Saç Ekimi Hakkında Her Şey, Sıkça Sorulan Sorular
Saç dökülmesi sorunları kişilerde özgüven düşüklüğü problemlerine neden olabilir. Bu sorunu yaşayan kişiler pozitif bir hayat sürmek açısından saç ekimi yaptırmayı tercih ederler. Saç ekimi uygulamaları özellikle son yıllarda en çok tercih edilen operasyonlar arasında yer alır. Ergenlik döneminden itibaren kişilerde çeşitli nedenlerle saç dökülmesi sorunları yaşanabilir. Bu durum kişilerin kendilerini psikolojik bakımdan rahatsız hissetmelerine sebebiyet verir.
Hormonal problemler, genetik yapı, stres, çevresel faktörler, ilaç kullanımı gibi çeşitli nedenlerle saç dökülmesi sorunları yaşanabilir. Günümüzde saç dökülmesi sorunlarının en kalıcı çözümü saç ekimi işlemleridir. Türkiye’de saç ekimi sıklıkla uygulanan başarılı operasyonlar arasında yer alır.
Saç Dökülmesi Neden Olur?
Mevsimsel döngüler, hormon bozuklukları, demir ya da vitamin eksikliği, genetik yatkınlık gibi çeşitli nedenlerle saç dökülmesi sorunları yaşanabilir. Yetişkin kişilerde günde yaklaşık olarak 50-100 adet tel saç dökülmesi normal olarak kabul edilir. Belli bir doğal döngüsü bulunan saç telleri 4-6 yılda bir kendiliğinden dökülerek sonrasında saç köklerinden daha sağlıklı saçların çıkması mümkün olur. Ancak sürekli ve fazlaca dökülen saçlar çeşitli hastalıkların habercisi de olabilir.
Kadın ve erkeklerde farklı sebeplerle saç dökülmesi sorunları yaşanabilir. Erkeklerde çoğunlukla genetik faktörler saç dökülmesi sorunlarında rol oynar. Kadınlarda ise hormon bozukluğu, kronik stres, çeşitli deri problemleri, dengesiz beslenme, kullanılan kozmetik ürünler ve çeşitli ilaçlar nedeniyle saç dökülmesi sorunları yaşanabilir. Emzirme, doğum ya da menopoz dönemlerinde de kadınlarda saç dökülmesi sorunlarında artış meydana gelebilir. Türkiye’de saç ekimi fiyatları oldukça uygun olduğundan yurtdışından pek çok kişi saç ekimi için Türkiye’yi tercih eder.
Saç Dökülmesini Önlemek Mümkün Mü?
Saç dökülmesi sorunlarının önlenmesi için dökülmeye sebep olan temel faktörlerin saptanması oldukça önemlidir. Dermatolog gözetiminde planlanması önerilen tedavilerde farklı yöntemler tercih edilebilir. Saç derisine uygun olan krem, şampuan vb. kozmetik ürünlerinin kullanımının yanı sıra doğru beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi de son derece önemlidir. Vücuttaki eksik hormon ya da vitaminlerin dışarıdan alınması da saç dökülmesi sorunlarının giderilmesine yardımcı olabilir.
Tiroit bozukluğu gibi kronik rahatsızlıklar sonucunda meydana gelen saç dökülmesi sorunlarında ilk önce hastalığın tedavisine yönelik planlamalar yapılmalıdır. Bunun yanında saç dökülmesinin şiddeti ile orantılı olarak mezoterapi, ilaç tedavisi, saç ekimi ya da PRP gibi alternatif yöntemler de tercih edilebilir.
Saç Ekimi Nedir?
Bireylerin farklı ihtiyaçlarına bağlı olarak saç dökülmesi sorunları için önerilen tedaviler farklılık gösterebilir. Saç ekimi, saç dökülmesi sorunlarında çözüm olarak sunulan bir tedavi yöntemidir. Bu nedenler saç ekimi fiyatı pek çok kişi tarafından sıklıkla araştırılır. Saç ekimi işlemlerinde ense üstünde ya da vücudun farklı bölgelerinde bulunan saç köklerinin açıklık veya seyreklik sorunları olan kısımlara nakledilmesi ile işlem gerçekleştirilir.
Uygulamanın steril koşullarda, uzmanlar tarafından ve ameliyathane ortamında yapılması son derece önemlidir. Çoğunlukla tepe ve alın bölgesinde meydana gelen açıklıklarda daha güçlü bölgelerdeki saç köklerinin lokal anestezi yapılarak alınıp ihtiyaç duyulan bölgelere ekilmesi işlemi ile tedavi gerçekleştirilir. Saç ekimi uygulamalarında hastaların acı hissetmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Ekim yapılacak alanların büyüklüğüne göre işlem yaklaşık olarak 4-6 saat kadar sürer.
Uygulanan teknik, ekilen saçların saç derisine uygun olması ve sağlıklı şekilde büyümesi bakımından oldukça önemlidir. Operasyondan sonra kişilerin birkaç gün boyunca evde dinlenmesi ve dışarı çıkmaması gerekir. Saç ekimi işleminden birkaç gün sonra ekilen saçların dökülmesi durumu söz konusu olur. Ancak saç kökleri ekilen yerde kalır. Dökülen saçların ardından sağlıklı şekilde deriye yerleşen saç köklerinden yeni saçlar çıkacaktır.
Sentetik saç ekimi, saç dökülmesi sorunları yaşayan bireyler için uygun bir yöntemdir. Saç ekimi süreçlerinde bireylerin kendi sağlıklı saçları, saç dökülmesi sorunu bulunmayan bölgeden modern medikal uygulamalar ile alınarak, saç dökülmesi sorunu yaşanan bölgeye nakledilir. Saç ekimi uygulamaları, saç dökülmesi yanında saçın seyreldiği kısımların gürleştirilmesi amacı ile de gerçekleştirilir. Saç ekimi uygulamaları sonucunda pek çok vakada uygulama yapılan bölgede saçların çıktığı görülür.
50 yaşın üzerinde olan erkeklerin neredeyse yarısında saç dökülmesi problemleri yaşanır. Bu sebeple saç ekimi özellikle erkeklerde yaygın estetik uygulamalardan biridir. Saç dökülmesi sorunları sadece erkeklere özgü bir problem değildir. Kadınlar arasında da saç dökülmesi ya da saçların belirgin bir şekilde azalması durumları söz konusu olabilir. Bu nedenler kadınlar için saç ekimi de son derece yaygındır.
Saç dökülmesi çoğu vakada genetik olarak meydana gelir. Bazen de travmatik yaralanmalar, yaşlanma ya da çeşitli tıbbi durumlar nedeniyle de meydana gelebilir. Saç dökülmesi sorunlarının nedeni ne olursa olsun saç ekimi işlemi vücudunda yeterli saç kökü bulunan her birey için uygundur. Saç ekimi, baş bölgesinin yanında sakal, kaş ya da diğer tüy olması beklenen bölgelerde meydana gelen kayıplarda da son derece başarılıdır.
Saç Ekimi İşlemi Nasıl Yapılır?
Saç ekimi uygulaması için donör bölgeden, çoğunlukla ense bölgesinden alınan saç kökleri hedeflenen bölgeye ekilerek işlem gerçekleştirilir. Alınan bu saç köklerine greft ismi verilir. Bazen, nadir de olsa ense ya da şakak bölgesinde bulunan sağlıklı saçlar hedeflenen bölge için yeterli olmayabilir. Bu tarz durumlarda kişilerin bacak, kol ya da göğüs bölgelerinden saç köklerinin alınması ile işlem gerçekleştirilir.
Saç ekimi uygulamaları saç dökülmesi oranına ve taşınacak olan saçların miktarlarına bağlı olarak farklı sürelerde gerçekleştirilir. Saçsız alanın çok geniş olması halinde tedavinin tamamlanması için birden fazla seansa ihtiyaç duyulabilir. Saç ekimi işlemleri genellikle sedasyon ve lokal anestezi altında uygulanır. Tedavinin ardından kişilerin kafalarına özel bandaj uygulaması gerçekleştirilir. Kişiler 1-2 saat gözlem altında tutulduktan sonra taburcu edilirler. Saç ekimi uygulamalarında ağrı nadir olarak görülen semptomlardan biridir. Fakat bu ihtimale karşı hastalara doktor tarafından ağrı kesici verilecektir. Kişilerin kısa bir süre ev istirahati yapmasının ardından uygulama yapılan alanın bandajla korunması için bandaj kullanılarak çalışmaya devam edilebilir. Sonrasında bandajların değiştirilmesi gerekmektedir.
Saç Ekiminden Sonra Neden Saç Dökülmesi Meydana Gelir?
Saç ekimi prosedürü uygulandıktan birkaç hafta sonra saçlarda dökülme meydana gelir. Bu olay beklenen bir durumdur. Yerlerine oturup kanla beslenmeye çalışan saç kökleri bir süreliğine fazla yüklerini bırakacaktır. Dökülen saçlar birkaç ay gibi bir sürede tekrardan çıkmaya başlar.
Geçici dökülme aşamasından sonra ekilen saçlar içerisinde kökleri yeterli seviyelerde beslenebilenler tamamen yerlerine otururlar ve normal olarak çalışırlar. Fakat aynı bölgede halihazırda bulunan orijinal saçların zamanla dökülmeye devam etmesi halinde yeniden saç yoğunluğunun azalması sebebiyle ileride tekrardan saç ekimi prosedürüne ihtiyaç duyulabilir. Saç dökülmesi ameliyatın ardından aşamalı olarak devam edebilir. Yeni saç çizgisi bölgesinde doğal olmayan bir görünümün meydana gelmesi halinde ileride farklı cerrahi işlemler uygulanabilir.
Modern Saç Ekimi Operasyonları Nelerdir?
Saç ekimi süreci kısaca başın arka kısmından saç köklerinin alınıp saç dökülmesi sorunlarının meydana geldiği alanlara aktarılmasına verilen isimdir. Bu uygulamaya bir nevi yer değiştirme operasyonu da denebilir. Başın arka bölümünde yer alan saçlar ömür boyu uzama kapasitesi bulunan donör dominant saçlardır. Bu saç kökleri kelleşme olan alanlara aktarıldığı zaman saç uzatma yetenekleri kaybolmaz.
Başın arka bölümünde yeterli oranda verici saç kökü yer alan bireyler ekim için uygun olan adaylardır. Geçmişte saç dökülmesi sorunu yaşamış olan pek çok hasta saç ekimi için uygun bir aday değilken modern tekniklerin gelişmesi ile berber saç ekimi de bir sanat olarak algılanmaya başlamıştır. Erkekler için saç ekimi uygulaması son derece yaygındır.
FUE saç ekimi ile elde edilmek istenen yalnızca aktarılan köklerin yetişmiş olması değil bunun yanında doğal görünümlü saçların elde edilmesidir. Saç ekimi cerrahisi özellikle son yıllarda büyük bir ilerleme kaydetmiştir. Daha nazik ve ince köklerin kullanımı, gelişmiş ve yeni cerrahi aletler, saç ekimi işlemi gerçekleştiren cerrahların başarılı bir şekilde saç ekimi yapmasına olanak sağlar.
Tek saçlı köklerin kullanımı ile beraber saç çizgisinde doğallık ve yumuşak bir geçiş elde edilmesi mümkün olur. Yeni saç çizgisi oluşturmak cerrahi tecrübe ve artistik yetenekler gerektiren bir durumdur. Saç dökülmesi sorunu yaşamayan kişilere bakıldığında saç çizgisinin oldukça nazik ve ince saçlardan oluştuğunu görmek mümkündür. Saç çizgisi düz bir şekilde devam etmez ve arkadan öne doğru olacak şekilde saç köklerinin kalınlaştığı görülebilir.
Saç ekim işlemi sonrası ağrı modern saç ekimlerinin yan etkileri arasında yer alır. Nadir de olsa göz çevresinde hafif şişme ve alıcı sahada bir hafta kadar süren kırmızı nokta ve kabuklanma durumları söz konusu olabilir. Enfeksiyon, kanama, skar durumları yok denecek kadar az görülür. Modern saç ekimi cerrahisi, hastalar için son derece konforludur. Bu yöntemlerin önceden tahmin edilebilir sonuçları vardır ve bunun yanında yüz güldürücü bir cerrahi operasyon olması ile de dikkat çeker.
Saç kaybı sorunları yaşam boyu devam eden bir süreçtir. Saç kaybının devamı ya da daha fazla sıklık elde etme isteği, tekrarlayan saç ekimleri ile gerçekleşir. Modern saç ekimi teknikleri ile bir seansta büyük oranda saç kökü sağlanır. Bu sayede istenen sonuçlara ulaşmak için çok daha az operasyona ihtiyaç duyulur.
Saç Ekimi Uygulaması Kalıcı Bir Operasyon Mu?
Saç ekim işlemi uygulamaları kalıcı bir işlemdir. Ekim esnasında nakledilen saç kökleri genetik açıdan testosteronun saç dökücü etkilerine karşı direnç sağlar. Ekilen saçlar ömür boyu transfer edilen bölgede kalmaya devam edecektir.
Saç ekimi esnasında nakledilen kısımlar saç kökleridir. Saç kökleri içerisinde tekli, ikili, üçlü veya daha fazla saç teli barındıran anatomik yapılar bulunur. Anatomik bütünlüğü olan yapılar olduğu için saç köklerinin ekim esnasında kullanımı ile sonucun verimli, doğal ve estetik olması sağlanır.
Saç Ekimi Yan Etkileri Nelerdir?
Saç ekim işlemi yan etkileri işlemi yaptıracak olan kişiler tarafından merak edilen bir konudur.
Enfeksiyon
Saç alınan ya da ekilen sahalarda enfeksiyon gelişmesi nadir de olsa görülen bir komplikasyondur. Bu durumun sebebi kafa derisinin iyi bir şekilde kanlanması nedeniyle enfeksiyonlara karşı direnç göstermesidir. Ancak enfeksiyon durumunun görülmesi halinde sistemik olarak verilen antibiyotikler ile tedavinin gerçekleştirilmesi mümkündür.
Kanama
Greftlerin alındığı ya da yerleştirildiği sahalarda kanama durumları söz konusu olabilir. Bu komplikasyonların olmaması için işlemden önce hastaların kanama profillerinin değerlendirilmesi önemlidir. Kanamayı artırma potansiyeli olan ilaçların operasyondan önce kesilmesi gerekir.
Saç Alınan Bölgede His Kaybı
FUT tekniği uygulanan kişilerde nadiren saç alınan bölgede his kaybı durumları söz konusu olabilir. Uygun tedaviler ile sonrasında bu durumun ortadan kalkması mümkündür.
Saç Kökleri Alınan Bölgede Kötü Yara Dokusu Meydana Gelmesi
FUT metodu ile saç nakillerinde bu durum daha sık karşılaşılan bir durumdur. Cildi müsait olan ya da kötü teknik kullanılan kişilerde görülme olasılıkları çok daha yüksektir.
Parke Taşı Görünümü
Ekilen köklerin saç derisi üzerinde kalması halinde saçlı deride kabarcık şeklinde görünümler meydana gelebilir.
Dermoid Kist
Dermoid kist çoğunlukla işlemden birkaç hafta sonra ortaya çıkar. Ekilen saç köklerinin fazla derine yerleştirilmesi nedeniyle meydana gelir. Ekim işlemini gerçekleştiren kişiler saç köklerini yerleştirmeden önce alıcı sahayı bastırıp kökü sonrasında yerleştirerek işlemleri gerçekleştirmelidir.
Hızlanmış Saç Kaybı
Saç kökleri ekilirken çevrede bulunan diğer saç köklerinin zarar görmesi durumları meydana gelebileceği gibi saç ekim operasyonu stresi nedeniyle de saç kaybı durumları söz konusu olabilir. Operasyon esnasında keski aletler kullanılmasına özen gösterilmelidir. Körlenmiş aletlerin vakit kaybedilmeden değiştirilmesi gerekir.
Yanlış Yöne Uzayan Saçlar
Saçın ekildiği bölgedeki diğer saç köklerinin çıkış yönü ile alakasız uzayan saç kökleri çoğunlukla kötü saç ekimi tekniği nedeniyle meydana gelir. Ekim esnasında saçın çıkış yönüne 30-35 derecelik açı yapacak şekilde ekilmemesi bu durumun başlıca nedenlerinden biridir.
Saç Köklerinin Alınması
FUE tekniği uygulanırken saç köklerinin başın arka kısmında iki kulak arasındaki donör bölgeden tek tek alınması ile işlem gerçekleştirilir. Donör bölgeden saç alma işlemi gerçekleştirilmeden önce acı hissedilmemesi açısından bu alana lokal anestezi uygulanır. Donör bölgeden toplanan greftler ekim yapılacak olan alanlara implant edilir.
FUE saç ekimi günümüzde ilk kullanılmadığı zamana nazaran son derece değişmiştir. Bugün mikro motor ile gerçekleştirilen p-FUE ilk tanımlanan tekniğin yerine kullanılır. Günümüzde çok nadiren FUE tekniği uygun olan vakalarda punch isimli biopsi iğneleri ile işlem gerçekleştirilir. Bu uygulamada ensede dikiş izi kalması durumu söz konusu olmaz. Yaklaşık 1 yıl sonunda ekilen saçlar yeni bölgede sağlıklı ve kuvvetli bir şekilde uzamış olurlar.
FUT tekniğinde ense bölgesinden bant halinde saç şeridi çıkarılarak mikroskop altında köklerin ayrıştırılması işlemi gerçekleştirilir. 1930’lu yıllarda ilk defa kullanılan yöntemde saçların alındığı kısımda 5-10 cm genişlikte şerit şeklinde cerrahi bir iz kalabilir. FUE saç ekimi tekniğinde mikro motor kullanımı sonucunda kök transseksiyonu oranları %1’lere kadar düşmüştür. Dünyada kullanımı oldukça yaygınlaşmış olan bu uygulama için teknik beceri gerekir. Başarı oranı ve donör bölgeden alınan saç köklerinin güçlü olması nedeniyle ekim işleminin ardından saçların dökülmesi durumları söz konusu olmaz.
Saç Ekimi Sonrası İyileşme Süreci
FUE yöntemi ile gerçekleştirilen saç ekim işleminden sonraki ilk haftalarda saç derisi son derece hassas olur. Saç ekim işlemi sonrası iyileşme süreci için ilk haftalarda deriyi koruyucu önlemlerin alınması son derece önemlidir. Saçların tutma süreci olarak da bilinen bu sürede kirli ve tozlu ortamlardan uzak durmak gerekir. Bunun yanında alkol ve sigara tüketimlerinden uzak durulması da son derece önemlidir. Saç derisine doktorun vermiş olduğu ürünlerin dışında başka bir madde de kullanılmamalıdır.
Türkiye’de Saç Ekim Tedavisi
Türkiye’de saç ekimi tedavisi sıklıkla uygulanan bir yöntemdir. Başarılı bir şekilde uygulanmasının yanında uygun fiyatlı olması nedeniyle de sağlık turizmi bakımından tercih edilen ülkeler arasında yer alır. Saç ekimi uygulamaları için her yıl pek çok turist Türkiye’yi tercih eder. Türkiye’de saç ekim tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Geri bildirim: Why İs Hair Transplantation in Turkey Cheap? - AskMedicals