Türkiye’de En İyi Diş İmplantı Tedavisi Hangi Şehirde?
Diş İmplantı: Ağız ve diş sağlığı ile ilgili yaşanan gelişmelere rağmen çoğu insan periodental hastalık, diş çürümesi ya da yaralanma gibi sebeplerle diş kayıpları yaşar. Uzun yıllar boyunca dişleri eksik olan dişiler için köprü ve takma dişler kullanılmıştır. Fakat bugün oldukça yeni, estetik, kalıcı ve güvenilir bir yöntem tercih edilir. Diş implantları yedek diş kökü olarak görev yapan yapılardır.
İmplantlar doğal dişlere uygun olacak şekillerde yapılan çıkarılabilir ya da sabit olan yapay dişler için mükemmel bir temel oluşturur. Farklı bir anlatım ile diş implantları takma dişler ya da köprü gibi diş protezlerinin desteklenmesi amacıyla ağza yapay bir şekilde yerleştirilen köklerdir.
Diş İmplant Tedavileri Nasıldır?
Diş implantı tedavisi ile gerçek dişlerin yerine diş işlevi görmesi için yapay protezler yerleştirilir. İmplantlar iki parçadan meydana gelen yapılardır. Bunlar titanyum esaslı malzemelerden imal edilirler. Kök parça ile dişlerin özünü meydana getiren üst tabakadan oluşurlar.
İşlevini tamamen kaybetmiş olan dişlerin çekilmesinin ardından bu kısma bir yuva oluşturulur. Oluşturulan bu yuvalara implantların temelini meydana getirecek olan kök parçaların yerleştirilmesi sağlanır. Kök parçaların yerlerine tam bir şekilde oturabilmeleri için geçecek olan süreler hastalara bağlı olarak değişiklik gösterir.
Süreç ortalama 3-5 ay arasında değişiklik gösterir. Bu sürede hastalar dişsiz kalacaklardır. Aradan geçen sürede yeterli şekilde kemik kaynaşması söz konusu olursa sonrasında implantın üst kısmının yapılması adına çalışmalara başlanır.
Diş implantı uygulaması çoğunlukla diş eksikliği olan hastalara ya da protez diş kullanan hastalara estetik bir görünüm kazandırmak ve daha rahat bir kullanım sunmak amacıyla gerçekleştirilir. Bunun yanında ağzında hiç diş olmayan hastalara sabit diş protezi yapmak adına da implant kullanılır.
Uygulanacak olan diş implantı çapları hastaların çene yapısına, kemik yapısına ve uygulanacak alanların genişliğine bağlı olarak farklılık gösterir. Yapılacak olan implantların çapı, büyüklüğü ve uzunluğu öncesinde çekilen panoramik filmler, 3 boyutlu filmler, hesaplamalar ve incelemeler sonucunda başarılı şekilde yerleştirilir.
Diş implantı işlemi ile eksik dişlerin fonksiyon ve estetiklerinin yerine getirilmesi amacıyla çene kemiğine çoğunlukla titanyumdan imal edilen diş kökleri yapılır. Diş kaybı durumlarında en büyük sorunlar sonrasında yaşanan kemik kaybı durumlarıdır. Günümüzde kemik kaybının önlenmesi adına diş implantları kullanılır.
Diş İmplantı Faydaları Nelerdir?
Diş implantı avantajları çok fazla olduğundan günümüzde sıklıkla tercih edilen uygulamalar arasında yer alır. Bu uygulamanın en önemli avantajlarından biri uzun yıllar herhangi bir probleme neden olmadan ağızda kalabilmesidir. Günlük bakımların düzenli bir şekilde yapılması ile uzun yıllar doğal dişlere en yakın çiğneme fonksiyonları elde edilir. Bu açıdan diş implantları günümüzde diş tedavilerinde en önemli buluşlardan biridir.
Bu uygulama tek diş kaybı durumlarında bile son derece başarılıdır. Komşu dişlerde herhangi bir restorasyon uygulamasına gerek kalmadan uygulanabilme özelliği bulunur. İmplantların en iyi koşullarda ve kaliteli malzemeler kullanılarak hijyenik bir şekilde yapılmasının hastalara sunduğu çeşitli avantajlar bulunur.
Sağlam ve iyi bir şekilde yapılmış implantlar ileride herhangi bir soruna neden olmaz. Bu şekilde yapılan diş implantı faydaları ise şu şekildedir;
- Protez çıkma korkusu gibi sorunlar olmadan güvenle konuşabilme ve yemek yeme rahatlığı sunar.
- Diş implantları hastaların yaşam kalitelerinin artmasına yardımcı olur.
- Diğer tedavi yöntemlerine göre yüksek bütçeli olsa da uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanılabilme özelliği vardır.
- Kemik kaybı durumlarının önüne geçerek kemik erimesi sorunlarının meydana gelmesine engel olur.
- Çiğneme fonksiyonlarında aksaklık durumları söz konusu olmadığından insanlar çok daha rahat bir şekilde beslenebilirler.
- Konuşmayı düzenlemesinin yanında ağız kokusu gibi istenmeyen durumları da engelleme özelliği bulunur.
Diş implantı vidaları belli bir ölçüye sahip olduğu için çene kemiği uygun olan insanlarda güvenli bir şekilde uygulanabilme özelliği bulunur. Diş kaybı sorunları olan insanlarda tek diş ya da tüm dişlerde güvenli bir şekilde uygulanabilme özelliği vardır. Bu uygulama lokal anestezi altında gerçekleştirildiğinden hastaların ağrı hissetmesi gibi bir durum söz konusu olmayacaktır. Lokal anestezinin etkisi geçtikten sonra normal ağrı durumları meydana gelse de bunlar için basit ağrı kesiciler kullanılabilir. İmplant tedavi süreleri hastaların durumlarına bağlı olarak 2-5 ay arasında değişiklik gösterir.
İmplant Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Diş implantı tedavilerinde uzun ömürlü diş isteniyorsa hastaların ağız ve diş bakımlarına dikkat etmeleri son derece önemli bir konudur. Diş implant tedavileri uzun ömürlü olduğundan diğer tedavilerde olduğu gibi 3-5 yıl sonra tedavinin tekrarlanmasına gerek kalmaz. Diş implantları titanyum malzemelerden üretildiği için ağız içinde bulunan organizmalarla da uyumlu olma özelliği vardır. Bu nedenle implantın vücut tarafından reddedilme olasılıkları da oldukça azdır.
Diş implant tedavileri iki aşamadan meydana gelir. Bunlardan biri cerrahi aşamadır. Diğeri ise üst protezin yerleştirilmesi aşamasıdır. İmplantların her birinin kemiğe yerleştirilme süreleri yaklaşık 30 dakika gibi bir sürede gerçekleştirilir.
Toplam işle süreleri kemik yapısına, hastalara uygulanacak işlem sayısına ve hastaların genel durumlarına bağlı olarak değişiklik gösterir. İmplant tedavisi işlemleri çoğunlukla lokal anestezi altında yapılan uygulamalardır. Bazen genel anestezi ve sedasyon altında da bu uygulamalar yapılabilir.
Diş implantı lokal anestezi altında yerleştirilirken hastalar herhangi bir acı ya da ağrı hissetmezler. İmplant yaptırmayı düşünen hastalarda en merak edilen konulardan biri ağrı hissedip hissetmeyecekleridir. Lokal anestezi ile tedavi uygulanacak alanın uyuşturulmasından sonra uygulama yapılırken hastalar asla ağrı hissetmezler. Operasyondan yaklaşık 3 saat sonra lokal anestezi etkisini yitirince bir miktar ağrı durumları söz konusu olabilir.
Ağrıların şiddetleri kişilere bağlı olarak değişiklik gösterse de dayanılmaz değildir. Ağrı kesiciler ile ağrıların kısa sürede giderilmesi mümkündür. İmplantlar uzman diş hekimleri tarafından çene kemiğine yerleştirildikten sonra canlı dokularla kaynaşma gerçekleşmesi için 3-4 aylık bir sürece ihtiyaç duyulur. Sürenin tamamlanmasından sonra üst kısımda bulunan protezler 1 hafta gibi bir sürede tamamlanmaktadır. Kök implantlar üzerine yerleştirilecek ola protezler gerekli görülmesi halinde 3 boyutlu planlama ile öncesinde rahatlıkla ayarlanabilir.
İmplantların yapılması sırasında eğer çene kemikleri yetersiz ise bu gibi durumlarda yapay kemik greftleri kullanılabilir. İmplant tedavilerinde çene kemiğinin yetersiz olması oldukça önemli konulardan biridir. Yapay kemiklerin eklenmesinden sonra bu kemikler 6 ay gibi bir sürede gerçek kemik yapısı alacaktır. Bunun yanında vücudun farklı kısımlarından alınacak olan kemik parçaları ile de çene kemiğinin güçlendirilmesi mümkün olur.
Diş İmplantı Uygulamalarında Çene Tomografisi Neden Önemli
Diş implantı uygulamalarında çene tomografisi önemi oldukça fazladır. İmplant uygulaması olacak alanda ne kadar hacim olduğunun tespit edilmesi için tomografi çekmek gerekir. Diş implantı tedavilerinin başarısında çene kemiği yüksekliği, boy ve en son derece önemli konulardır. Diş tomografisi çekme işlemi ile 3 boyutlu olarak protez planlamaları yapılabilir.
Bu tedavilerde her durumda hekimler tarafından diş tomografisi istenmeyebilir. Cerrahi komplikasyon riski olan implant hastalarında muhakkak tomografi çekilmesi gerekir.
Diş İmplantı Tedavilerinde Gelinen Teknoloji
Diş implantı tedavileri teknolojide yaşanan gelişmeler ile çok daha kolay bir hal almıştır. Eksik bir ya da daha fazla diş yerine daha kalıcı olan diş implantları son yıllarda oldukça gelişmiştir. Diş implantı tedavileri için kemik yapısı son derece önemlidir. Yeterli çene kemiğinin olması halinde diş implantı uygulamalarının başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi mümkün olur.
Çene kemiğinin yetersiz olması durumunda da farklı yöntemler ile bu tedavi rahatlıkla uygulanabilir. Günümüzde büyüme çağındaki çocuklar ve bazı kronik rahatsızlığı bulunan kişiler haricinde herkese diş implantı tedavileri uygulanabilir.
Özellikle son yıllarda diş implantı tedavisinde navigasyon ve tomografi sıklıkla kullanılır. Tomografi datası ile gerçekleştirilen tedavilerde başarı oranları oldukça yüksektir. Diş implantı tedavisinin en önemli avantajı kemik yapısı ile tam bir uyum sağlamasıdır.
Flap kaldırma işlemine gerek duyulmadan küçük kesiler ile yapılan diş implantı tedavileri ile hastalar implant korkusu yaşamadan bu tedaviyi olabilirler. Bu yöntem hasta konforu sağlaması ve diş hekimlerinin daha kolay çalışmasını sağladığından oldukça kolaydır. Diş etinin açılmasına gerek kalmadan yapılan implant yerleştirme uygulaması sayesinde daha az ödem oluştuğundan iyileşme çok daha kısa sürelerde gerçekleşir.
Diş İmplantı Sonrası Bakım Nasıl Olmalıdır?
Diş implantı sonrası bakım konusunda hastaların oldukça dikkatli olması gerekir. Diş implantı uygulaması cerrahi bir operasyon olduğundan uygulamadan sonra şişlik sorunlarının meydana gelmesi normaldir. Çene kemiğine açılan yuvaya implantın yerleştirilmesi küçük de olsa travmaya sebep olacaktır.
Tedavi sonrası diş hekimleri bu alana buz uygulaması önerirler. Ağzın dış kısmından uygulanan buz kompresleri 5 dakika tutulup 8 dakika dinlendirilecek şekilde gerçekleştirilmelidir. Bu sayede şişlik sorunlarının en aza indirilmesi sağlanmış olur. Buzun uzun süre tutulması buz yanığı sorunlarına neden olacağından uzun süre kullanımından kaçınmak gerekir.
Diş implantı sonrası beslenme konusunda dikkatli olmak önemlidir. İmplantın çene kemiğine kaynaşması aşamasında sıcak, soğuk ya da sert besinlerin tüketiminden kaçınmak gerekir. İmplant uygulaması sonrası diş hekimleri hastaları sıcak ve soğuk besin tüketimleri ile ilgili uyarır. Bu aşamada hekimlerine tavsiyelerine uymak iyileşmenin daha hızlı olması açısından önemlidir. Diş implantı sonrası yaklaşık 10 gün boyunca sıcak soğuk besin tüketimlerine dikkat edilmelidir.
Uygulamadan sonra sert besinlerden uzak durulması da önemli bir konudur. Cerrahi müdahaleler ile diş etinin açılmasından sonra dikilerek kapatılması sağlanır. İyileşme sağlanana kadar diş etlerinin herhangi bir darbe almaması son derece önemli olduğundan bu alanlara baskı uygulamamaya özen göstermek gerekir.
Diş İmplantlarından Sonra Ağız Bakımı
Diş implantı sonrası ağız bakımı ilk 48 saatlik süreçte son derece önemlidir. Diş implantı uygulaması sonrasında hastaların 1 gün süre ile gargara yapmaması ve ağzını çalkalamaması gerekir. İlk zamanlar diş fırçası ve diş ipi kullanımları konusunda son derece nazik davranmak önemlidir. İmplant bulunan bölgeler bir gazlı bez veya pamuk ile temizlenebilir.
Sigara alkol kullanımları iyileşmeyi olumsuz etkileyeceği için bu süreçte sigara ve alkol kullanımlarından uzak durmak gerekir. Sigara kullanımı bakteri plaklarının enfeksiyon oluşturması için uygun ortam hazırlar. Bunun yanında kemik ve implant iyileşmelerini de olumsuz bir şekilde etkiler. Yaralar geç bir şekilde iyileşirken kanamanın artması durumları da söz konusu olur. Sigara kullanan hastaların iyileşme süreçlerinde yaklaşık 1 ay kadar sigaradan uzak durması oldukça önemlidir. diş implantlarında istenen başarının elde edilmesi adına implant sonrası bakıma dikkat edilmesi oldukça önemlidir.
Diş İmplantları Hangi Durumlarda Uygulanır?
Diş eksikliği olan bireylerde pek çok bakımdan fonksiyon kaybı ve estetik problemler meydana gelir. Etkili bir şekilde çiğneme işlemleri yapılamadığı için sağlıklı beslenme de tam olarak gerçekleşemeyecektir. Diş kayıpları zaman içerisinde çene eklemlerinde bazı sorunların yaşanmasına neden olur.
Diş implantı tedavileri dişlerin hastalık, travma, periodontal nedenler, çürük sebebi ile kaybedilmesi halinde uygulanabilir. Diş eksikliği olması halinde tedavi yapılmaması durumunda bu alanda bir süre sonra çene kemiği kayıpları da yaşanacaktır. Bu gibi durumlarda eksik dişlerin yerine uygulanacak olan diş implantları tedavisine çene kemiği deformasyonları engel olur. Diş implantı uygulamaları genel sağlık durumu iyi olan bireylere rahat bir şekilde uygulanabilir. İmplant uygulamaları kemik yapısı gelişmiş olan genç bireyler için de tercih edilebilir. Kemik kaybı olan bireylerde yeni teknoloji ve gelişmeler sayesinde teknik uygulamalar ile diş implantı tedavileri yapılabilir.
Diş İmplantı Tedavisi Kimlere Uygulanamaz?
Diş implantı tedavileri genel sağlık durumları iyi olan hastalara rahat bir şekilde uygulanabilen bir yöntemdir. Baş ve boyun bölgelerinde radyoterapi görmüş olan hastalara bu uygulamaların yapılması doğru olmayacaktır.
Kemik gelişimi tam olarak tamamlanmamış bireyler, sigara kullanımı yara iyileşmesini olumsuz bir şekilde etkilediğinden çok fazla sigara kullanan kişilere bu işlem uygulanmaz. Bunun yanında yüksek tansiyon, diyabet, hemofili gibi rahatsızlıkları bulunan bireylerde doktorları ile görüşülerek tedaviye başlanabilir.
Vücudun İmplantı Reddetme Riski Var Mıdır?
Vücudun diş implantını reddetme riski oldukça azdır. Yapılan araştırmalara göre titanyum doku dostu bir malzeme olduğundan vücut tarafından kabul edilir. Bu sebeple diş implantları çoğunlukla titanyum esaslı malzemelerden üretilir.
İmplantlarda doku reddi durumlarının yaşanması söz konusu değildir. İyileşme dönemlerinde meydana gelen enfeksiyon sorunları hastaların ağız bakımına dikkat etmemesi çok fazla alkol ve sigara kullanımı nedeniyle meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda implantın kaybedilmesi gibi istenmeyen durumlar söz konusu olabilir.
Diş İmplantı Bölümleri Nelerdir?
Diş tedavilerinde sıklıkla tercih edilen diş implantı bölümleri şu şekildedir.
- İnfrastrüktür implantların en alt kısmında yer alan yapıdır. Diş implantlarının çene kemiğine cerrahi işlemler ile yerleştirilmesinde implant çivisi kullanılır.
- Mezosrüktür implantlardaki ara yapıya verilen isimdir. Bu yapı infrasrüktür ve suprasrktürün birleşmesini sağlama özelliğine sahiptir. İmplant parçalarının çene kemiğine yerleştirilmesinde özel birtakım aletler kullanılır.
- Suprastrüktür implantın en üst kısmında yer alan bölümdür. İmplantların üst kısımlarına yapıştırılan protezlere verilen isimdir.
Diş İmplantının Yerleştirilmesinden Sonra Meydana Gelebilecek Yan Etkiler Nelerdir?
Diş implantı yerleştirme işleminden sonra bazı yan etkiler oluşabilir. Bunlar,
- Küçük çaplı kanama durumları
- Diş etlerinde ve yüzde şişme
- İmplantın uygulandığı bölgelerde ağrı sorunları
- Ciltte ya da diş etlerinde meydana gelen morarmalar
Dental implant ameliyatı sonrası hastaların ağrı kesici ya da antibiyotik kullanımına gerek olabilir. Rahatsızlık, şişlik ya da farklı sorunların ameliyattan sonraki günlerde kötüleşmesi durumunda hastaların zaman kaybetmeden ağız cerrahına başvurması gerekir. Operasyondan sonra cerrahi bölgelerin zarar görmemesi açısından hastaların bir süre yumuşak besinler ile beslenmesi gerekir. Hekimler çoğunlukla kendi kendine eriyen dikişler kullandığından tekrar dikişlerin alınmasına gerek duyulmaz. Fakat çözünen dikiş kullanılmaması halinde diş hekimlerinin bu dikişleri çıkarması gerekir.
İstanbul’da Diş İmplantı Tedavisi
Türkiye’de diş implantı tedavileri son derece gelişmiştir. Bu nedenle medikal turizm ile pek çok kişi buraya gelerek diş tedavilerini olmayı tercih eder. Türkiye’de en iyi diş implant tedavileri İstanbul’da gerçekleştirilir. İstanbul’un muhteşem güzelliklerini gezip görürken aynı zamanda tedavinizi de olabilirsiniz. İstanbul’da diş implant tedavileri ile ilgili bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.