Tüp Bebek Tedavi Süreci
Tüp bebek tedavisi, günümüzde üremeye yardımcı olmak için uygulanan teknolojik tedavilerden biridir. Teknik olarak kadın yumurtası ve erkek sperminin laboratuvar ortamında döllenerek rahme geri yerleştirilmesini içerir. 1971 yılında uygulanan tüp bebek tedavileri, günümüzde gerçekleştirilen modern tüp bebek tedavilerinin temelini oluşturmaktadır. O yıllarda tüp bebek tedavisinin kurucusu da Robert Edwars’tır. Tüp bebek ile doğan ilk bebek 1978 yılında dünyaya gözlerini açan Louse Brown’dur. Üreme sağlığında gerçekleştirilen bu çalışma ardından önemli gelişmeler yaşanmıştır.
Tüp Bebek Tedavi Adımları
Tüp bebek tedavi adımları hastanın durumuna göre seyretse de genel olarak uygulanan adımlar aşağıda alt başlıklar halinde verilmiştir.
Yumurtalıkların Uyarılması
Adet döneminin 2 veya 3.gününde yumurtalıkların uyarılması adına iğnelere başlanır. Bu ilaçların kullanım amacı birden fazla yumurtalığı uyararak gebelik ihtimalini arttırmaktır. Yumurtalıkların uyarılma süresi ortalama 12 gündür. Fakat bu kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Bu süreçte 3 gün arayla ultrason ile yumurta gelişimi takip edilmelidir.
Yumurtaların Toplanması
Yumurtalar belli bir olgunluğa ulaştıktan sonra yumurta hücrelerinin çatlaması için farklı bir iğne kullanılır. İğne yapıldıktan 36 saat sonra yumurtalar toplanır. Bu işlem oldukça hassastır bu nedenle iğnenin yapıldığı zaman oldukça önemlidir. Yumurta toplama işlemi için hasta aç karna kliniğe gelir ve 15-20 dakikalık anestezi altında yumurtalar toplanır. İşlem son derece ağrısızdır ve ucunda özel iğne bulunan bir ultrason cihazı kullanılır. İşlemden 1-2 saat sonra hasta evine dönebilir.
Yumurtaların Döllenmesi
Elde edilen yumurtalar laboratuvar ortamında sperm kalitesine göre tüp bebek tedavisine ya da mikroenjeksiyon yöntemine göre döllenir. Bu döllenme sonrasında bebeğin temel taşı olan embriyo oluşur. Mikroskop altında oluşan embriyo yaklaşık 12 ile 15 saat süre içinde oluşmaktadır. Oluşum hastaya bildirilir ve embriyo transferi için gün belirlenir.
Embriyo Transferi
Döllenmiş yumurtaların ardından yaklaşık 48-72 saat sonrasında embriyo transferi yapılır. Transfer süresi embriyo kalitesine göre farklılık gösterir. Embriyolar, rahim içine yerleştirilen bir katarerden titizlikle rahme yerleştirilir. İşlem oldukça basit olduğundan ötürü hasta hemen taburcu edilir. Embriyo transferinden 10 gün sonra gebelik testi yapılır. Eğer gebelik testi pozitifse test tarihinden 10 gün sonra ultrasonla gebelik kesesinin oluşup oluşmadığına bakılır.
Gebelik Testi
Embriyo naklinden 10 gün sonra gebelik testi yapılır. Testte gebeliğin meydana gelip gelmediği anlaşılır. Kanda Beta HCG ismi verilir. Eğer yurtdışında yaşıyorsanız bulunduğunuz ülkede ultrason testi yaptırarak doktorunuza bilgi verebilirsiniz.
Kısırlık Tanısı Nasıl Konulur?
Bir sene düzenli bir şekilde cinsel ilişkiye giren ve çocuk sahibi olamayan çiftlerde kısırlık şüphesi duyulur. Fakat şunu belirtmek gerekir ki 35 yaş üstündeki kadınlarda bu süreç 6 aydır. Erkeklerde sperm analizi yaparak kısırlık teşhisi konurken kadınlarda ultrason ve HSG testi ile gerçekleştirilir. Erkeklerde sperm sayısı ve hareketliliği tespit edilir. Kısırlık teşhisi konulduğunda başka alternatif yoksa tüp bebek tedavisine başvurulur.
Hangi Çiftlere Tüp Bebek Tedavisi Uygulanır?
Tüp bebek tedavisi aşağıda listelediğimiz çiftlere uygulanır;
- Her iki tüpü de tıkanmış olan kadınlarda
- Sperm sayısı 5 milyonun altında olan ve sperm hareketliliği düşük olan erkeklerde
- Yumurtalık rezervi almış olan kadınlarda
- Yumurtlama tedavilerine cevap veremeyen kadınlarda
- İki kez aşılama ile gebe kalamayan kadınlara
Bu şekilde sağlık sorunlarınız varsa sizler de Türkiye’de tüp bebek tedavisi işlemlerine başvurabilirsiniz. Çünkü burada ilgili kriterleri karşılayan hastalara son derece kaliteli biçimde tüp bebek tedavisi uygulanır.
Tüp Bebek Tedavisini SGK Karşılar mı?
Tüp bebek tedavisini SGK karşılar mı sorusu çok sık merak edilmektedir. Normal şartlarda SGK tüp bebek tedavisini karşılamaz. Ancak aşağıdaki durumlarda tüp bebek tedavisini SGK karşılar;
- Kadının yaş aralığı 23-39 yaş aralığındaysa,
- Tüpler tıkanmış ise,
- Sperm sayısı 5 milyondan az ise,
- Yumurtalık rezervi azalmış ise,
- 3 yıl ve daha az sürede evlilik mevcutsa,
- Yeterli prim doldurulmuş ise,
- 2 kez aşılama tedavisi ile gebelik meydana gelmemişse
Bu kriterleri karşılamanız durumunda rapor çıkartmak koşulu ile 3 defaya kadar tüp bebek denemesi yapılabilir. Aynı durum Türkiye’de de geçerlidir.
Tüp Bebek Tedavi Esnasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Tüp bebek tedavisi, hastanede yatmayı gerektirmeyen oldukça invaziv ve ayakta uygulanan bir tedavidir. Bu nedenle hasta normal günlük hayatına devam edebilir fakat çok dikkatli olmalıdır. Sigara ve alkol kullanılıyorsa kesinlikle bırakılmalıdır. Çünkü bu etkenler tedaviyi olumsuz etkileyecektir. Paketlenmiş gıdalar ve çay kahve gibi kafein içerikli gıdalar da kesinlikle yasaktır. Bununla birlikte kendinizi çok yormamalı, vakit buldukça istirahat etmeli ve ağır fiziksel aktiviteden uzak durmalıdır.
Hangi Ülkede Tüp Bebek Tedavisi Yaptırmalıyım?
Tüp bebek tedavisi pek çok ülkede uygulanan bir yöntem olsa da gerek maddi zorluk gerekse de kliniklerin yeterli bilgiye sahip olmaması bazı ülkeleri zorlaştırır. Bu nedenle Türkiye’de tüp bebek tedavisi sizler için de avantajlı olacaktır. Fiyatlar bu ülkede pek çok ülkeye göre daha uygundur. Başarı oranları da gayet iyi düzeydedir. Ancak fiyat konusunda net bilgi vermek doğru değildir. Çünkü kliniğin kalitesine, hastanın durumuna ve daha çeşitli kriterlere bağlı olarak farklılık gösterir. Gerekli bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.