Tüm Diş Tedavileri ve Fiyatları Türkiye
Diş problemleri günümüzde hemen herkesin karşılaştığı sorunlar arasında yer alır. Teknolojik gelişmeler ile beraber her geçen gün yeni diş tedavisi yöntemleri de ortaya çıkmıştır. Diş tedavileri hakkında merak ettiklerinizi yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Konservatif Diş Tedavileri
Konservatif diş tedavisi, dişlerin çıplak gözle görülen dentin ve mine kısmı olarak isimlendirilen içerisinde sinir olmayan kanallar bulunan kemikten çok daha sert olan yapının tedavisi ile ilgilenir. Konservatif diş tedavilerinde mine ve dentin kısımlarında meydana gelen çürükler, diş hekimliğinde kullanılan özel aletler yardımıyla temizlenir. Sağlam diş dokuları korunarak eski diş yapıları ile aynı olacak şekilde doldurma işlemleri yapılır. Bu sayede dişin yeniden eski fonksiyonlarına getirilmesi mümkün olur. Günümüzde sıklıkla porselen, amalgam ya da kompozit dolgu malzemeleri tercih edilir.
Diş çürükleri, çeşitli nedenlerle diş minesinde, dentin ya da kök kısmında meydana gelen bir durumdur. Zamanında tedavi edilmeyen mine üzerinde meydana gelen diş çürükleri, hızlı bir şekilde dentin bölgesine buradan da kök kısmına ilerleyerek diş ya da dişlerin tamamen kaybedilmesine sebebiyet verebilir. Vücudun başka bölgelerinde bulunan sistemik hastalıklar diş çürüklerine sebep olabilir. Bunun yanında şeker ve çikolata tüketimi, bakteri plakları, dişin düzenli fırçalanmaması durumları da diş çürüklerinin temel sebepleri arasındadır. Şeker, çikolata, bakteri plağı ve çeşitli besinler diş aralarında kaldığında asit oluşumuna neden olur. Bu asitler zamanla diş dokusunun zarar görmesine sebebiyet verecektir. Bunun yanında diş üzerinde boşluklar olmasına da neden olabilir.
Çürükler çoğunlukla diş aralarında, dişlerin boyun kısmı denilen kök bölgesinde ya da çiğneme bölgelerinde meydana gelir. Çıplak gözle bakıldığında kahverengi leke ya da oyuklar şeklinde görülebilir. Yalnızca ağrılar ile kendini gösterir. Çürükler çıplak gözle görülemiyorsa diş hekimleri tarafından röntgen çekilerek bunların teşhis edilmesi mümkündür. Dişlerde sürekli olarak ağrı durumu söz konusuysa bu gibi durumlarda çürük sinire ulaşmış olabilir. Bu gibi durumlarda konservatif diş tedavisinden önce hastalara kanal tedavisinin uygulanması önemlidir.
Malzeme teknolojisinde yaşanan gelişmeler ile günümüzde kompozit dolgular diş hekimliğinde sıklıkla kullanılır. Küçük ve orta ölçekli diş dokusu kayıplarında kompozit dolgular oldukça başarılıdır. Ön dişlerde kaza sonucunda meydana gelen kırıklar, arka dişlerde bulunan eski amalgam dolgular, renk değişikliği diş renginde kompozit dolgular yardımıyla rahat bir şekilde onarılabilir. Dişler arasında bulunan aralıkların da bu yöntemle doldurulması mümkündür.
Çürüklü diş dokusunun uzaklaştırılmasından sonra dişin doğal rengi ile uyumlu olan kompozit dolgu malzemeleri seçilerek doğal diş dokusu ile farkı ayırt edilemeyen bir sonuç elde edilmesi mümkün olur. Estetik kompozit restorasyonlar ile anatomik, fonksiyonel, estetik bozukluklar dişlere yapılan minimal müdahaleler ile rahatlıkla düzeltilebilir. Doğal diş dokularına dokunulmadan çok kısa sürelerde yeni diş formu sayesinde hastalar güvenli bir gülümseme kazanabilirler.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi
Ağız, diş ve çene cerrahisi tüm yaş aralığındaki bireylerde ağız, çene ve diş bölgelerinde sert ve yumuşak dokuların hastalıkları, bozuklukları ve yara durumlarının düzeltilmesi amacıyla gerekli olan tanı ve tedavileri uygulayan anabilim dalıdır. Ağız, diş ve çene cerrahisinde;
- Çene eklemleri hastalıklarının tedavisi
- Dişlerin normal ya da cerrahi çekimleri
- Ortognatik cerrahi operasyonları
- Gömülü olan dişlerin çekim işlemleri
- Çene kırıklarının cerrahi ve konservatif tedavileri
- Dental ve zigomatik implantların uygulama çalışmaları
- Travmatik diş ve destek doku yaralanmalarının tanı ve tedavisi ve uzun dönemdeki takipleri
- Çene kist ve tümörlerinin tanı ve tedavi işlemleri
- Kemik ogmentasyonları
- Preprotetik cerrahi operasyonları
- Sinüs tabanı yükseltme işlemleri uygulanır.
Sağlıklı bireylerin yanında kronik sistemik hastalıkları olan, özel bakım gereksinimleri bulunan bireyler de ağız, diş ve çene cerrahisi anabilim dalına muayene olarak tedavi görebilirler.
Protetik Diş Tedavileri
Protetik diş tedavisi genellikle tedaviye geç kalınan hastalarda başvurulan tedavi yöntemlerinden biridir. Bu yöntem sayesinde kaybedilen dişlerin yerine ağız bütünlüğünü bozmayacak estetik görünümlü çeşitli protezler konur. Uygulama halk arasında protez diş tedavisi ismi ile de bilinir. Kişilerin kendilerini estetik bakımdan daha iyi hissetmelerine yardımcı olmak amacıyla gerçekleştirilir.
Protetik diş tedavileri bunun yanında çiğneme ve konuşma fonksiyonlarının geri kazandırılması açısından da son derece önemlidir. Protez diş tedavileri protez uzmanı olarak isimlendirilen prostodontist hekimler tarafından gerçekleştirilir. Protez uzmanı olan hekimler farklı nedenlerle dişlerin tamamının ya da bir kısmının kaybedilmesi halinde boş kalan yerlerin doldurulması amacıyla yürütülürler. Bu yöntem sayesinde kişileri sosyal hayattan izole edecek kadar rahatsız edici olan diş kayıpları giderilmiş olur.
Protetik diş tedavilerinde çoğunlukla hareketli ya da sabit protez kullanımı söz konusudur. Hareketli protezler kendi arasında zirkonyum destekli ve metal destekli protezler olarak ikiye ayrılırken, sabit protezler de total protezler ve bölümlü protezler olmak üzere kendi arasında iki gruba ayrılır.
Metal Destekli Protezler
Metal destekli protezler çoğunlukla arka tarafta bulunan dişlere uygulanır. Bunlar görünüş bakımından estetik bir görünüme sahip olmadığı için ön dişler için çok fazla tercih edilmezler. Genelde hasar görmüş ve çürümüş dişler yerine yeni diş formlarının kazandırılması için kullanılır. Bu uygulamalarda çoğunlukla nikel veya altından yapılan metaller kullanılır.
Zirkonyum Destekli Protezler
Zirkonyum destekli protezler genellikle estetik bakımdan önemli olan ön bölgelerde sıklıkla kullanılır. Gülüş tasarım uygulamalarında da tercih edilen bu yöntem sadece estetik bakımdan değil fonksiyonel açıdan da kullanılan başarılı protez çeşitleri arasında yer alır.
Bölümlü Protezler
Bölümlü protezler, dişlerin bir kısmını kaybeden hastalara uygulanan ve 2 gruba ayrılan protez çeşitleridir. Bu protezlere bakıldığında iskelet bölümlü protezler ağızda bulunan dişlerde ve dokulardan yardım alınarak kroşe tutturularak gerçekleştirilen uygulamalardır. Bu uygulamanın dezavantajı kroşe görünür olduğu için estetik bakımdan rahatsız edici olmasıdır. Diğeri ise hassas tutuculu bölümlü protez olarak isimlendirilir. Bu protezler diş dokularına gizli tutturulan kancalar yardımıyla uygulandığı için görünüş açısından kişileri rahatsız etmez.
Total Protezler
Bu protezler halk arasında takma diş ismi ile de bilinir. Dişlerin tamamının olmaması halinde uygulanır. Alt ve üst çeneye ayrı bir şekilde uygulanan bu protezler mevcut kemik dokularından faydalanılarak da kullanılabilir.
Endodonti (Kanal Tedavisi)
Endodonti anabilim dalı diş pulpası olarak isimlendirilen dişin iç kısmında yer alan damar ve sinir gibi canlı dokuların yanında dişin kendisini çevreleyen dokularda meydana gelen hastalıkların tanı ve tedavileri ile alakalıdır. Endodonti uygulamaları günümüzde sıklıkla kanal tedavisi ismi ile de bilinir.
Endodonti hekimleri temelde kişilerin doğal dişlerinin korunması amacıyla çalışmalarını sürdürür. Bu amaçla ağız içerisinde bulunan dişin mümkün olduğunca korunması ve ağız içerisinde tutulması amacıyla çalışmalar gerçekleştirilir. Endodonti kliniğinde kırık, çürük, enfeksiyon ve travma gibi durumlara bağlı olarak diş pulpası ve çevre dokularda meydana gelen hasarların tedavi edilmesi sağlanır. Bu amaçlarla endodonti hekimleri kanal tedavisi uygulayabileceği gibi diş canlılığının korunması amacıyla rejenerasyon tedavileri de gerçekleştirebilir. Rejenerasyon tedavileri ile diş kökü içerisinde canlı dokuların oluşturulması hedeflenir, kanal tedavilerinde doğal dişin içinde korunması amacıyla uygulama yapılır.
Diş hekimleri kanal tedavileri için her ne kadar eğitimli olsalar da kanal tedavisi konusunda endodonti uzmanına başvurmak önemlidir. Endodonti uzmanları sayesinde tedavi esnasında öngörülemeyen komplikasyonları oluşma riskleri de düşürülür. Endodonti tedavisinde diş pulpasında yer alan dama ve sinirler bu bölgeden çıkarılır. Sonrasında geriye kalan boşluk dezenfekte edilir. Mevcut kanal yapısının genişletilmesi ve kanallarda meydana gelen boşlukların dolgu malzemesi ile kapatılması işlemleri uygulanır. Bunun için kanal tedavisinde ilk önce kişilerin dişlerinde olan sorunların dental muayene ve radyolojik görüntüleme yöntemi ile belirlenmesi gerekir.
Endodontik tedavilere karar verilmesinin ardından ağrı hissinin azaltılması için hastalara lokal anestezi uygulanır. Dişin mine ve dentin tabakalarında yer alan çürüklerin temizlenmesi sağlanır. Pulpaya açılan bir yol oluşturma süreci gerçekleştirilir. Tedavisi yapılacak olan dişe rubber dam takılarak dişin izole edilmesi sağlanır. Gerekli olması halinde radyolojik görüntüleme ile dişler yeniden kontrol edilir ve özel aletler ile kökün içinde bulunduğu kanaldaki mikroorganizmaların yok edilmesi sağlanır.
Diş kökü kanalı dezenfekte edilip temizlenerek kanal boşluğunun dolgu ile kapatılması işlemi gerçekleştirilir. Dişin üst bölümü kron ile kapatılarak tedavi süreci tamamlanmış olur. Kanal tedavisi esnasında yapılan işlemler ile diş ve çevre dokuların ilişkileri de kesilir. Bu şekilde enfeksiyon oluşma ve tekrarlama gibi riskler de azalacaktır. Endodonti tedavisi sonrası diş ölü olsa da çiğneme gibi fonksiyonları rahat bir şekilde yerine getirebilir.
Ortodonti
Ortodonti, çapraşık ve uyumsuz dişlerin uyum ilişkilerini teşhis ve kontrol eden bu sorunları önlemeye çalışan ve tedaviyi gerçekleştiren diş hekimliği branşının uzmanlık dallarından biridir. Alt çenenin önde ya da geride olması gibi çeşitli bozukluklar için hastaların yaşlarına bakılarak tedavi yöntemlerine karar verilir. Hasta ergenlik çağında ve alt üst çene yapısının geride olması sorunları varsa ortodonti ve cerrahi iş birliği ile onarım işlemleri gerçekleştirilir.
İşlevsel bozukluklar nedeniyle ağız solunumu yapma gibi durumlarda çene uyumsuzluğu durumları söz konusu olabilir. Ağız solunumu yapan kişilerde çenenin üst bölümü dar kalacağından V formunda bir görünüm meydana gelir.
Uzun süreli biberon ya da yalancı emzik kullanımı, tırnak yeme, parmak emme gibi yapılmaması gereken ve alışkanlık yapan durumlar ortodontik bozukluklara sebebiyet verir. Bu alışkanlıkların mümkünse erken dönemde tedavi edilmesi son derece önemlidir.
Bu tarz alışkanlıkların erken yaşlarda önlenmesi iskelet gelişiminin sağlıklı bir şekilde tamamlanması bakımından önemlidir. Dilin yapısal olarak gerekenden daha büyük olması, çekilmiş diş boşluklarının bulunması durumlarında dişlerde aralanma sorunları meydana gelebilir. Dişlerin tutunduğu çene yapısının küçük ve dişlerin büyük olması halinde dişler çeneye sığmayacak ve çapraşık bir görünüm meydana gelecektir.
Erken ya da geç dönemde süt dişlerinin kaybedilmesi de çapraşık dişlerin meydana gelmesine sebebiyet verir. Zamanından önce düşen süt dişleri yerine çıkan dişler kendilerine yer bulamayacağından çapraşık diş durumları söz konusu olur. Bunun gibi durumlarda ortodontik tedaviler son derece önemlidir.
Pedodonti (Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı)
Pedodonti 0-12 yaş aralığında olan çocukların süt dişleri ile sürekli dişlerinin korunması ve tedavi edilmesine verilen isimdir. Süt dişleri çoğunlukla doğumdan sonra 6. ayda çıkmaya başlar. Toplamda 20 tane sür dişi 2,5 yaşına kadar çıkacaktır. Süt dişleri daimi dişler ile kıyaslandığında yapısal ve anatomik açıdan farklılıklar gösterir. Bu farklılıklar süt dişlerinin çürüklere ve aşınmaya karşı daha dayanıksız olmasına sebep olur.
Süt dişlerinin en önemli fonksiyonları çocukların beslenmesi olsa da bunun yanında konuşma ve arkasından gelecek olan daimi dişler için yer tutma özellikleri bulunur. Süt dişlerinde çürük durumlarının söz konusu olması beslenme esnasında ağrı ve buna bağlı yetersiz beslenmeyi getirir. Bunun yanında çürük olan süt dişleri boyut kaybına uğradığından daimi dişler için yeterli yer tutma görevini üstlenemeyecektir. Pedodontist görevleri şu şekildedir;
- Özel ilgi gerektiren çocukların diş tedavilerinin ameliyathanede sedasyon ya da genel anestezi altında gerçekleştirilmesi
- Çocuklarda diş hekimi korkusunun oluşmaması için çocuklar için diş tedavilerini keyifli bir oyun haline getirmek
- Çocuklarda dental travma sorunları söz konusuysa bunların takip ve tedavilerini sürdürmek
- Çocuklarda çürük risk durumlarını belirleyerek kişilere özgü programlar oluşturma
- Süt dişlerinin çekimi ve gerekli olması halinde yer tutucu ya da çocuk protezi yapılması
- Çocuklarda ağız ve diş bakımı ile ilgili olarak hem çocukları hem de ailelerini bilgilendirmek
- Kötü ağız alışkanlıklarının durdurulması amacıyla çeşitli tedaviler uygulamak
- Çocuğun besleme alışkanlıkları ile ilgili olarak çeşitli düzenlemeler yapmak
- Koruyucu ortodonti tedavileri yapılması
- Diş çürüğü meydana gelmeden uygulanabilecek koruyucu uygulamaları düzenleme ve uygulama
- Çocuklarda çene ve diş gelişiminin düzenli bir şekilde ilerlemesinin kontrol edilmesi
- Süt dişler ile genç daimi dişlerin restoratif ve endodontik tedavilerinin gerçekleştirilmesi
Periodontoloji (Diş Eti Hastalıkları Tedavisi)
İnsanlarda dişleri çevreleyen dokular sert ve yumuşak dokuların bir araya gelmesi ile meydana gelir. Bu dokular diş ve ağız sağlığı açısından son derece önemli bir konumdadır. Bu nedenle ağız ve diş sağlığı insanların genel vücut sağlıkları ile doğrudan ilişkilidir.
Diş etlerinde yumuşak dokularda meydana gelen iltihaplanmalar gingivitis olarak isimlendirilir. Oluşan iltihaplanma daha fazla ilerleyerek alt bölümde bulunan kemik dokuya yayılma süreçlerine girdiğinde meydana gelen bu durum kemik yıkımı sorunlarına neden olur. Bu gibi durumlarda hastalık ismi periodontitis olarak isimlendirilir. Bu hastalıklar periodontal hastalık grubuna girer.
Çoğunlukla bakıldığında periodontal hastalıklar durdurularak kontrol altına alınabilir. Hastalıkların durdurulması için sadece diş hekimlerinin gayreti yeterli değildir. Hastaların da bu süreçlerde diş hekimlerine yardımcı olması diş, diş eti ve ağız bakımına özen göstermeleri son derece önemlidir. Periodontal hastalıklarda ağız içi bakterilerinin yok edilmesi oldukça önemli bir konudur. Ağızda meydana gelen hastalıkların ortaya çıkma sebepleri çoğunlukla bakteriler yüzündendir.
Yeterli ağız bakımı yapmayan kişilerde ağız içerisindeki bakteri miktarları son derece yüksek olur. Çok kısa sürelerde sayıları artan bu bakteriler ağız içerisinde çeşitli yıkımlara sebebiyet verir. Bakterilerin oluşturduğu mikroorganizmalar bakteriyel plak olarak isimlendirilir. Diş ve diş etinin birleştiği noktaların hemen üst tarafında oluşumlara sebep olurlar. Artıklarla çoğalmalarının yanında asit üretme özellikleri de vardır.
Periodontoloji tedavisi için çeşitli aşamaların gerçekleştirilmesi sağlanır. Periodontoloji tedavisinde uzman hekimler tarafından gerçekleştirilen tedaviler şu şekildedir;
- Tamamlayıcı ve destekleyici tedaviler
- Hastalıkların teşhis edilmesi
- Cerrahi tedaviler ve uygulama işlemleri
- Hastalık ve ağız bakımı ile ilgili olarak bilgi paylaşımları
- Antibiyotik tedavileri
- Profesyonel temizlik çalışmaları
Periodontoloji tedavisinde en önemli aşamalar arasında hastalığın doğru bir şekilde teşhis edilmesi yer alır. Hastalık ile ilgili doğru tanı konması için hastadan ön bilgi, radyografik değerlendirmeler ile alakalı olarak çeşitli bilgilerin alınması ve sonrasında tedavinin diğer aşamalarına geçilmesi gerekir.
Türkiye’de Diş Tedavisi Fiyatları
Türkiye çeşitli diş tedavileri konusunda oldukça gelişmiş ülkeler arasında yer alır. Bunun yanında dövizin yüksek olması nedeniyle yurt dışından gelen kişiler uygun fiyatlara diş tedavisi olabilirler. Alanında uzman diş hekimleri tarafından gerçekleştirilen işlemlerin başarı oranları son derece yüksektir. Türkiye’de diş tedavisi fiyatları ile ilgili bilgi almak için bizi arayabilirsiniz.