Prostat Kanseri Nedir?

Prostat kanseri, erkek üreme sisteminde yer alan prostattaki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünmesi anlamına gelmektedir. Prostat, alt karın bölgesinde mesanenin altında yer alır ve ceviz büyüklüğünde bir organdır. Erkek üreme sisteminin işlevselliği ve sperm canlılığının korunması gibi prostatın önemli görevleri vardır. Başta orta yaşlı ve ileri yaştaki erkeklerde prostat kanseri rastlanır. Özellikle 65 yaş üstü hastalar daha riskli grupta yer almaktadır.

Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir
Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir

Prostat kanseri belirtileri genel olarak hastalığın ileri evrelerinde ortaya çıkmaktadır. Farklı semptomlarda kendini gösterir fakat başka hastalıklarla da karıştırılabilir. Hastalık sinsice ilerlediği için riskli grupta yer alan kişilerin her yıl tarama testine girmesi gerekir. Prostat kanseri belirtileri şu şekildedir;

  • İdrar yaparken zorlanma
  • Sık sık idrara çıkma
  • İdrarda ya da menide kan görülmesi
  • Peniste sertleşme problemleri
  • Boşalma esnasında ağrı yaşama
  • İstenmeyen şekilde kilo kaybı görülmesi
  • Bel kalça ve bacaklarda ağrı

Prostat, üriner sistemin tam altında yer aldığı için ortaya çıkan semptomlar da üriner sistemle alakalıdır. Prostat tümöre bağlı olarak büyüdüğünde mesaneye baskı yaptığı için idrarda kan görülmesi ve sık idrara çıkma yaygın görülen belirtiler arasında yer alır.

Prostat Kanseri Nedenleri

Prostat kanseri nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak uzmanların yaptığı çeşitli çalışmalar sonucunda bazı risk faktörleri belirlenmiştir. En önemli faktör arasında da genetik yatkınlık yer almaktadır. Diğer risk faktörleri arasında ise ileri yaş, siyah ırklı olmak, ailede prostat ya da meme kanseri hikayesi, yüksek erkek hormonları, hayvansal gıdaların çok fazla tüketilmesi ve obezite yer almaktadır. Birinci derecede akrabasında prostat kanseri görülmesi, kişiyi iki kat daha riskli hale getirir.

Prostat Kanseri Tanısı

Prostat Kanseri Tanısı
Prostat Kanseri Tanısı

Türkiye’de en sık görülen kanserler arasında akciğer kanserinden sonra prostat kanseri yer almaktadır. Genelde yavaş büyüme gösteren ve sınırlı saldırganlığı olan bir kanser türüdür. İlk aşamada bir belirti göstermediği için geç teşhis konulan kanser türüdür. Hastalık ilerledikçe kişide halsizlik, yorgunluk, kemik ağrısı, felç ve böbrek yetmezliği başlar. Bu nedenle erkeklerin düzenli kanser taramasından geçmesi erken tanıda oldukça önemlidir. Prostat kanserinde öncelikli olarak tercih edilen tanı yöntemi arasında kanda PSA değerine bakılması ve prostatın incelenmesi yer almaktadır.

Prostat Kanseri Tedavisi

Prostat kanseri tedavisi kişiye özel planlanır. Erken dönemde fark edilirse takip önerilir. Cerrahi tedavi en yaygın yöntemlerden biridir. Cerrahi yöntemde robotik, laparoskopi ve açık ameliyat seçenekleri mevcuttur. Kişinin durumuna göre yöntem belirlenir. Cerrahi işlemdeki temel amaç prostatı çıkarmaktır. Gerekli durumlarda prostat etrafında yer alan penis sertleşmesine yardımcı olan sinirler korunur.

Prostat erken teşhis edilirse laparoskopi yöntemi ile tedavi edilebilir. Buna eşlik olarak radyoterapi de kullanılabilir. Laparoskopi cerrahi hastaya konforlu bir tedavi sunar. Çünkü operasyon sonrası iyileşme süreci kısadır. Ayrıca hasta günlük hayatına kolayca dönebilir.

Prostat Kanseri Risk Faktörleri

Prostat kanserinin tam nedeni bilinmese de önce kendi etrafında sonrasında çevre dokulara yayılma gösterebilir. Ancak prostat kanserinde risk faktörleri şu şekildedir;

  • Genetik faktörler; prostat kanseri vakalarında %9’luk bölüm kalıtsaldır.
  • Çevresel faktörler; prostat kanserinde genetik faktörlerden daha çok çevresel faktörler etkilidir.
  • Yaş faktörü; prostat kanseri yaşın ilerlemesi ile beraber artış gösterir. 55 yaş üstü erkeklerde bu kanser türü daha çok görülür.
  • Irk etkeni; prostat kanserinde en önemli etkenlerden biri ırk etkenidir. En sık siyah ırklı erkeklerde bu kanser türü görülür.
  • Diyet; sağlıksız beslenme düzeni altta yatan prostat kanser riskini arttırmaktadır.

Prostat Kanseri Aşamaları

1.aşama; kanser sadece prostatta görülür, henüz prostat dışına yayılmamıştır. Tedavisi de bu nedenle çok kolaydır. İyileşme esnasında da hızlı sonuçlar alınır. Hayatta kalma olasılığı %100’dür.

2.aşama; birinci evreden daha ileri düzeydedir. Fakat gene prostat ile kısıtlıdır. Bu aşamada kanseri tedavi etmek çok daha kolay olacaktır. Erken teşhis edilirse başarılı sonuçlar elde etmek mümkün olur. Hayatta kalma olasılığı %95’tir.

3.aşama; kanser, prostatı çevreleyen dokulara yayılmıştır. Bu dokular arasında meni de yer alabilir. Bu evrede kişinin ciddi bir tedavi alması gerekir. Başarılı sonuçlar alma olasılığı vardır. Hayatta kalma olasılığı %70’tir.

4.aşama; kanser, prostatın dışındaki bölgelere de yayılmıştır. Son aşama olduğu için en zor evre olduğunu söyleyebiliriz. Gerekli tedaviye başladıktan sonra başarı elde etme şansı vardır. Hayatta kalma şansı %30’dur.

Prostat Kanseri İçin En İyi Ülke

Prostat Kanseri İçin En İyi Ülke
Prostat Kanseri İçin En İyi Ülke

Prostat kanseri için en iyi ülkeyi belirlerken bazı kriterlere dikkat etmek gerekir. Bu kriterler arasında şunlar yer alır;

  • Beklemeden tedavi sunma
  • Kişiye özel tedavi sunma
  • Teknolojik donanım
  • Tecrübeli doktorlar
  • Hijyenik klinik
  • Uygun fiyat
  • Rahatlık

Bu kriterlerin hepsi mevcutsa, o ülke iyi tedavi sunuyor demektir. Yukarıda saydığımız özellikleri taşıyan ülkelerden biri de Türkiye’dir. Pek çok ülke kanser tedavisi için neredeyse bir servet isterken Türkiye daha uygun aralıklarda ücret sunmaktadır. Ücretler tedavi planına göre belirlenir. Türkiye’de prostat kanseri tedavisi olmak için bizimle iletişime geçerek en iyi kliniği bulabilirsiniz. Detaylı bilgi için tarafımızdan ücretsiz danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

One thought on “Prostat Kanseri Nedir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir