Türkiye’de Burun Estetiği Ameliyatı En İyi Fiyatlar
Burun estetiği veya diğer bir adıyla rinoplasti burun şeklinin değiştirilmesi amacı ile gerçekleştirilen cerrahi operasyonların genel adıdır. Burun estetiği yaptırmanın nedenleri arasında yaralanma nedeniyle deformasyonların onarımları ya da doğum kusurlarının düzeltilmesi amacıyla burnun fiziksel görünümlerinin değiştirilmesi veya bazı solunum güçlüklerinin iyileştirilmesi ve nefes almanın kolaylaştırılması yer alır.
Bazı durumlarda hem solunum güçlükleri hem de fiziksel görünümler nedeniyle rinoplasti uygulamaları tercih edilir.
Burun Estetiği Uygulaması Nasıl Gerçekleştirilir?
Burnun üst kısımları kemikten ve alt bölümleri kıkırdaktan meydana gelir. Deri ile kaplı yapıları ile dikkat çekerler. Solunum sistemleri içerisinde önemli bir yere sahip olmaları ile dikkat çekerler. Burun estetiği fiyatı etkileyen faktörlerden biri doktorların ne kadar deneyimli olduklarıdır. Fiyatlandırmayı etkileyen diğer faktörler hastane seçimleri, ekip giderleri ve kullanılan malzemelerdir.
Burun estetiği gerekli görüldüğü halde kemiğin, kıkırdak dokusunun ya da her üçünün birden değiştirilmesi durumları söz konusu olabilir. Burun estetiği planlanırken rinoplasti cerrahları bireylerin yüzlerinin diğer özellikleri ile burundaki cildi ve bireylerin neleri değiştirmek istediğini göz önünde bulundurarak işlemleri gerçekleştirir. Burun ameliyatı için uygun olan adaylara onlar için kişiselleştirilmiş planlar geliştirilir.
Tüm büyük ameliyatlarda olduğu gibi rinoplasti ameliyatının da çeşitli riskleri bulunur. Büyük ameliyatlarda kanama, enfeksiyon ve anesteziye karşı olumsuz tepkiler söz konusu olabilir. Bunun yanında rinoplasti uygulamasına özgü farklı riskler de bulunur. Bunlar içerisinde burundan nefes alırken zorluk, burun ve çevresinde kalıcı uyuşma problemleri, renk değişimi, eşit görünümü olmayan burun, ağrı, kalıcı şişlik, septum perforasyonu, yara izi ve ek cerrahi müdahaleler yer alır.
Rinoplasti ameliyatı ile alakalı detaylı bilgiler burun cerrahları tarafından hastalara aktarılacaktır. Burun estetiği planlama aşamalarına geçilmeden önce doktorlar ile rinoplasti düşünen bireyler arasında cerrahi operasyonun etkili olup olmayacağının belirlenmesi için görüşmeler yapılır.
Cerrahlar, burun estetiği adaylarına rinoplastinin kendilerine neler kazandırabileceği ve neleri kazandıramayacağını açık bir şekilde anlatırlar. Bunun yanında burun tıkanıklığı, kullanılan ilaçlar, geçmiş ameliyatlar ile ilgili bilgiler toplanır. Hemofili gibi bir kanama bozukluğu olan kişiler burun estetiği işlemi için uygun olmayabilir.
Bu aşamada doktorlar kan testleri gibi laboratuvar testleri da dahil olmak üzere çeşitli fiziksel muayene işlemleri gerçekleştirir. Bunun yanında burun estetiği adaylarının yüz özellikleri ve burnun iç, dış kısımlarının incelenmesi işlemleri de gerçekleştirilir. Bu sayede hangi değişikliklerin yapılması ile ilgili, cilt kalınlığı ya da burnun ucundaki kıkırdakların dayanıklılığı ile alakalı fiziksel sonuçların nasıl etkileneceğinin belirlenmesi de mümkün olur. Fizik muayene işlemleri rinoplasti uygulamasının solunum üzerindeki etkilerini belirlemek açısından önemlidir.
Rinoplasti işlemi öncesi burun fotoğrafları çekilebilir. Bu fotoğraflara cerrah tarafından ne tür sonuçların gerçekleşeceğini göstermek için bilgisayar yardımı ile müdahaleler gerçekleştirilebilir. Burun cerrahları, bu fotoğrafları öncesi ve sonrasını değerlendirmek amacı ile de kullanabilir. Bunun yanında bu fotoğraflar ameliyat esnasında referans ile uzun süreli incelemeler için de kullanılabilir.
Burun ameliyatı sonrası çoğunlukla hastaların aynı gün hastaneden çıkmaları mümkün olur. Ameliyat özellikle ayakta yapılacaksa hastaların eve dönmesi için yardımcı olacak kişilerin olması önemli bir konudur. Anesteziden sonraki birkaç gün boyunca hastalarda yavaş tepki süresi, hafıza kaybı, karar verme güçlüğü, yavaş tepki süresi görülebilir. Bu sebeple, bir arkadaş veya aile bireylerinin ameliyat sonrasında yardımcı olmak adına bir ya da iki gece ameliyat olan kişilerle kalması faydalı olacaktır.
Burun Estetiğinden Önce Hazırlık İşlemleri
Burun estetiği öncesi hastaların iki hafta öncesinde ilaçlardan kaçınması gerekir. Bu ilaç türleri kanama sorunlarının artmasına sebebiyet verebilir. Yalnızca burun cerrahları tarafından onaylanan ya da reçete edilen ilaçların kullanımı önemli bir konudur.
Bunun yanında bitkisel ilaçlardan, takviye ürünlerden ve doğal ilaçlardan da kaçınılması önemlidir. Bu dönemde hastaların sigara içmeyi bırakması veya ara vermesi durumları da önemlidir. Sigara içmek ameliyattan sonra iyileşme süreçlerinin yavaşlamasını sağlar. Bunun yanında hastaların enfeksiyon kapma olasılıkları da artar.
Burun Ameliyatı Esnasında Neler Olur?
Rinoplasti uygulaması sıralı işlemlerden meydana gelmez. Her operasyon, ameliyat olan kişilerin kendilerine has anatomileri ve hedefleri açısından kişiselleştirilebilir. Ameliyatların ne kadar karmaşık olduğuna bağlı olarak işlem sedasyonlu lokal anestezi ya da genel anestezi gerektirebilir. Bu karar doktor tarafından ameliyat öncesinde verilmelidir.
Sedasyonlu lokal anestezi çoğunlukla ayakta tedavi süreçlerini kullanmaktadır. Bu işlemin etkisi vücudun belirli bölgeleri ile sınırlıdır. Sağlık ekipleri burun dokularına ağrı kesici etkisi olan bir ilaç enjekte ederler. İntravenöz hatlardan damarlara enjekte edilen ilaçlar ile hastaların yatıştırılması sağlanır. Bu kişilerin uyumasına neden olmaz sadece uykulu bir hale sokulmalarına sebebiyet verir.
Genel anestezi esnasında ise ilaç, yani anestezik, solunum yolu ile ya da göğüsteki damara yerleştirilen intravenöz hattı ile alınmaktadır. Genel anestezi bütün vücudu etkiler ve ameliyat esnasında bireylerin bilinçsiz olmasına neden olur. Genel anestezi uygulaması için bir solunum tüpüne de ihtiyaç duyulur.
Rinoplasti esnasında cerrahi müdahaleler burnun iç kısmından ya da burnun hemen altındaki burun delikleri arasına açılan küçük dış kesiklerden gerçekleştirilir. Burun cerrahları tarafından cilt altındaki kemik ve kıkırdakların hedeflenen sonuçlara göre yerleri ayarlanır.
Burun kemikleri ya da kıkırdak formları burun dokusundan ne kadar çıkarılması ya da nasıl eklentiler yapılması gerektiği, burun yapısı ve mevcut malzemelere bağlı olarak cerrahlar tarafından çeşitli şekillerde değiştirilebilir. Burnun iki deliği arasında bulunan duvar yani septum olarak isimlendirilen kısım eğrilmiş veya bükülmüş ise solunumun düzeltilmesi için bu kısmın da doktor tarafından düzeltilmesi gerekir. Fakat bu operasyon rinoplasti uygulamasından farklıdır ve septoplasti olarak isimlendirilir.
Küçük değişiklikler için cerrahlar burnun daha derin kısımlarından ya da kulaktan alınan kıkırdakları kullanabilir. Daha büyük değişiklikler için implantlar, kaburga ya da vücudun diğer bölgelerindeki kıkırdaklar kullanılır. Bu değişikliklerin tamamlanması ile cerrahlar burun derisini ve dokusunu geri yerleştirerek açılan kesilere dikiş atma işlemlerini gerçekleştirirler.
Burun Estetiği Ameliyatından Sonra Yapılması Gerekenler
Burun estetiği ameliyatı sonrası çoğunlukla iç pansumanlar ameliyattan 1-7 gün sonrasına kadar bu alanda kalırlar. Bunun yanında cerrahlar koruma ve destek amacı ile de burna atel bantlayabilir. Bu atellerde yaklaşık bir hafta kadar yerinde kalacaktır.
Rinoplasti sonrası kanama ve şişlik sorunlarının azaltılması için başın göğüsten daha yüksek olduğu pozisyonda yatakta dinlenmek son derece önemlidir. Burunda şişlik nedeniyle ya da ameliyat esnasında yerleştirilen ateller sebebiyle tıkanıklık sorunları yaşanabilir. Ameliyattan birkaç gün sonra ya da pansuman çıkarıldıktan sonrasına kadar hafif bir kanamanın yanında mukus ile biriken kanın akmaya devam etmesi durumları ile sıklıkla karşılaşılır. Bu drenajı emmek adına burun alt kısımlarına emici görev görmesi için küçük gazlı bez yerleştirme işlemleri gerçekleştirilir. Bu pedlerin sıkı olmamasına özen gösterilmesi önemli bir konudur.
Kanama ve şişlik sorunlarının asgari seviyelere indirilmesi için cerrahlar ameliyattan birkaç hafta sonrasına kadar çeşitli birtakım önlemlerin alınmasını ister. Hastaların bu süreçte aerobik, koşu gibi yorucu faaliyetlerden uzak durması gerekir. Burunda bandaj varken yukarıdan su akan duş yerine banyo yapmak daha doğru olacaktır. Burnu sümkürmek, zorlanırken ameliyat yerlerinin zarar görmesi riski nedeniyle kabızlıktan korunmak adına meyve ve sebze gibi lifli besinlerin tüketimi, gülümsemek ya da gülmek gibi aşırı yüz ifadelerinden uzaklaşmak, üst dudağın az hareket ettirilmesi için dişleri yumuşak bir şekilde fırçalamak ve önden açılan kıyafetler giymek dikkat edilmesi gereken diğer konulardır.
Bunların yanında ameliyattan sonra yaklaşık 4 hafta boyunca gözlük ya da güneş gözlüğünün burna dayandırılmaması gerekir. Burun iyileşene kadar gözlükler alına bant ile yapıştırılabilir. Dışarıya çıkıldığında özellikle burun üzerine 30 faktörlü güneş koruyucu sürülmesine özen gösterilmelidir. Bu dönemde çok fazla güneşe maruz kalmak burun cildinde kalıcı renk bozulması sorunlarının yaşanmasına neden olur.
Rinoplasti uygulaması sonrası iki üç hafta boyunca göz kapaklarında geçici şişme, siyah-mavi renk değişikliği durumları yaşanabilir. Burun şişinin inmesi ise daha uzun sürebilmektedir. Beslenme esnasından sodyum kullanımına dikkat etmek şişliklerin daha hızlı bir şekilde inmesini sağlayacaktır. Ameliyattan sonra burna buz ya da buz torbası gibi ürünlerin konulmaması gerekir.
Burun Estetiği Sonuçları Nasıldır?
Rinoplasti son derece zorlu bir ameliyattır. Bu durumun çeşitli sebepleri bulunur. Burun yüzün orta kısmında bulunan üç boyutlu ve son derece karmaşık şekilli bir organdır. Rinoplasti esnasında gerçekleştirilen uygulamalar çok küçük olsa da bu değişiklikler burun görünümü ve işleyişinde büyük farkların meydana gelmesine sebep olur.
Değişiklikler küçük olduğundan hata yapma durumu da son derece yüksektir. Ameliyattan sonra vücudun diğer bölgelerinde olduğu gibi burun da hayat boyu değişmiş olur. Bunun yanında istenen sonuç nihai olarak ne zaman ulaşılacağını da söylemek zordur. Fakat genelde bir sene içinde şişliklerin büyük kısmı yok olacaktır. Bu nedenle ikinci bir operasyonun gerekli olması halinde bile hastaların en az bir sene beklemesi tavsiye edilmektedir.
En İyi Burun Şekli Nedir?
Estetik operasyonlar kişilerin estetik kaygıları nedeniyle gerçekleştirilir. Vücudun çeşitli bölümlerinin güzel olarak algılanmasında iki temel faktör vardır. Bunlardan birincisi toplumsal güzellik algısıdır ve bu algı yıllar içerisinde sürekli değişime ve dönüşüme uğrar. Bir diğeri ise orandır. Bunun yanında istekler kişilere bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu nedenle yalnızca burun için değil, tüm estetik operasyonlar için tek bir doğru olduğunu söylemek mümkün değildir.
Burada hastaların bedeni ile alakalı hangi durumlardan rahatsız olduğu ve bunu nasıl değiştirmek istediği önemli bir konudur. Estetik cerrahlar hastaları dinledikten sonra tecrübelerinin de yardımıyla hastaların isteği ile var olan durumları kıyaslayarak nasıl bir sonuç elde edebileceklerini kişilere anlatırlar. Bu aşamada oran konusuna dikkat edilmesi son derece önemlidir. Bazen hastaların ulaşmak istedikleri sonuçlar kendileri için uygun olmayabilir. Tecrübeli cerrahlar kişileri bu konuda memnun edecek sonuçlara yönlendireceklerdir.
Revizyon Burun Estetiği Uygulaması
Estetik burun ameliyatından sonra burunda asimetri, eğilme gibi anatomik problemler meydana gelebilir. Burun tıkanıklığı gibi fonksiyonel sorunlar veya oluşan görsel sonuçların arzu edilen şekillerde olmaması halinde hastalara ikinci ya da daha fazla sayıda revizyon burun estetiği ameliyatı uygulanabilir.
Burun estetiği ameliyatından sonra tekrardan cerrahi bir müdahale gerektiren bir sorun meydana gelme oranları %10-15 arasındadır. Ameliyattan sonra istenmeyen sonuç veya problem oluşmasına sebep olan değişik çeşitli etkenler bulunur. Bunlar arasında sıklıkla karşılaşılanlar;
- Cerrahi tekniklerde yapılan hatalar
- Ameliyattan öncesinde problemlerin kesin bir şekilde belirlenememesi
- Hastaların beklentilerinin tam bir şekilde anlaşılamaması
- Ameliyattan sonra iyileşme dönemlerinde meydana gelen problemler
- Hastaların vücut yapısal özellikleri
Revizyon gerektiren görsel problemler dört kategoriye ayrılır;
- Majör problemler; kıkırdak veya kemik yapılarında kayıp, bozulma ile beraber burun solunumunu olumsuz bir şekilde etkileyen ciddi asimetri ve deformite sorunları
- Minör problemler; burun sırt kısmında küçük düzensizlik ve burun uç kısmında hafif asimetri durumları
- Orta dereceli problemler, burun solunumunu olumsuz bir şekilde etkileyen asimetri ve düzensizlik problemleri
- Estetik bakımdan herhangi bir sorun olmasa bile hastaların istedikleri sonucun elde edilmemesi
Burun estetik ameliyatı sonrası iyileşme süreçlerinin tamamlanması ve burnun en son şeklini alması gerçekleştirilen cerrahi müdahalelere bağlı olarak 6 ay ile 1 yıl arasında sürer. Burun cildinde oluşan değişikliklerin sonuçlanması ise çok daha uzun sürebilir. Bu sebeple genel olarak ikinci bir ameliyat gerçekleştirilmeden önce kesinlikle bir ya da bir buçuk yıl kadar beklenmesi gerekir.
Revizyon ameliyatının zamanlaması için belirleyici rol oynayan en önemli etken revizyon gerektiren sorunların nedenleri ve içerikleridir. Asimetrik oluşumlar, hafif düzensizlikler, hastaların cilt yapılarının kalın olması veya aşırı iyileşme dokularının bölgesel olarak birikmesinden kaynaklanan problemler çoğunlukla iyileşmenin tamamlanması beklendikten sonra ve bu sırada gerekli durumlarda kortizon enjeksiyonları ile kalın ve ödemli dokuların inceltilmesine uygun olur. İlk ameliyatta burun sırtına şekil verilmesi için kullanılan kıkırdak greftlere yönelik olarak ikinci bir düzeltici işlem yapılmadan önce kullanılan greft tekniğine göre yaklaşık 1,5-2 yıl beklemek önemlidir.
Zaman içerisinde düzeltme ihtimali bulunmayan, aynı zamanda hastaların burun solunumlarını da olumsuz bir şekilde etkileyen majör problemlerde ya da ameliyat sonrası burna alınan darbeler sonucu meydana gelen asimetri ve deformitelerde iyileşme süreçleri beklenmeden ikinci ameliyatlar uygulanır.
Estetik bakımdan belirgin bir problem olmasa da hastaların beklentilerinin karşılanmaması sebebi ile yapılacak revizyonlarda üçüncü ameliyat risklerinin azaltılması için en doğru yaklaşım, en az 1 yıl boyunca iyileşmenin beklenmesidir.
Revizyon burun ameliyatı, bir önceki ameliyata bağlı olarak doku planlarında meydana gelen bozukluklar, cilt ve kıkırdak ya da kemik çatı arasında meydana gelen yapışıklık ile kıkırdak veya kemik dokularda oluşmuş hasar ve deformite sebebi ile cerrahi bakımdan önemli zorlukları içeren işlemlerdir. Bu sebeple revizyon ameliyatlarından başarılı sonuçlar almak adına mevcut problemlerin iyi bir şekilde değerlendirilmesi, ameliyat sırasında uygulanabilecek kaburga, kulak kıkırdağı alınması gibi alternatif yaklaşımların önceden planlanarak gereken hazırlıkların gerçekleştirilmesi ve ameliyatı gerçekleştirecek olan cerrahların bu uygulamalar için yeterli tecrübe ve bilgi birikimlerinin olması gerekir.
Revizyon Burun Ameliyatında Burun Ucu Estetiği Nedir?
Revizyon burun ameliyatları sıklıkla başvurulan uygulamalar arasında yer alır. Bu ameliyatın sıklıkla tercih edilmesinin en önemli nedeni burun ucunun istendiği gibi olmamasıdır. Burun ucu kişilerin profilden görünümünün tamamen değişmesine neden olarak yüz şeklini belirlemektedir. Bu sebeple burun ucunda görülen herhangi bir sorun ya da ilk ameliyatta istenmeyen sonuçlar ile karşılaşılması halinde revizyon burun ameliyatları arasında yer alan revizyon burun ucu estetiği gerçekleştirilir.
Revizyon burun ucu estetiğinde burun kemeri veya septuma herhangi bir müdahale gerçekleştirilmez. Burun ucunda yer alan kıkırdak ve dokular üzerinde çeşitli çalışmalar gerçekleştirilir.
Türkiye’de Revizyon Burun Ameliyatı
Türkiye burun ameliyatı uygulamalarında başarılı ülkelerden biridir. Bu sebeple sağlık turizmi içerisinde Türkiye burun estetiği için sıklıkla tercih edilir. Türkiye’nin tercih edilmesinin en önemli sebeplerinden biri de uygulamanın diğer ülkelere nazaran daha uygun fiyatlı olmasıdır. Türkiye’de revizyon burun ameliyatı ile alakalı firmamız ile iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz.