Türkiye’de Diş Köprüsü Fiyatları
Diş köprüsü, günümüzde diş tedavilerinde sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Bu yöntemde ağız içerisinde eksik dişlerin tamamlanması amaçlanır. Ağız ve diş sağlığında uzun yıllardır tercih edilen yöntemlerden biridir. Zaman içerisinde diş köprüsü geliştirilerek farklı şekillerde uygulanmaya başlamıştır. İmplant tedavisinin mümkün olmadığı durumlarda ya da farklı endikasyonlarda bu işlem tercih edilir. Bunun yanında implant üzerine köprü uygulanması da mümkündür.
Sağlık konusundaki gelişmeler nedeniyle farklı köprü uygulamaları da yapılmaya başlamıştır. Bunlarda materyal ve uygulama yöntemi gibi farklı pek çok konuda yenilikler bulunur. Diş köprüsü hakkında merak ettiğiniz her şeyi sizler için derledik.
İstanbul Diş Köprüsü
Türkiye diş tedavileri konusunda son derece başarılı ülkeler arasında yer alır. Günümüzde İstanbul diş köprüsü tedavileri oldukça popülerdir. Diş köprüsü işleminde temel amaç gülüşteki boşlukların kapatılması ve eksik dişlerin telafi edilmesidir. Ancak bu yöntem herkes için uygun olmayabilir. Köprü diş yönteminde eskiden altın gibi malzemeler tercih edilirken günümüzde doğal dişe yakın bir görünüm elde etmek amacıyla porselen malzeme kullanılır.
Genel olarak üç tip diş köprüsü yöntemi uygulanır. Bunlar;
- İmplant destekli diş köprüsü
- Geleneksel diş köprüsü
- Dirsekli diş köprüsü
Diş Köprüsü Nasıl Yapılır?
Diş köprüsü hastaların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak farklı şekillerde gerçekleştirilebilir.
Dirsekli Diş Köprüsü
Dirsekli diş köprüsü geleneksel diş köprüsüne benzer olması ile bilinir. Dirsekli diş köprüsünde yapay diş, doğal dişe yapıştırılan kron ile yerinde tutulur. Dirsekli diş köprüsünün yaptırılabilmesi için diş boşluğunun bulunduğu yerin tek bir tarafında doğal diş olması yeterli olacaktır. Bu tedavi balkon gibi düşünülebilir. Çoğunlukla çok kuvvetin gerekli olmadığı bölgelerde uygulanır.
Geleneksel Diş Köprüsü
Geleneksel diş köprüsü yaygın olarak tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer alır. Eksik dişin bulunduğu yerde her iki tarafta bulunan dişlere diş kronlarının yapıştırılması ile yerinde tutulur. Ön ve arka dişlerde bir miktar preparasyona ihtiyaç duyulur. Ölçü alınır ve bu ölçülere göre üretim işlemi gerçekleştirilir.
İmplant Destekli Diş Köprüsü
İmplant destekli diş köprüsü yönteminde doğal dişler yerine implantlardan faydalanılır. Eksik olan dişler için implant yerleştirme işlemleri uygulanır. Bu implantlar sayesinde diş köprülerinin yerinde tutulması mümkün olur. Eksik olan her diş için implant işlemi mümkün olmadığından iki implant destekli kron arasın köprü uygulamaları gerçekleştirilir.
Sağlam köprü sistemi olarak kabul edilen implant üstü özel protezler çoğunlukla iki aşamalı olarak gerçekleştirilir.
- İmplantların çene kemiğine yerleştirilmesi
- Köprü yerleştirilmesi işlemleri uygulanır.
Eksik diş sayısın bağlı olarak prosedürün tamamlanması birkaç ay sürebilir.
Antalya Diş Köprüsü
Antalya diş köprüsü ile kişiler eksik dişlerinden oldukça rahat bir şekilde kurtulabilirler. Köprü diş uygulamaları tek bir diş ya da birden fazla dişin eksikliğinde tercih edilen bir yöntemdir. Diş köprüsü, boşluğun iki tarafında bulunan dişlere yapıştırılır ve böylece boşluğun kapatılması sağlanmış olur. Köprü diş ile diş eksikliği yokmuş gibi bir görünüm elde edilebilir. Hem estetik hem de işlev açısından eksik dişlerin giderilmesi mümkün olur.
Bazen eksik dişlerin giderilmesi bazen de eski köprülerin yenilenmesi amacıyla köprü uygulamaları tercih edilir. Diş hekimleri boşluğun boyutunu ve komşu dişlerin durumunu değerlendirerek diş köprüsünün uygun bir yöntem olup olmayacağına karar verir. Dayanak olarak da isimlendirilen komşu dişlerin köprüyü desteklemek için iyi durumda olması oldukça önemlidir.
Köprü Diş İçin Hangi Malzemeler Kullanılır?
Bir ya da daha fazla dişin eksikliği halinde implant yerleştirmenin mümkün olmadığı durumlarda diş köprüsü tedavisi uygun bir yöntem olabilir. Kararı belirleyecek olan faktörler içerisinde dişsiz boşluk genişliği, finansal durum, zaman, dayanak dişlerin durumu, hastaların tıbbi geçmişi yer alır. Diş hekimleri farklı seçenekleri tartışarak bun göre kişilere uygun tavsiyelerde bulunur.
Diş köprüleri porselen, metal, zirkonya, metal destekli porselen gibi farklı malzemelerden yapılabilir. Diş hekimleri yapılacak köprüler için malzeme seçerken kapanış, diş pozisyonu, gülümseme sırasında dişin ne kadar görüneceği, dayanak dişlerin rengi, kalan diş yapısı miktarı, dişlerin konumu gibi çeşitli faktörleri göz önünde bulundurur.
Köprü yapımında diş durumuna bağlı olarak malzeme seçimleri gerçekleştirilir. Bu malzemeler arasında;
- Full metal
- Solid zirkonyum
- Zirkonyum destekli porselen
- Metal destekli porselen yer alır.
Porselen Köprü
Porselen köprü ham maddesi güçlü ve dayanıklı olduğundan arka kısımdaki hasarlı dişlerde uygulanan bir yöntemdir. Güçlü metal iskelet ile alt kısımda bir tabaka oluşturulur. Üst bölgede ise porselen kaplama işlemleri gerçekleştirilir. Metal ve porselenin yüksek ısılarda birbirine yapıştırılması sağlanır. Bu şekilde güç gerektiren çiğneme işlemlerinde dayanıklı bir yapı meydana getirilmiş olur. Bu yöntem özellikle yan yana birden fazla diş için uygundur.
Zirkonyum Destekli Porselen
Zirkonyum destekli porselen diş hekimleri tarafından en sağlam maddeler içerisinde görülür. Saydam ve ince görünümlü olmasına rağmen diş ile birleştiği zaman oldukça dayanıklı bir yapısı vardır. Bu malzemenin yarı saydam ve solid olmak üzere iki farklı çeşidi bulunur.
Yarı saydam zirkonyum köprü uygulamasının gerçekleştirilmesi için bir veya iki diş eksikliği durumları söz konusu olmalıdır. Bu işlem uzun diş kayıplarında çok fazla önerilmez. Görünen ön kısımlardaki dişlerde sonuçlar son derece başarılıdır.
Solid zirkonyum köprü uzun diş kayıplarının olduğu köprülerde ve dişini sıkma davranışı olan hastalarda tercih edilir. Diş yapısına uygun bir şekilde renklendirme işlemi gerçekleştirilir. Bu sayede sağlamlığın yanı sıra estetik bir yapı da elde edilir.
Geçici Köprü Diş
İçeriğindeki madde dayanıklı bir malzeme değildir. Hekimler tarafından ya da laboratuvar ortamında kolay bir şekilde hazırlanabilir. Arka dişlere ve uzun köprü gereksinimlerinde çok fazla tercih edilmez. Kullanılırken dikkatli olmak gerekir. Son derece kırılgan bir yapısı vardır.
Köprü Uygulaması İçin Dişe Uygulanan İşlemler Nelerdir?
Öncelikle köprüyü destekleyecek olan dişlerin röntgenlerinin alınması sağlanır. Tedaviden önce dişin durumunun değerlendirilmesi son derece önemlidir. Diş hekimleri dayanak dişler ya da dişlerin dış tabakasının yeniden şekillendirmesini gerçekleştirir. Dişlere minimal düzeylerde düzeltme işlemleri uygulanır. Hazırlanan dişler ile çevredeki dişlerin ölçülerinin alınması işlemleri gerçekleştirilir.
Diş hekimleri dişleri korumak amacıyla diş üzerine geçici kronlar yerleştirir. Provalarda geçici dişlerin çıkarılması işlemleri yapılır ve sonrasında yeniden geçici diş yapıştırma işlemi gerçekleştirilir. Bitim seansında geçici restorasyonlar çıkarılarak ve kalıcı köprüler simante edilerek işlem tamamlanır.
Diş Köprüsüne Özel Bakım Gerekir Mi?
Ağızda köprü varsa, köprü ve diş etleri arasında yer alan bölgenin düzenli bir şekilde temizlenmesi son derece önemlidir. Bu bakımların yapılmaması durumunda diş eti kanaması, diş eti iltihabı, ağız kokusu gibi istenmeyen sorunlar yaşanabilir. Bunun yanında köprü dayanaklarında da çürüme sorunları söz konusu olur. Bir köprünün temizlenmesinin en iyi yolu, ara yüz fırçası ve özel diş ipi kullanımıdır. Diş hekimleri köprünün nasıl temizleneceği ve bakımının yapılacağı ile ilgili hastalarını bilgilendirir.
Diş Köprüleri Çıkarılabilir Mi?
Köprü diş yöntemi için çoğunlukla kalıcı yapıştırıcılar kullanılarak dişe sabitleme işlemi yapılır. Bu sebeple kolaylıkla çıkma gibi istenmeyen durumlar söz konusu olmaz. Fakat köprüler gerekli olduğunda diş hekimleri tarafından rahat bir şekilde çıkarılabilir.
Köprü Diş Sallanırsa Ne Yapılması Gerekir?
Diş köprüsünde gevşeme durumlarının söz konusu olması halinde diş hekimleri dayanak dişleri değerlendirir ve köprüyü tekrardan yerine yerleştirmenin mümkün olup olmadığını kontrol etmeye yönelik çalışmalar yapar. Dayanak diş ya da dişler sağlamsa çoğunlukla dişlerin yerine kolay bir şekilde simante edilmesi mümkün olur. Fakat dayanak diş ya da dişlerde kırılma ya da çürüme durumları söz konusu ise köprü kullanılamaz ve bu sebeple alternatif tedavi yöntemlerinin tartışılması gerekir.
Eksik Diş Durumunda İmplant Mı Yoksa Köprü Mü Yaptırılmalı?
Eksik diş durumunda köprü uygulaması ya da dental implantlar uygulanabilir. Her iki seçeneğinde kendine göre artıları ve eksileri bulunur. Dental implantlar genellikle daha konservatif bir tedavi seçeneğidir. Komşu dişlere çoğunlukla herhangi bir işlem uygulanmasına gerek duyulmaz. Fakat tamamlanması çok daha uzun sürer. Bunun yanında daha maliyetli bir işlemdir.
Diş köprülerinin tamamlanması daha kısa sürelerde gerçekleşir. Ancak bu yöntemde komşu dişlere işlem uygulaması gerekir. İki durumda da hastaların restorasyonlarının iyi bir şekilde temizlenmesi ve 6 aylık rutin kontrollerin ihmal edilmemesi önemli bir konudur.
Eksik Dişlerin Tedavi Edilmemesi Durumunda Ne Olur?
Ağızdaki dişlerin eksik olması hem estetik bakımdan hem de sağlamlık açısından diş sağlığını olumsuz bir şekilde etkiler. Dişin yıpranıp çürümesi ile düşmesi veya diş çekimi nedeniyle yıllar içerisinde ağızda pek çok eksik dişin olması çeşitli sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Yaşanan bu eksiklikler ağız ve çevresindeki dokularda çeşitli olumsuz değişimlerin meydana gelmesine sebep olabilir.
Ağızda eksik dişlerin olması birtakım çiğneme problemlerine neden olur. Yiyeceklerin yeterince çiğnenmemesi besinlerin hem faydasını azaltır hem de sindirimin zorlaşması problemlerine neden olur. Bunun yanında eksik dişler kilo alımı ve mide rahatsızlığı sorunlarına da neden olur. Eksik kalan dişlerin konuşma üzerinde de olumsuz etkileri vardır. Konuşurken kelimelerin telaffuz edilmesi çok daha zor olur. Bunun yanında eksik dişler estetik bakımdan görüntünün de olumsuz bir şekilde etkilenmesine neden olur.
Köprü Diş Tedavisi Kimler İçin Uygundur?
Diş boşluklarının doldurulması için köprü diş ya da implant yöntemlerinden biri tercih edilebilir. Diş köprüsü tedavileri hastaların tercihlerine, ağız ve kemik yapılarının uygunluğuna göre değerlendirilir. Köprü diş çoğunlukla ağız yapısı implant için uygun olmayan hastalarda tercih edilir. Hastaların ağız ve çene kemik yapısı veya yumuşak doku yapısı implant kullanımı için uygun olmayan hastalara köprü diş tedavisi uygulanır.
Köprü Diş Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Köprü diş tedavisi sonrası hastaların dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar bulunur. Diş köprülerinin düzenli olarak temizlenmesi, dişlerde plak ve gıda birikmemesi bakımından son derece önemlidir. Protezi sabitleme görevinde kullanılmak için küçültülen ayaklar ve protez dişlerin düzenli bir şekilde temizlenmemesi halinde diş çürükleri ya da diş eti problemleri meydana gelebilir.
Diş Köprüsü Yaptırmanın Faydaları Nelerdir?
Diş köprüsü faydaları oldukça fazla olduğundan günümüzde sıklıkla tercih edilen diş tedavi yöntemleri arasında yer alır.
- Diş köprüsü yaptırmanın en önemli faydalarından biri ağız bütünlüğü ile rahat yemek yemenin sağlanmasıdır. Diş köprüsü ile kişiler diledikleri gibi yemek yiyebilirler.
- Elma, ayva gibi sert meyvelerin ısırılması konusunda diş köprüsünün sağlamış olduğu çeşitli avantajlar bulunur.
- Gülüşe ve dişlerin daha güzel görünmesine katkı sağlar. Güzel bir gülümseme de dişlerin rolü oldukça fazladır. Bu nedenle diş köprüsünün avantajları da yüksektir.
- Diş köprüsü uygulamasından sonra diğer dişlerin konumları da korunur.
- Dişlere uygulanan köprü işlemi sayesinde yüzdeki güzellikler tekrardan eski haline gelir. Bunun yanında güzelliğin daima korunması da mümkün olur.
- Çiğneme, yemek yeme, konuşma gibi faktörler de eski haline döndüğünden hastalar rahat eder.
Diş Köprüsü Tedavisi Sırasında Ne Beklenmeli?
Diş hekimi ile beraber diş köprüsünün eksik dişleri tamamlamak için en iyi çözüm olduğuna karar verilmesi gerekir. Sonrasında diş hekimleri çağa ya da dayanak dişlerin hazırlanmasına yönelik çalışmalarını gerçekleştirir. Bu ön tedavi çoğunlukla lokal anestezi altında gerçekleştirilir. İşlem çoğunlukla ağrılı değildir.
İkinci randevuda köprünün yerine oturtulması işlemleri gerçekleştirilir. Dental köprü kurulumu sonrasında yeni köprüler hacimli görünebilir. Fakat yeni proteze alıştıkça bu durumda azalma meydana gelir. Üçüncü ve son bir takip muayenesinde diş hekimleri köprüleri kontrol eder. Yaşanan herhangi bir rahatsızlık ya da ağrı durumu için gerekli ayarlama işlemleri gerçekleştirilir.
Tek Diş Eksikliğinde İmplant Mı Köprü Diş Mi Tercih Edilir?
Tek diş eksikliği durumlarında implant ya da köprü diş seçimi yapılırken ikisinin de avantajları ve dezavantajlarının göz önünde bulundurulması gerekir. Bunun yanında hastaların ağız yapılarına bağlı olarak meydana gelebilecek riskler, hastaların hangi işlemlere uygun olduğu gibi konuların da değerlendirilmesi gerekir. İmplant diş avantajları köprü dişlere oranla daha fazladır. Fakat hangisinin daha iyi olacağı hastalara bağlı olarak değişiklik gösterir.
Köprü Dişlerin Dezavantajları Nelerdir?
Köprü diş dezavantajları şu şekilde sıralanabilir;
- İmplant uygulamaları ile kıyaslandığı zaman yapılan köprülerin kullanım süreleri daha kısadır.
- Köprü uygulaması yapılacak olan dişin yan tarafındaki dişlerin minelerinin çıkarılması işlemleri uygulanmalıdır.
- Diş eti rahatsızlıklarının yaşanma olasılıkları çok fazladır.
- Köprü yapılacak olan dişlerin bitişiğinde bulunan dişlerde kuron olması halinde tekrardan yapılması gerekir.
- Sinirlerin etkilenmesi durumunda kanal tedavilerine gerek duyulabilir.
- Dişlere köprü uygulaması yapılması ile birlikte diş çürümeleri potansiyel bir sorun haline gelir.
Köprü Diş Ömrü Ne Kadardır?
Diş köprüsü ömrü yaklaşık 5 ile 15 yıl arasında değişiklik gösterir. Diş köprüsü ömrünün ne kadar dayanacağı ağız ve diş bakımına bağlı olarak değişiklik gösterir. Yapılan kaplama ve köprülerin uzun süre problemsiz bir şekilde kullanılabilmesi için yıllık olarak diş bakım kontrollerine gidilmesi gerekir.
Köprü Diş Kullanımında Diyet Değişikliği
Diş köprüsünün korunması için yeme alışkanlıklarında birtakım değişikliklere gidilmesi önemlidir. Diş köprüsünden sonra kişilerin daha fazla sebze, meyve ve lifli gıdalar tüketmeye özen göstermesi gerekir. Bu yiyeceklerin tüketilmesi iyi ve düzgün ağız sağlığının yanı sıra gerçek dişlerin güçlenmesini de sağlar. Nişastalı ve şekerli diyetler tüketmekten kaçınmak diş köprüsünün ömrünün artırılmasını sağlar. Bu da kişileri muhtemel çürüklerden koruyacaktır.
Köprü Diş Ağrı Yapar Mı?
Sağlıklı dişler üzerine uygun bir şekilde yapılan köprü dişlerin ağrı yapması gibi bir durum söz konusu değildir. Fakat destek alınan dişlerin küçültülmesi işlemleri gerçekleştirileceğinden birkaç gün soğuk hassasiyeti durumları söz konusu olabilir. Köprülerin uzun süreli kullanımı ile restorasyonun diş eti ile uyumunun bozulması durumları söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda alttaki dişlerde çürüme gibi istenmeyen durumlar söz konusu olabilir.
Türkiye’de Diş Köprüsü Tedavisi
Türkiye’de diş köprüsü tedavisi oldukça uygun fiyatlı olmasının yanında gerçekleştirilen işlemler son derece başarılıdır. Bu nedenle günümüzde pek çok kişi sağlık turizmi bakımından Türkiye’de diş tedavilerini olmayı tercih eder. Bu nedenle Türkiye medikal turizm açısından son derece gelişmiş bir ülkedir. Türkiye’de diş köprüsü tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Geri bildirim: Diş Köprüsü Nedir? - BookingTreatments
Geri bildirim: Diş Köprüsü Nasıl Yapılır? - BookingTreatments