına yapabilir hale gelir. Bu durumda hastalık tamamen ortadan kalkmaz fakat kişi kendi ihtiyaçlarını görebilecek duruma gelir.
Beyin Pili Takılacağına Nasıl Karar Verilir?
Beyin pili tedavisine karar verileceği zaman ilk olarak kişiye MR çekilir. Hastalık bulgularına göre belirlenen beyin pili koyulacağı hedef MR üzerinde belirlenir. Ameliyatın gerçekleştirileceği sabah hastanın kafasına çerçeve yerleştirilerek beyin tomografisi çekilir. Bu esnada lokal anestezi uygulanır. Beyin tomografisi ve MR görüntüsü beraber incelenerek hedef koordinatları belirlenir. Sonrasında hasta ameliyathaneye alınarak 2 aşamalı olarak ameliyat başlar.
Beyin pili operasyonu hasta uyutulmadan lokal anestezi altında uygulanır. Lokal anestezi altında elektrot çubuklar hedefe yönlendirilir. Hasta kendinde olduğu için hastayla konuşularak işlem sürdürülür. Beyin hücrelerindeki sesler mikroelektrod cihaz ile kaydedilerek dinlenir. Bu sayede hedefin doğru olup olmadığı teyit edilir. Hasta bulgularında düzelme olduğu alanlara 2 adet elektrod çubuk yerleştirilir.
Sonrasında hastanın kafasındaki çerçeve çıkarılır. Ardından hasta tamamen uyutularak operasyonun ilk aşamasına geçilir. Yerleştirilen elektrot çubuklar cildin altından köprücük kemiğinin altına yerleştirilerek pili uzatma kablosu ile birleştirilir.
Beyin Ameliyatının Riski Var mıdır?
Beyin ameliyatı halk arasında çok riskli olarak bilinse de beyin pili operasyonu bu ameliyatlara nazaran daha az risklidir. Sık bilinen beyin kanaması, enfeksiyon, damar tıkanıklığı, kol ve bacaklarda güçsüzlük, görme bozukluğu ve depresyon %2 oranında görülür. Bu da 1000 hastada 2 kişiye tekabül eder. Türkiye’de beyin pili takılması neredeyse hiç riskli değildir. Siz de Türkiye’de bulunan uzman hekimlere bu operasyonu yaptırabilirsiniz.
Beyin Pili Günlük Yaşamı Etkiler mi?
Beyin pilli operasyonu geçiren hastaların günlük yaşantısı hiçbir şekilde etkilenmez. Tam tersine beyin pili takılmasının ardından hasta günlük rutin işlerini çok daha rahat halleder.
Beyin Pili Başka Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
Beyin pili pek çok hastalığın tedavisinde kullanılır. Bu tedavilerden bazıları şu şekildedir;
- Titreme bozukluğu
- Vücudun belli kısımlarında kasılma hastalığı
- Tik hastalığı
- Takıntı
- Depresyon
- Kronik ağrı
- Epilepsi
Bunların yanı sıra obezite, Alzheimer ve ilaç bağımlılığı gibi hastalıkların tedavisinde de kullanılır.
Türkiye’de Beyin Pili Taktıranlar
Türkiye’de beyin pili taktıran pek çok hasta vardır. Gerek yurtiçi gerekse yurtdışından birçok kişi buraya uzman hekimler tarafından operasyon olmaya gelir. Türkiye’de operasyon yaptıran hastaların %95’i memnun bir şekilde ayrılmaktadır. Doktorların tecrübesi ve bu konuda almış olduğu eğitim hastaların başarılı bir şekilde beyin pili taktırmasını sağlar. Bu da hastalar için ekstra avantajdır.
Türkiye’de Beyin Pili Operasyon Fiyatları
Türkiye’de beyin pili operasyon fiyatları oldukça değişkendir. Hangi bölgeye işlem yapılacağı, hastalığın evresi, klinik kalitesi ve diğer faktörler fiyatlarda etkilidir. Bunun için firmamızı arayarak beyin pili operasyon ücretlerini öğrenebilirsiniz. Sizlere en iyi şekilde hizmet sunacağımızdan emin olabilirsiniz.