Tam Gastrik Baypas
Gastrektomi laparoskopi ile kapalı olarak yapılır. Ameliyat karın bölgesinden küçük kesilerden geçilerek yapılır. Tam gastrik baypas ameliyatında iki aşama vardır. İlk prosedür mide küçültmedir. Mide, küçük üst kısım ve büyük alt kısım olmak üzere ikiye ayrılır. Midenin üst kısmı yiyeceklerin alındığı yerdir. Kesilen midenin çoğu karın içinde kalır. İkinci işlem atlama işlemidir. Bu ameliyatta önce mide hacmi küçültülür, böylece hastanın yiyebileceği besin miktarı azaltılır. İkincisi, ince bağırsaktan geçiş kısaldıkça besin emilimi azalır. Gastrektomi sadece midenin hacmini küçültmekle kalmaz, aynı zamanda gıdaların emilimini de etkileyerek, gıdaların vücuda fayda sağlamadan atılmasına neden olur.
Tam gastrik baypas ameliyatı laparoskopik gastrik bypass cerrahisi (R-YGB) en yaygın kombine cerrahidir. Bu işlem mide hacmini küçültse de ince bağırsağın kapladığı yolu kısaltarak besinlerin emilimini azaltır. Tam gastrik baypas ameliyatı, bariatrik cerrahinin kanıtlanmış ve popüler yöntemlerinden biridir. Mide zımba ile ikiye bölünür ve mide ile yemek borusunun birleştiği yerin hemen altında yaklaşık 50-60 ml’lik bir hacim bırakılır. Daha sonra ince bağırsak ile bu yeni oluşan mide odası arasında yeni bir ağız oluşturulur ve ince bağırsağın yaklaşık 100 cm’lik kısmı sindirilmemiş halde kalır.
Bu, mide tarafından gıda emilimini ciddi şekilde sınırlar ve ince bağırsağın yüzey alanını yaklaşık %30 oranında azaltır. Yutulan gıda küçük keseyi doldurduğunda, hızlı bir şekilde tokluk hissi oluşur.
Gastrik Bypass Ameliyatı Çeşitleri Nelerdir?
Hastalar tam gastrik baypas ameliyatından ortalama 18-24 ay sonra fazla kilolarının %65-80’ini kaybederler. Ameliyat sonrasında ise yeni beslenme alışkanlıklarına daha kolay adapte olunan bir dönem yaşanır. Mide hacmindeki azalma nedeniyle gıda alımı azalır (mide hacmi yaklaşık 25-30 ml’dir). Midenin büyük bölümü, 12 parmak bağırsağı ve ince bağırsağın bağlantı kısmı baypas edildiğinden, alınan gıdanın emilimi engellenir. Normalde yemek yemek borusundan direkt olarak mideye ve oradan da 12 parmak bağırsağa gider. Daha sonra ince bağırsaktan geçerek kalın bağırsağa geçerek buradan da atılır.
RYGB uygulamasında mide kesilerek işaretlenen yerden stapler adı verilen özel bir aletle dikilir ve yaklaşık 25-30 ml hacminde yeni bir mide poşu oluşturulur. Tam gastrik baypas Türkiye ameliyatı, dünyadaki en popüler bariatrik cerrahi ameliyatlarından biridir. Gastrik bypass ameliyatı uygulama yöntemi Roux en Y gastrik bypass ve small gastrik bypasstır. Her iki ameliyatın da kilo verme mekanizması aynıdır. Esas olarak daralmış bir mide gıda alımı, diğer yandan yeni bir bağlantı kurarak tüketilen gıdanın emilimini engellemesi ile karakterizedir.
Tam gastrik baypas ameliyatının riskleri; gastrektomi fazla kilolu hastalara yapıldığından bazen bu ameliyattan önce ve sonra bazı cerrahi komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Özellikle bu ameliyatta anestezi ve emboli riski, kanama, sızıntı ve diğer bazı problemler, özellikle hasarlı doku parçalarının teknik nedenlerle kesilmesi, emboli ve ameliyat sonrası solunum problemleri için belirli önlemler alınabilir.
Gastrik Bypass Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?
Gastrektomi, bariatrik cerrahide kullanılan en etkili cerrahi yöntemlerden biridir. Vücut kitle indeksi 40 kg/m2’nin üzerinde, vücut kitle indeksi 35-40 kg/m2 arasında olan, özellikle tip 2 diyabet, tansiyon yüksekliği ve uyku apne sendromu olan hastalarda gastrektomi uygulanır. Tam gastrik baypas ameliyatının en önemli başarısı tip 2 diyabet hastalarında özellikle kilo verme sürecinde iyi sonuç vermesidir. Gastrektomi, tip 2 diyabet, hipertansiyon ve uyku apnesi gibi metabolik hastalıkları olan kişiler için son derece faydalıdır.
Gastrektomi ile Ne Kadar Kilo Verebilirsiniz?
Tam gastrik baypas ameliyatı en etkili kilo verme ameliyat yöntemlerinden biridir. Bu ameliyattan sonra ameliyatın mekanizması gereği, mide hacminin küçülmesi ve ince bağırsakta emilim sorunu oluşturması nedeniyle kilo verme süreci ameliyattan hemen sonra başlar ve son derece etkilidir. Gastrik bypass ameliyatı geçiren hastalarda 1. yılın sonunda fazla kiloların %80-85’i verilebilir. Laparoskopik olarak yapılabilen tam gastrik baypas ameliyatı, metabolik etkisi yüksek ve en sık kullanılan bariatrik cerrahi tekniklerinden biridir. Bu yöntem kalori alımını sınırlar ve besin emilimini azaltır.
Gastrik Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ameliyat mideyi biri büyük diğeri küçük olmak üzere iki kısma ayırır ve büyük bir kısmını etkisiz hale getirerek yeni, daha küçük bir mide (mide) oluşturur. Bağırsağın bir bölümü kesilerek yeni mide ucuna takılır ve hareketsiz kalan mide duodenuma bağlanır. Hasta genel anestezi altına alındıktan sonra göbeğin solundan küçük bir kesi ile karın şişirilir (CO2). Buradan karın boşluğu içindeki organları, özellikle karaciğeri izlemek için bir video kamera kullanılır. Bulguların normal olduğuna karar verilirse, çalışan alet karında ek 3 veya 4 küçük kesiden gönderilerek ameliyata görüş altında başlanır. Mideden 25-30 ml kadar küçük bir miktar kesilir ve bir zımba ile dikilerek ayrılır.
Midenin diğer büyük kısımları bırakılır. Daha sonra tüm hastaların ince bağırsakları ölçülür ve hastanın ihtiyacına göre ince bağırsağın son ucundan 2,5 ila 3 metre kesilir. Bu nedenle, alınan gıda mideyi ve bağırsağın üst kısmını atlayarak sindirime dahil olur. Mide de küçük bir hacme sahiptir, bu nedenle daha az yerseniz tok hissedersiniz. Bu ayrıca kilo kaybı ve aşırı kilo ile ilişkili metabolik bozuklukları iyileştirir.
Gastrik Bypass Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Genel anestezi altında yapılan tam gastrik baypas ameliyatı genellikle yaklaşık 1,5 saat sürer. Obezitenin cerrahi kullanılan gastrik bypass ameliyatı, midenin büyük bir kısmını inaktive eder ve sindirim için bağırsağın yaklaşık yarısını kullanır. Bu da onu obezite ve obeziteye bağlı sağlık sorunlarının çözümünde metabolik etkinliği en yüksek yöntemlerden biri yapmaktadır. Ameliyattan sonra bir beslenme uzmanı desteğiyle yemek yemek çok önemlidir. Morbid obez hastalarda tam gastrik baypas cerrahisinin başarı oranı yapılan araştırmalar, morbid obez hastalarda gastrik bypass cerrahisinin başarı oranının %65-85 olduğunu göstermektedir.
Morbid obezite nedeniyle kişilerde oluşabilen şeker hastalığı (şeker hastalığı) tam gastrik baypas ameliyatı ile %85 oranında daha iyi olmaktadır.
Kimler Gastrik Bypass Ameliyatı Olabilir?
Fazla kilolu olup başka yollarla kilo veremeyenler veya fazla kilolu olup insülin direnci veya eklem problemleri yaşayanlar ameliyat olabilir. Tam gastrik baypas ameliyatı öncesi ve ameliyat günü, gastrik bypass ameliyatı öncesi çeşitli testler, tahliller ve görüntüleme testleri yapılır. Sonuçlar anesteziyoloji, dahiliye, kardiyoloji, göğüs hastalıkları, endokrinoloji ve psikiyatri uzmanları tarafından değerlendirilerek gerekli tetkikler yapılacaktır.
Gastrik Bypass Ameliyatından Sonra
Ameliyat laparoskopik olarak yapılırsa 1-2 saat sonra hasta ayağa kalkıp yürüyebilir ve hasta kendine bakabilir. Duruma göre 3-5 gün hastanede yatabilirsiniz. Daha az efor gerektiren işler için ise iki hafta sonra çalışmaya başlayabilirsiniz. 6-8 hafta boyunca yorucu fiziksel aktivite ile işten ayrılmalısınız.
Gastrik Bypass Ameliyatından İz Kalır Mı?
Laparoskopik cerrahi küçük kesiler kullanıldığı için estetik sonuçlar ve küçük çizikler bile birkaç ay içinde neredeyse görünmez hale gelir. Yara iyileştikten sonra iz oluşumunu azaltmak için özel kremler de kullanılabilir.
Ameliyattan Sonra Tekrar Kilo Alınabilir Mi?
Tam gastrik baypas ameliyatından sonra kilo alımı nadirdir. Bununla birlikte, tüm tedavilerde olduğu gibi, uygun bir diyet ve egzersiz planı izlenmezse ve kötü beslenme alışkanlıkları tersine çevrilirse, kilo alımı tersine çevrilebilir.
Gastrik Bypass Ameliyatı Sonrası Diyet
Ameliyat sonrası ikinci günden itibaren 2 hafta sıvı diyeti verilir. Ardından iki hafta boyunca püre gibi yumuşak yiyecekler yiyin.
Gastrik Bypass Ameliyatı Sonrası Egzersiz
Egzersiz ve diyet, her türlü bariatrik cerrahiden sonra iki temel faktör olmalıdır. İlk 6 hafta yürüyüş aktivitelerle başlar. Ardından doktorunuzun onayı ile istediğiniz spor faaliyetine başlayabilirsiniz. Kilo kaybı 2 yıla kadar sürebilir. İlk yılda fazla kilolarınızın %85’ini verebilir, ikinci yılın sonunda istediğiniz ideal kiloya ulaşabilirsiniz. Gastrik bypass ameliyatı olamayanlar:
- Estetik amaçlı kilo vermek isteyenler
- Ameliyat sonrası diyete uymayan ve diyetini kontrol edemeyen hastalar
- Alkol veya uyuşturucu kullanan kişiler
Ayrıca; anestezi uygulanamayan ciddi kalp veya akciğer hastalığı olanlar.
Gastrik Bypass Ameliyatı İçin Yaş Sınırı Var Mı?
Bariatrik cerrahi genellikle 18 ila 65 yaşları arasında, BMI 35 veya daha yüksek olanlarda yapılabilir. Diğer tüm tedavileri deneyip başarısız olan 18 yaş altı hastalarda, obezite derecesi ve diğer ciddi tıbbi durumların varlığı önemlidir ve tıbbi tavsiye ile birlikte ebeveyn onayı gereklidir. Genel sağlık kriterleriniz ve ameliyat gerekliliği size yardımcı olacaktır. Morbid obezite nedeniyle tam gastrik baypas ameliyatı olan hastalar 1. ve 2. yılın sonunda fazla kilolarının %85’ine varan oranlarda verebilirler. Yıl sonunda ideal kilolarına ulaşabilirler.
Gastrik baypastan sonra, gıda küçük mide poşuna girer ve ardından midenin çoğunu ve ince bağırsağın ilk bölümünü atlayarak doğrudan ince bağırsağa girer. Tam gastrik baypas ameliyatı, bariatrik (mide) cerrahisinin en yaygın türlerinden biridir. Gastrik bypass ameliyatı diyet ve egzersizin başarısız olduğu ve kişilerin kiloları nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşadıkları durumlarda yapılır. Tam gastrik baypas ameliyatı diyet ve egzersiz alışkanlıklarının düzeltilmesine rağmen kilo vermenin zor olduğu durumlarda yapılan bir ameliyattır.
Tüp Mide Ameliyatı ile Gastrik Bypass Ameliyatı Arasındaki Fark Nedir?
Tüp mide ameliyatı kısıtlayıcı bir ameliyattır. Mide hacminin küçültülmesi, mideye girebilecek yiyecek miktarını sınırlar. Tam gastrik baypas ameliyatı, tüp mide ameliyatı gibi, midenin hacmini azaltır ve ince bağırsağın gıdanın emildiği kısmını bloke ederek cerrahi emilim bozukluğuna neden olur. Sonuç olarak, tam gastrik baypas cerrahisi ile kilo kaybı ve komorbiditelerin yönetimi iyileştirilebilir. Tüp mide ameliyatı, kalan mide ve bağırsak arasında bir anastomoz (bağlanma işlemi) içermez. Tam gastrik baypas ameliyatı midenin kasılan kısmı ile bağırsaklar arasında yeni bir yol oluşturur.
Gastrik Bypass Ameliyatının Faydaları Nelerdir?
Gastrik bypass ameliyatı uzun süreli kilo kaybına neden olabilir. Kilo kaybı ameliyatın türüne ve yaşam tarzı değişikliklerine bağlıdır. 2 yılda %70 fazla kilolardan kurtulabilirsiniz. Tam gastrik baypas ameliyatı, şiddetli (morbid) obezitenin cerrahi tedavisi için kullanılan cerrahi bir yöntemdir. Ameliyat esas olarak midenin büyük bir bölümünü, yaklaşık %90’ını bloke eder. Midenin geri kalan kısmı bir çay fincanı büyüklüğündedir. Bu bölüm ince bağırsağın yaklaşık 130-150 cm önünü birleştirir. Buradaki amaç, sağlıksız kilo alma açısından büyük risk taşıyan karbonhidrat ve yağlı besinlerin bağırsak emilimini azaltmaktır.
Mide duvarına yapılan baskı nedeniyle hasta kendini tok hisseder, böylece besinler emilmek yerine vücuttan atılır. İnce bağırsak tam gastrik baypas ameliyatı (gastrik bypass) bu tedaviler arasında başarı oranı en yüksek olanlardan biridir. Bu oran %95’e kadar çıkmaktadır. Gastrik bypass ameliyatı olan kişiler ameliyattan sonra bir yıl sonunda vücut ağırlıklarının %85’ini kaybederler.
Herkes Gastrik Bypass Ameliyatı Olabilir Mi?
Tam gastrik baypas ameliyatı öncelikle morbid obezite içindir. Hasta ile konsültasyon yapılarak morbid obezite dışında başka bir hastalığı olmayan hastalarda kullanılabilir ve özellikle şeker hastalarında tercih edilmelidir. Özellikle karbonhidrat ve yağların daha verimli emildiği proksimal (üst) ince bağırsak tıkalı olduğu için diyabet daha iyi kontrol edilir.
Gastrik Bypass Ameliyatı Mideyi Küçültür Mü?
Gastrik bypass ameliyatı mideyi küçük bir keseye dönüştürür. Midenin yaklaşık %10’u sindirim için kullanılır. Bu cep şeklindeki mideyi midenin yaklaşık 150 cm gerisinde ince bağırsak takip eder. Bu da ince bağırsağın ilk 150 cm’lik bölümünün kullanılmadığı ve buradan emilmediği anlamına gelir. Bu ilk 150 cm’de karbonhidrat ve yağların %60-80’i emilir. Buradan emilmeden geçen karbonhidratlar ve yağlar vücuttan atılır. Bu da şeker hastaları için karbonhidrat kısıtlamasını kolaylaştırır. Ayrıca cep şeklindeki karın bölgesine hızla giren kapüşon tokluk hissi yaratıyor.
Tam gastrik baypas ameliyatı amacı, ince bağırsağın daha fazla karbonhidrat ve yağın emildiği ilk bölümünü güvenilir bir şekilde dışlamaktır. Gastrik bypass ameliyatı öncelikle morbid obezite içindir. Hasta ile konsültasyon yapılarak morbid obezite dışında başka bir hastalığı olmayan hastalarda kullanılabilir ve özellikle şeker hastalarında tercih edilmelidir. Özellikle karbonhidrat ve yağların daha verimli emildiği proksimal (üst) ince bağırsak tıkalı olduğu için diyabet daha iyi kontrol edilir. Ayrıca cep şeklindeki karın bölgesine hızla giren kapüşon tokluk hissi yaratıyor.
Gastrik Bypass Ameliyatından Sonra Ne Yenir?
Gastrik bypass ameliyatı sonrası diyet öncelikle protein, meyve, sebze ve tam tahıllardan oluşmalı, günde en az 1,5 litre su içilmelidir. Şekerden kaçınılmalıdır. Yemeklerden 30 dakika önce veya sonra sıvı tüketmeyin. Karında dolgunluk veya baskı hissi varsa yemek yemeyi bırakmalısınız. Gastrektomi, laparoskopik bir teknik kullanılarak gerçekleştirilir ve gastrektomiye (gastrektomi) benzer şekilde yapılır. Ameliyat sırasında midenin yemek borusunun arkasındaki 25-35cc’lik kısmı ince bağırsağa bağlanır. Ayrıca yenen besinlerin büyük bir kısmının emilmeden vücuttan atılabilmesi için midenin büyük bir bölümü ve bağırsağın bir bölümü devre dışı kalır.
Gastrik bypass ameliyatının özellikleri, hastanın kendine özgü durumuna ve kliniğine bağlıdır. Gastrik baypas ameliyatı en yaygın olarak laparoskopik olarak yapılır, burada aletler karındaki birkaç küçük kesiden yerleştirilir. Bazı ameliyatlar geleneksel bir karın kesisinden yapılabilir. Gastrik bypass ameliyatında, açık veya laparoskopik yöntemle bir kesi yapıldıktan sonra, cerrah midenin üst kısmını keser ve midenin geri kalanını kapatır. Bu prosedür aynı zamanda iştah hormonlarının salınımını da azaltarak, ameliyattan sonra kendinizi daha az aç ve daha hızlı tok hissetmenizi sağlar. Gastrik bypass ameliyatı genellikle 2 saat sürer.
Gastrik bypass ameliyatından sonraki ilk 3-6 ayda vücudunuz hızlı kilo vermeye tepki verdiğinden, vücut ağrıları, soğuğa benzer yorgunluk, soğukluk, kuru cilt, incelme veya düşen saçlar ve ruh hali değişimleri yaşarsınız. Hastalarda ayrıca obezite ile ilişkili hastalıklarda (diyabet, hipertansiyon, hiperlipidemi ve uyku apnesi dahil) %85 oranında iyileşme görülmüştür. Tüp mide ameliyatı gibi gastrik bypass ameliyatı, cerrahi güvenlik ilkelerinin tam olarak uygulanmasını gerektirir. Aksi takdirde operasyona bağlı komplikasyonlar meydana gelebilir. Ameliyat öncesi genel ve obezite cerrahisi, dahiliye, psikiyatrist, kardiyolog ve anestezistler tarafından yapılan tüm kan ve idrar tetkikleri, abdominal ultrason ve endoskopi (gastroskopi) değerlendirilmelidir.
Gastrik bypass ameliyatı genel anestezi altında laparoskopik olarak yapılır ve ortalama 1,5 ila 2 saat sürer. Kliniğimizden uzman doktorlarımızdan bilgi alabilirsiniz.
Geri bildirim: מהו ניתוח מעקף קיבה בטורקיה? - Click Clinics