Türkiye’de En İyi Diş Kaplama Nerede Yapılır?
Diş kaplama işlemi daha güzel gülüşlere sahip olmak isteyen herkesin öncelikli tercihleri arasında yer alır. Dişlerin güzel görünmesi güzel bir gülüşü de destekleyici niteliktedir. Bu sebeple diş-kaplamaları günümüzde sıklıkla tercih edilen uygulamalar arasında yer alır. Halk arasında kaplama olarak isimlendirilen işlem dişin kronlanması ile gerçekleştirilir.
Doğal ve estetik görünümlere sahip olan kaplama çeşitleri birkaç seans halinde rahatlıkla uygulanabilir. Bu sebeple diş-kaplama tedavisi günümüzde sıklıkla tercih edilen yöntemlerden biridir. Bunun yanında gerçekleştirilen diş kaplamaları dişin işlevsel yönlerini de olumsuz bir şekilde etkilemeyecektir. Kaplama yapıldıktan sonra dişlerin herhangi bir sorun yaşanmadan rahatlıkla kullanımı mümkün olur. Diş-kaplama avantajları, estetik diş-kaplama uygulamaları ve çok daha fazlasını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Diş Kaplaması Neden Yapılır?
Diş kaplama uygulaması aşınmış mine, diş renginde bozulma, çatlaklar, düzensiz diş dizilimi veya aralık sorunlarının giderilmesi amacıyla gerçekleştirilen bir tedavi çeşididir. Bu uygulamalar güzel hizalanmış biçimli dişler oluşturduklarından estetik diş hekimliği içerisinde yer alır. Ancak bunun yanında uygulamanın koruyucu özellikleri de bulunur. Bu sayede kapsamlı prosedürlere olan ihtiyacın ortadan kalkması da mümkün olur.
Uygulamanın diğer avantajları arasında uzun ömürlü olması ve kişilerin daha iyi bir gülümsemeye sahip olması yer alır. Diş kronları ile karşılaştırıldığında diş yapısında çok az değişim yapılır ya da değişim yapmaya hiç gerek kalmaz. Diş-kaplamaları çeşitli kozmetik diş sorunlarının giderilmesi konusunda yardımcı olur.
- İnsanlar yaşlanmaya başladıklarında dişlerde de doğal olarak aşınma ve bunun sonucunda da bozulma durumları söz konusu olur. Eski dişlerde meydana gelen çatlaklar veya genel düzensiz görünüm oldukça yaygın bir şekilde görülür. Diş-kaplamaları dişlerin çok daha sağlıklı ve genç bir görünüme sahip olmasına yardımcı olur.
- Dişlerde gıcırdatma ya da sıkma yanında genel aşınma ve yıpranma sonucunda da düzensiz diş sorunları meydana gelebilir. Bu durum kozmetik gülümseme problemlerinin yanında ısırma sorunlarının yaşanmasına da sebebiyet verecektir.
- Çay ve kahve tüketimleri, alkollü içecek kullanımları, sigara ve bazı ilaçların kullanımı sonucunda doğal olarak veya kalıtsal olarak mine aşınması sorunları meydana gelebilir. Diş-kaplaması tedavileri aşınmış mine nedeniyle zarar gören gülümsemelerin eski haline dönmesine yardımcı olur.
- Bazen kişilerde dişler arasında yaşlanmayla beraber genişleyen ve doğal olmayan boşluk sorunları oluşur. Diş-kaplamaları sayesinde bu sorunların ortadan kaldırılması mümkündür.
- İnatçı diş renklenmelerinin diş beyazlatma yöntemleri ile düzeltilemediği durumlar söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda diş-kaplamaları basit ve kozmetik açıdan tedavi sağlama özelliğine sahiptir.
Estetik Diş Kaplama İşlemi Nasıl Yapılır?
Estetik diş-kaplama uygulaması için ilk önce dişlerden ölçü alma işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekir. Bunun yanı sıra kaplama için tercih edilecek malzemelerin seçimlerinin yapılması da önemlidir. Kaplamalar için gerekli şekillerin oluşabilmesi açısından kalıpların hazırlanması sağlanır. Kaplamaların diş üzerine yerleştirilir ve hastaların herhangi bir sorun yaşayıp yaşamadığı kontrol edilir. Herhangi bir problem olması halinde kaplamaların düzeltmeleri yapılarak işlem tamamlanmış olur. Tüm hastalarda seans sayısında farklılıklar olabilir. Çoğunlukla 2-3 seansta kaplama işlemlerinin tamamlanması mümkün olur.
Diş-kaplaması uygulamaları gerçekleştirildikten sonra hastaların ağız ve diş bakımlarına dikkat etmeleri gerekir. Diş-kaplamaları için ayrı bakım işlemlerinin gerçekleştirilmesine ihtiyaç duyulmaz. Hastaların diş kaplamaları ile alakalı olarak herhangi bir sorun yaşaması durumunda mutlaka diş hekimleri ile iletişime geçmeleri gerekir. Çoğunlukla yapılan uygulamalardan sonra hastalar diş-kaplamaları ile alakalı herhangi bir sorun yaşamazlar. Fakat nadir de olsa kaplamanın çatlaması, çıkması gibi istenmeyen problemlerin yaşanması halinde hastaların zaman kaybetmeden diş hekimleri ile görüşmeleri gerekir. Diş-kaplama tedavi sırası şu şekildedir;
- Diş hekimleri öncelikle hastaların kaplama için iyi bir aday olup olmadığına karar vermek adına ağız içi ve diş röntgeni çekme işlemlerini gerçekleştirir. Bu sayede uygulamadan önce hastalar kapsamlı bir şekilde muayene edilmiş olur.
- Yapılacak olan kaplamalara yer açmak açısından diş hazırlığı esnasında küçük bir diş minesi çıkarma işlemi gerçekleştirilir. Diş hekimleri hastalarının tedavi esnasında acı hissetmesini önlemek için lokal anestezi uygulaması yapar.
- Dişlerin kalıplarının yapılması amacıyla standart macun ölçüsü veya ağız içi tarayıcı kullanılır.
- Diş hekimleri ile beraber kaplamalara doğal renk seçmek amacıyla renk kılavuzundan yardım alınarak kaplamanın yakınında bulunan dişlerin renklerine bakılır.
- Ölçü ve renk tonları hastaların dişlerine tam uyacak şekilde özel porselen kaplama yapmak amacıyla laboratuvara gönderilir.
- Diş hekimleri kaplamalar gelene kadar hastaların takmaları için geçici olarak kaplama yaparlar. Bu geçici kaplamaların uzun süre dayanmasına gerek yoktur. Çoğunlukla birkaç hafta kadar kullanılırlar.
- Sonraki diş hekimi ziyaretinde hekimler, kaplamalar uygun bir şekilde hastaların ağızlarına oturana kadar yerleştirme ve ayarlama işlemlerini gerçekleştirir. Sonrasında hekimler yeni kaplamalar ile ısırma kalitelerini kontrol eder.
- Kaplamaların ayarlanmasından sonra dişlerin ön yüzeylerine sıkı bir şekilde tutturulması sağlanır. Fazla olan çimentoların temizlenmesi işlemleri gerçekleştirilir. Bu şekilde diş-kaplama sürecinin sonuna gelinmiş olur.
Estetik Diş Kaplama Çeşitleri Nelerdir?
Estetik diş kaplamaların üretildikleri materyallere bağlı olarak çeşitleri bulunur. Günümüzde estetik diş-kaplama olarak isimlendirilen çeşitli kaplamalar bulunur. Bunlar içerisinde sıklıkla tercih edilenler laminate veneer, full porselen ve zirkonyum kaplama olanlardır.
Laminate Veneer
Laminate veneer gülüş tasarımı uygulamalarında sık sık tercih edilir. Bu yöntem estetik ve doğal bir görünüm sağlama özelliğine sahiptir. Dişe estetik bakımdan daha güzel bir görünüm kazandırması yanında diş yüzeylerinde sararma problemleri meydana geldiğinde, dişlerde kırık veya çatlak sorunlarında da kullanılabilir.
Laboratuvar ortamlarında hazırlanan bu diş kaplamalarının pratik bir şekilde uygulanması mümkündür. Hastalar bu bağlamda oldukça kısa sürelerde diş-kaplamalarına kavuşabilirler. Bunun yanında dişlerin uç kısımlara doğru incelmesi gibi bazı efekt uygulamalarının da yapılıyor olması da avantajları arasında yer alır. Tamamen doğal diş görünümleri isteyen hastalar için uygun olan bu kaplamalar cazip bir seçenektir.
Zirkonyum Kaplama
Zirkonyum, element yapısı bakımından metale son derece yakın olan malzemelerden biridir. Fakat diş renklerine yakın renk seçenekleri sunabilir ve meral kaplamalardan ayrı olarak beyaz renkleri ile dikkat çeker. Bu sebeple estetik diş-kaplama yöntemleri arasında zirkonyum kaplama sıklıkla tercih edilir. Zirkonyumun en önemli özellikleri içerişimde renk yansıma problemlerinin ortadan kalkması yer alır. Doğal dişe oldukça yakın görünümlerin elde edilmesi sağlanmış olur.
Bunun yanında bu kaplamalar ağız florası ile uyumlu olma özelliğine sahiptir. Bu nedenle alerjik reaksiyonlar ile alakalı problemler yaşanmaz. Diş eksikliği sorunları olan hastalarda köprü işlemi planlanıyorsa en iyi dayanak malzemelerden biri zirkonyumdur. Metallerden farklı olarak hastaların tat alma duyularında bir değişim meydana gelmez. Diş etinin kenarlarında gri renk yansıması olmadığı için ön dişlerde de rahat bir şekilde kullanılabilir.
Full Porselen
Full porselen çok uzun zamandır uygulanan diş kaplama çeşitleri arasında yer alır. Fakat bu diş kaplama çeşidinden faydalanmak için dişin kaybedilmemesi gerekir. Dişin çevresinin hafifçe inceltilmesinden sonra kaplama ile ilgili uygulamalar gerçekleştirilir. Bu şekilde oldukça estetik bir görünüm elde edilmesine yardımcı olan porselen diş kaplamalarında son derece doğal bir görünüm de elde edilmiş olur. Zirkonyum kaplamalara nazaran daha ince bir çalışma yapmaya uygun olmasının yanında kaplama çeşitlerinin ön plana çıkmasına da yardımcı olur.
Diş Kaplama Uygulaması Neden Tercih Edilir?
Pek çok insan estetik bakımdan daha güzel dişlere sahip olmak amacıyla diş kaplama tedavisi olmayı tercih eder. Dolayısıyla diş-kaplama uygulamaları öncelikle estetik kaygılarla yapılır. Renginde sararma olan kırık ya da çatlak problemleri olan dişlere daha güzel bir görünüm kazandırmanın en etkili yolu kaplama uygulamalarıdır. Son zamanlarda daha çok tercih edilen gülüş tasarımı uygulamalarının mükemmel bir şekilde yapılması adına kaplama uygulamaları gerekebilir. Bu sebeple gülüş tasarımı da kaplama diş uygulamalarının tercih edilme sebepleri arasında yer alır.
Her Yaşta Kaplama Diş Yapılır Mı?
Çoğunlukla dişlerde kırık problemleri olduğunda diş-kaplama uygulamaları tercih edilir. Bu gibi durumlarda genç yaşta olan hastaların de estetik kaplama çeşitlerinden faydalanması mümkündür. Lamine kaplamalar yalnızca bir dişe uygulanabileceği gibi tüm dişlere de rahatlıkla uygulanabilir. Özellikle genç yaşlarda bu kaplama çeşitleri sık sık tercih edilir. Bunun nedeni diş kırığı sorunlarında lamine kaplamaların her yaştan bireye uygulanabilmesidir. Ancak zorunlu olmadıkça estetik diş kaplamalarının çok erken yaşlarda tercih edilmemesi gerekir.
Bu açıdan genç yaşlarda yapılan diş kaplamalarının ileride değiştirilip değiştirilemeyeceği de merak edilen konular arasında yer alır. Diş kaplamalarının doğru bir şekilde uygulanması halinde çok uzun yıllar herhangi bir sorun yaşanmadan kullanılması mümkün olur. Fakat bunun yanında hastaların ağız ve diş temizliğine özen göstermesi de önemli konular arasında yer alır. Rutin diş kontrollerinin ihmal edilmemesi de kaplamaların uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanılması açısından son derece önemlidir. Bu şekilde estetik kaplama uygulamaları sorunsuz bir şekilde uzun yıllar rahatlıkla kullanılabilir.
Estetik Diş Kaplama Fiyatları
Hastaların mevcut diş görünümlerinden rahatsız olması halinde estetik kaplama yöntemine başvurmaları mümkündür. Bu bağlamda kişiler fiyat konusunda da bilgi sahibi olmak isteyebilirler. Fakat diş kaplamaları için net bir fiyat vermek doğru değildir. İlk önce hangi diş kaplama çeşidinin kullanılacağına karar verilmelidir. Bunun nedeni diş kaplama çeşitlerinin fiyatlarının birbirinden farklı olmasıdır. Diş hekimlerinin deneyimleri veya kaç tane diş kaplama işleminin gerçekleştirileceği gibi konular fiyatlar üzerinde doğrudan etkilidir.
Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda diş kaplama fiyatları da değişkenlik gösterir. Hastaların ilk önce alanında uzman diş hekimlerinden randevu talebinde bulunması gerekir. Diş muayenelerinden sonra kaplama çeşidi ve rengine karar verilerek net bir fiyat bilgisi almak da mümkün olur. Fakat genel açıdan fikir vermesi adına fiyatlar sanıldığı kadar yüksek değildir.
Diş Kaplama Uygulamalarının Avantajları Nelerdir?
Diş kaplama avantajları çok fazla olduğu için günümüzde en sık kullanılan diş tedavi yöntemleri arasında yer alır.
- Diş görünümü nedeniyle meydana gelen özgüven eksikliği sorunlarının ortadan kalkmasına yardımcı olur.
- Gülüş tasarımı ile birlikte yapılan estetik kaplamalar daha güzel bir gülüşe sahip olmak açısından önemlidir.
- Diş eksikliği olduğunda diş kaplamaları köprü veya implantlar üzerine uygulanabilir.
- Diş kaplama yöntemi sayesinde hastalar çok daha beyaz görünen dişlere kavuşabilirler.
- Ağızda bulunan dental implantları örterek estetik görünümlerin elde edilmesine yardımcı olur.
- Diş kaplamaları daha simetrik bir görünüm elde edilmesini sağlar
- Kırık veya çürük olsa da kökü sağlam olan dişlerin kurtarılmasına yardımcı olacaktır.
- Diş kaplaması için kullanılacak olan materyallerin renkleri, renginde bozulma olan dişlerin yeniden beyaz görünmesini sağlar.
- Diş kaplamaları kişilerin doğal ve estetik bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur.
- Normal dişler ile kıyaslandığında leke tutmaz özellikleri vardır.
- Diş kaplamalarında kullanılan malzemelerin doku uyumu olduğu için alerjik reaksiyonlara sebep olmaz.
- Hafif çapraşıklık ya da eksik diş sorunlarında diş tellerine alternatif olarak tercih edilebilir.
Diş Kaplamalarının Ömrü Ne Kadardır?
Diş kaplamaları kullanım ömrü yaklaşık olarak 15-20 yıl kadardır. Kişilerin ağız hijyenine göstermiş oldukları önem ve sert yiyeceklerin tüketimlerinden uzak durmaları gibi önemli faktörler diş kaplamalarının ömrünün daha da uzun olmasını sağlar. Diş hekimlerinin tavsiyelerine uyulması halinde ve ağız bakımına özen gösterildiğinde kaplamalar uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanılabilecektir.
Hangi Durumlarda Dişlere Kaplama Yapılabilir?
- Estetik amaçlarla yapılan gülüş tasarımı uygulamaları
- Diş şeklinde meydana gelen bozulma sorunları
- Dişlerde oluşan kırıklar
- Özellikle dişin ön kısmında meydana gelen diş boşlukları
- Ön dişlerde çürük tedavileri ile meydana gelen renk problemleri
- Dar ve küçük yapıda olan dişlerin daha estetik ve büyük görünmesinin istendiği durumlar
- Eksik ya da kaybedilen dişler yerine diş kaplama uygulamaları yapılabilir.
Diş Kaplama Tedavisi Sonrası Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Diş kaplama tedavisi sonrası ağız bakımı konusunda hastaların özenli davranması kaplamaların ömürlerinin daha uzun olmasını sağlar.
- Diş kaplama işlemlerinden sonra ağız hijyeni dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biridir. Bu nedenle hastaların diş bakımlarını ihmal etmemeleri gerekir.
- Kişilerin düzenli olarak yılda iki defa diş muayenesine gitmesi gerekmektedir. Bu muayenelerde kaplamaların durumu ve uygunluğu diş hekimleri tarafından kontrol edilir.
- Diş kaplamalarının temizlenmesi ile ilgili konularda ek bakım ürünlerine ihtiyaç duyulmaz.
- Kaplamalarda diş çürümesi durumları söz konusu olmaz. Fakat kaplama kenarlarına ve dişlerin arka kısımlarında yemek artıklarının kalmaması bakımından diş temizliğine çok daha fazla dikkat edilmesi önemli bir konudur. Yetersiz ağız hijyeni durumlarında seramik kaplamaların kenar kısımlarında çürük bakterileri oluşabilir ve bu da dişlerde çürüme problemlerine neden olur.
Diş Kaplama Uygulamaları Kaç Seansta Tamamlanır?
Diş kaplama tedavisi, tüm işlemlerin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi halinde 3 seansta tamamlanabilir. Ancak dişlerin ve hastanın durumuna bağlı olarak kaplama işlemlerinin hızlandırılarak 2 seansta da tamamlanması mümkündür. Kaplama diş tedavi sürecinde her seans arasında 2-3 gün olması önemli bir konudur. Bu sayede kaplamaların çok daha sağlıklı bir şekilde yerleştirilmesi sağlanmış olur.
Kaplama Dişler Çürürse Ne Yapılmalıdır?
Uzman diş hekimleri tarafından doğru bir şekilde gerçekleştirilen kaplamaların çürümesi gibi bir durum söz konusu değildir. Fakat diş kesimi uygulanarak yapılan kaplama işlemlerinde kaplamaların doğru bir şekilde yapıştırılmaması halinde diş ve kaplama arasında boşluk kaldığında çürüme durumları söz konusu olacaktır. Bu tarz durumlarda kaplama diş yüzeyinin dişten çıkarılması ve çürüklerin tedavi edilmesi gerekir. Uygun yüzeyin sağlanmasından sonra diş kaplamaları yeniden dişe yapıştırılabilir.
Diş kaplaması uygulamasından sonraki 1 haftalık sürede sıcak ve soğuk yiyecek içeceklerden uzak durmak gerekir. Uygulamanın ardından sert ve yapışkan gıdaların tüketiminde de dikkatli olunması önemli bir konudur.
Türkiye’de En İyi Diş Kaplaması
Türkiye’de en iyi diş kaplaması için İstanbul tercih edilebilir. Türkiye diş tedavilerindeki gelişmeler ve fiyatların uygun olması nedeniyle sağlık turizminde gelişme göstermiştir. Uygun fiyatlara hem tatil yapmak hem de diş kaplama tedavisi olmak için bu ülke tercih edilebilir. Türkiye’de diş kaplama tedavileri ile alakalı daha detaylı bilgi almak için firmamızı arayabilirsiniz.