Türkiye’de Kalça Protezi Fiyatları
Hareket kısıtı ve ağrı sorunları olan bir kalça iş ve sosyal yaşamınızda sizi engelleyecektir. Bu durum zaman geçtikçe çok daha ağrılı bir hal alır. Bunun yanında ağrıların artması uyku düzeninizin de bozulmasına neden olur. Bu sorunlar tıbbi müdahaleler ile gerçekleştirilen kalça protezi sayesinde çözülebilir. Kalça ağrılarınız mı var? Bu ağrılar nedeniyle yaşam kaliteniz etkileniyor mu? Yılların vermiş olduğu tecrübelerimiz ile kalça protezi hakkında sizleri bilgilendireceğiz.
Total Kalça Protezi Nedir?
Total kalça protezi, kalça eklemlerinin ileri derecelerde zarar görmüş hastalarda hasarlı olan eklemlerin yapay eklemler ile değiştirilmesi ameliyatlarına verilen isimdir. Kalça protezi olarak günümüzde kobalt krom ya da titanyumdan üretilmiş olan ana parçalar ve bunların eklemleştiği alanlarda seramik, metal ya da plastik parçalardan meydana gelir.
Kalça protezi ameliyatı kemiğe iki farklı şekilde tutturularak gerçekleştirilebilir. Kemik kalitesinin çok iyi olmadığı ileri yaştaki hastalarda, protez kemik çimentosu olarak isimlendirilen dolgu maddesi yardımıyla işlem yapılır. Bu tarz protezler çimentolu kalça protezi olarak isimlendirilir.
Kemik kalitesinin daha iyi olduğu genç hastalarda üzeri gözenekli madde ile kaplanmış olan protezler kemik içerisine sıkı bir şekilde yerleştirilir. Ardından vücudun kemiği, protez içerisine ilerleyerek tespiti yapılır. Bu tip protezler çimentosuz kalça protezi olarak isimlendirilir.
Kalça Protezi Kimler İçin Uygundur?
Kalça eklemi, kalça çıkığı, artrit, kırık veya damarlanma bozukluğuna bağlı olarak ileri derecelerde hasar görmüş olan kişilerde, diğer tedavi yöntemleri ile sonuç alınamadığında kalça protezi yöntemi kullanılır. Günlük aktiviteleri engelleyen şiddetli ağrı, kısalık, hareket kısıtlılığı durumlarında kalça protezi ile en iyi şekilde tedavi sağlanabilir. Bu ameliyatlar çoğunlukla 60 yaşından büyük olan hastalarda gerçekleştirilir. Fakat gerekli olması halinde daha genç hastalara da uygulanabilen bir yöntemdir.
Kalça Protezi ile İlgili Teknolojik Gelişmeler Nelerdir?
Kalça protezi işlemi ilk defa 1960 yılında uygulanmıştır. Yıllar içerisinde teknoloji, materyal ve cerrahi tekniklerde büyük gelişmeler olmuştur. Uygulamanın ilk yapıldığı dönemlerde yalnızca metal ve plastik ara yüzden meydana gelen protezler kullanılırken günümüzde metal-metal ve metal-seramik arayüzler kullanılabilir. Günümüzde kullanılan bu yeni maddelerin aşınma özellikleri oldukça üstündür. Plastik arayüzlü protezler ile karşılaştırıldıklarında daha uzun süreli dayanabilirler. Böylece daha genç hastalarda da bu protezler rahatlıkla kullanılabilir.
Erken kalça protezi tasarımları sadece kemik çimentosu ile kullanıma izin verir. Günümüz koşullarında buna çimentosuz kalça protezleri de dahil edilmiştir. Bu şekilde protezin bir dolgu maddesine gerek duyulmadan doğrudan kemiğe tutunması mümkün olur.
Kalça protezlerinin birbirleri ile eklem yapan parçalarının boyutları ve geometrik yapılarında gerçekleştirilen tasarım değişiklikleri ile protezlerin yerinden çıkma risklerinde de azalmalar olmuştur. Bu sayede günlük yaşam aktivitelerinde eski tasarımlı kalça protezlerinde uygulanan bazı kısıtlama sorunlarının da ortadan kalkması sağlanmıştır.
Eski zamanlarda daha büyük kesilerle ve büyük kas gruplarını zedeleyecek şekilde gerçekleştirilen girişimler, günümüz koşullarında daha küçük kesiler ve kalça çevresinde yumuşak dokulara özen gösterilerek gerçekleştirilebilir. Bu sayede ameliyatın ardından günlük yaşam aktivitelerinde dönüş de kolaylaştırılır.
Kalça Protezi Sonrasında Neler Beklenmelidir?
Kalça protezi ameliyatının ardından, hastaların büyük bir kısmında kalça ağrılarının tamamen geçmesi, yürüme, merdiven çıkma gibi aktivitelerde belirgin iyileşme durumları söz konusu olur. 2-3 cm arasında olan bacak kısalık sorunlarının da ortadan kalkması mümkündür.
Protez işleminin ardından sıçrama, koşma gibi aktiviteler yanında ağır işlerin de yapılmaması gerekir. Bu durumlar protezlerde erken aşınma problemlerinin yaşanmasına neden olacaktır. Protezden sonra özellikle ilk 6 aylık dönemde kişilerin alçak sandalyelere oturmamaları ve bacak bacak üstüne atmamaları gerekir. Kişiler ömür boyu alaturka tuvaletlere ve yer sofralarına oturmamalıdır. Bu gibi alırı durumlar kalça eklemlerinin yerinden çıkmasına ve ameliyatın tekrarlanması gibi istenmeyen durumlara neden olabilir. Namaz kılan kişilerin sandalyede oturarak namaz kılmaları önerilir.
Ameliyattan 6-8 hafta sonra hastaların araba kullanmasında herhangi bir sıkıntı yoktur. Fakat sürücü koltuğunun yüksek olması ve kalça eklemlerinin aşırı bükülmemesine özen gösterilmelidir. Bu konu ile alakalı olarak doktorlar hastaları bilgilendirir. 6 haftalık sürede yatarken bacaklar arasında yastık olmasına özen gösterilmelidir. Ameliyattan 6 hafta sonra golf, yüzme, yürüyüş gibi sporların rahatlıkla yapılması mümkün olur. Bunun yanında egzersiz bisikleti kullanımında da herhangi bir sakınca yoktur. Basketbol, futbol ve teniz gibi sporlar hastalar için uygun değildir.
Kalça Protezinin Ömrü Var Mıdır?
Total kalça protezini oluşturan parçalar, hareket esnasında meydana gelen sürtünme durumlarına bağlı olarak zaman içerisinde aşınabilirler. Aşınma ile ortaya çıkan metal ve plastik parçalara karşı vücudun vermiş olduğu tepkilerle protezler tutunmuş oldukları kemikten ayrılırlar. Bu durumda ağrılı protez gevşemesi sorunları meydana gelir.
Uygun cerrahi teknikler yardımıyla modern protez tasarımlarının kullanımı ile beraber günümüzde yapılan kalça protezlerinin ömrü yaklaşık olarak 15-20 yıl arasında değişiklik gösterir. Yeni geliştirilmiş olan seramik ve metal ara yüzlü kalça protezlerinde bu sürelerin çok daha uzun olması beklenir. Aşırı kilo ve bunun yanında tekrarlayan zorlayıcı aktiviteler aşınmanın artmasına neden olur. Bu da protezin çok daha kısa ömürlü olmasına sebebiyet verir.
Gevşeyen kalça protezleri genellikle ikinci bir ameliyatla çıkarılarak tekrardan kalça protezi yerleştirme işlemi yapılır. Fakat ikinci ameliyatlar çok daha zordur ve bunun yanında daha büyük kalça protezi kullanılması gerekir. İkinci protezlerin ömürleri ilk protezler kadar uzun olmayacaktır.
Kalça Protezi Ameliyatı Nasıl Olur?
Total kalça protezi ameliyatı genel ya da epidural anestezi ile gerçekleştirilebilir. Bu ameliyat 2 saat gibi bir sürede gerçekleştirilir. Ameliyattan sonra ağrıların engellenmesi amacıyla epidural ya da damar yolundan takılan ağrı pompaları kullanılır.
Ameliyat esnasında ve sonrasında kaybedilen kan damar yolu ile tekrardan verilir. Hastalar ilk birkaç gün boyunca bacaklarının arasına V şeklinde bir yastık koymalıdır. Ayıldıktan sonra hastaların solunum egzersizleri yapması gerekir.
Ameliyatın ertesi günü hastalar rahatlıkla ayağa kalkabilirler. Yürüteç ya da koltuk değnekleri kullanılarak kısa mesafelerin yürünmesi de mümkün olur. Hastaların alçak yerlerde oturmaları mümkün olmadığından hem hastanede hem de evde tuvalet yükseltici ürünler kullanmaya özen gösterilmelidir. Doktorun önerileri dikkate alınarak belirli bir süre ameliyatlı bacağa tam yük vermekten kaçınmak gerekir. Hastalar ameliyattan sonra 3-7 gün süre ile hastanede kalabilir.
Taburcu işleminin ardından hastalara önerilen egzersizlerin evde yapılması oldukça önemlidir. Bacaklarda kan pıhtısı oluşmasının engellenmesi adına hastaneden çıktıktan sonra hastaların bir süre kan sulandırıcı ilaçlar kullanmaları gerekir.
Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Yapılmaması Gerekenler
- Hastaların en az 8 hafta boyunca bacak bacak üstüne atmaması gerekir.
- Oturup kalkma sırasında öne aşırı eğilme durumu söz konusu olmamalıdır.
- Otururken öne eğilip yerden bir şey almaya çalışılmaması gerekir.
- Alaturka tuvaletlerde oturmaktan kaçınmak son derece önemlidir.
- Dizlerin kalça hizasından yukarı kaldırılmamasına özen gösterilmelidir.
Kalça Protezi Sonrası Meydana Gelebilecek Komplikasyonlar Nelerdir?
Kalça protezi ameliyatı sonrası görülebilen ciddi komplikasyonlar çok düşük oranlarda meydana gelebilir. En sık meydana gelen problemler bacaktaki kan akımının yavaşlaması nedeniyle toplardamarlarda pıhtı oluşması sorunudur. Bu durumun önlenmesi amacıyla cerrahi sonrasında kanı sulandıracak ilaçların kullanımına özen gösterilmelidir. Bu tedaviler gerekli olması halinde 20 güne kadar uzatılabilirler. Ameliyattan sonra erken dönemlerde hastaların yürüyüşe çıkması bunun yanında hareketsiz kalmaktan kaçınması pıhtı oluşma sorunlarının önüne geçecektir. Bunun yanında hastaların varis çorabı kullanması da etkili olabilir.
Total kalça protezi sonrası enfeksiyon sorunları yani kalça protezi iltihaplanması oldukça düşük oranlarda meydana gelir. Vücudun başka bölgelerinde enfeksiyon sorunlarının olması, şeker hastalığı ya da farklı kronik rahatsızlıkların varlığı bu riskin artmasına neden olabilir. Ameliyatın öncesinde vücudun farklı bölgelerinde meydana gelebilecek enfeksiyon durumlarının tedavi edilmesi gerekir.
Ameliyat sırasında hastalara koruyucu antibiyotik tedavileri uygulanır. Cerrahi işlem esnasında özel önlemler alınarak enfeksiyon risklerinin azaltılması sağlanmış olur. Kalça protezlerinde enfeksiyon meydana gelmesi durumunda tekrarlayan cerrahiler ile protez çıkarılıp bir süre sonra tekrardan yerleştirilmesi gibi çeşitli işlemler uygulanabilir.
Total kalça protezi sonrasında protezin yerinden çıkması sorunları %5-8 arasında görülen bir durumdur. Ameliyatın ardından özellikle ilk 6 haftalık süreçte hastaların birtakım hareketlerden kaçınması gerekir. Cerrahi teknikler ve kalça protezi tasarımı konusundaki gelişimler ile beraber çıkık sorunları eskiye nazaran çok daha azdır.
Ameliyat esnasında bacaklar arasındaki boy eşitsizliğinin giderilmesi için birtakım özel önlemler alınması gerekir. Fakat bazı durumlarda, kalçadaki yumuşak dokuların dengelenmesini sağlamak ve çıkık risklerinin engellenmesi için bacak boyunca uzatma işlemleri uygulanabilir. 2 cm kadar olan uzunluk farkları vücut tarafından dengelenebildiğinden herhangi bir problem yaşanmaz. Gerekli görülmesi halinde ayakkabı içerisine yükseklik yerleştirilip sorunların giderilmesi mümkün olur.
Bu komplikasyonlar dışında damar ve sinir yaralanması, yara iyileşmesi sorunları, protezin birtakım parçalarının yerinden çıkması, protez çevresinde kırıkların meydana gelmesi, protezin kendinde olan kırıklar gibi sorunlar meydana gelebilir. Fakat bunların görülme sıklığı çok nadirdir.
Kalça Protezinde Enfeksiyondan Korunmak İçin Yapılması Gerekenler
Düşük bir ihtimal olsa da kana karışan bakterilerin kalça protezlerine ulaşması ve burada yerleşerek enfeksiyona neden olması riskleri bulunur. Kalça protezi ameliyatından sonra iki yıl içerisinde diş ya da idrar yolları ile alakalı cerrahi işlem geçirecek olanların mutlaka öncesinde antibiyotik kullanması gerekir. Özellikle taş temizliği, diş çekimi, kanal tedavisi gibi işlemlerde bir saat öncesinde uygun bir antibiyotik kullanılarak enfeksiyonlardan korunmak gerekir. Antibiyotiklerin dozları ve süreleri için mutlaka ortopedi doktoruna danışmak gerekir. Bunun yanında hastaların ayak bakımlarına dikkat etmeleri de önemli bir konudur. Ayak ve tırnak enfeksiyonu gibi durumların söz konusu olması halinde ortopedi doktorundan randevu almak gerekir.
Kalça Protezi Ameliyatı Kimlere Uygulanmaz?
- Akıl hastalığı bulunan kişilere
- Nörolojik hastalıklara bağlı olarak kalçada felç sorunları olanlara
- Kişisel hijyen kurallarına uymada sıkıntı çeken hastalara
- Atardamar ve toplardamarda ileri seviyede yetmezlik olan hastalara
- Demans hastası olan kişilere kalça protezi uygulanmaz.
Kalça Protezi Ameliyatında Meydana Gelebilecek Olumsuz Durumlar Nelerdir?
İlk önce eğer kalça protezi ameliyatları deneyimsiz cerrahlar tarafından yapılacaksa çeşitli risk durumları söz konusu olabilir. Bunun için bu ameliyatların kaliteli malzemelere sahip olan donanımlı hastanelerde uzman cerrahlar tarafından yapılması önemli bir konudur. Bu merkezlerde gerçekleştirilen ameliyatlarda başarı oranları oldukça yüksektir.
Kalça protezi ameliyatlarında karşılaşılabilecek olumsuz durumlarından biri de ameliyat bölgesinde meydana gelen enfeksiyon sorunlarıdır. Bu durum hastaların uzun süreler boyunca antibiyotik kullanmalarına sebebiyet verir. Bu nedenle enfeksiyon sorunlarının yaşanmaması adına iyi bir merkez tercih edilmelidir.
Protezler son teknoloji kullanılarak üretilseler de ağır işlerde çalışan kişiler için uzun ömürlü olmayacaktır. Bu durumlardan dolayı protezde bulunan ara parçaların kısa sürelerde aşınması gibi durumlar söz konusu olabilir. Bu da protezlerde gevşeme problemlerinin yaşanmasına neden olur. Yaşanan bu olumsuz durumlar protezlerin değiştirilmesi işlemlerini beraberinde getirir. Protezlerin değiştirilmemesi halinde geri dönüşü olmayan kemik erimesi gibi problemler meydana gelebilir. Yaşanan sorunlardan sonra yeniden yapılan protez ameliyatları diğer ameliyatlara oranla çok daha zor olur. İkinci ameliyat teknik gerektiren zor bir ameliyat olduğundan yine iyi bir merkezde ve uzman kişiler tarafından gerçekleştirilmelidir.
Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Hastaların Yaşamları Nasıl Olmalıdır?
Ameliyat sonrasında hastaların eve çıkarılmasının ardından belli bir süre koltuk değneği kullanmaları gerekir. Koltuk değneklerinin nasıl kullanılacağı hastalara doktorlar tarafından detaylıca anlatılır. Hastalar belirli süreler dikkatli bir şekilde yürüteçle yürütülmelidir. Sonrasında hastaların mevcut durumlarına göre 2-3 hafta sonrasında desteksiz yürümeye başlamaları mümkündür.
Hastaların hafif sporlar yapabilmeleri için dört ayın geride kalması gerekir. Bu süreden sonra hastalar oturup kalkarlarken kesinlikle tutunabilecekleri yani kendilerine destek olacak alçak olmayan sandalye ya da koltuk kullanmaları gerekir. Bunun yanında hastaların yaşam alanlarında kayma riski bulunan yerlerden uzak durmaları da önemli bir konudur. Hastalar banyo yaparlarken yüksek duş sandalyesi kullanmaya özen göstermeleri önemli bir konudur. Bunun yanında ayakta kendilerine destek sağlayarak banyo yapmaları da önemlidir. Hastaların ameliyatın ardından banyo yapabilmeleri için operasyonun üzerinden iki hafta geçmiş olması gerekir.
Ameliyatın ardından hastaların yatma şekilleri de operasyonun tekniğine bağlı olarak değişiklik gösterir. Çoğunlukla uzman cerrahlar tarafından kalça protezi operasyonu sonrası hastaların belirli bir dönem sırt üstü yatmaları önerilir. Kişilerin diğer yatış pozisyonlarında yatabilmeleri için ameliyatların üzerinden belli bir zaman geçmesi gerekir. Bu zaman dilimleri gerçekleştirilen ameliyatların türüne bağlı olarak değişiklik gösterir.
Ameliyatın ardından hastaların cinsel ilişkiye girmek için de belli bir dönem beklemesi önemlidir. Bu konuda belirlenen süre çoğunlukla 6 hafta kadardır. Nasıl bir birliktelik yaşanacağı konusu ise hastaların cinsiyetlerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu durum konusunda bilgilendirici olması açısından hastalara doktor tarafından şematik görseller verilebilir.
Kalça Protezi Ameliyatı Kimlere Uygulanır?
Çoğunlukla orta yaştan sonra kalça protezi operasyonunun üst bir yaş sınırı bulunmaz. Kemik gelişimlerini tamamlamış olan herkese bu ameliyat uygulanabilir. Çoğunlukla kalça çıkığı ya da avasküler nekroz rahatsızlıklarında kalça protezi uygulanır. 20-40 yaş aralığında olan kişilere bu ameliyat uygulandığında kesin sonuç elde etmek mümkün olur.
Kalça Protezi Ameliyatı Geciktirilebilir Mi?
Kalça protezi ameliyatının geciktirilmemesi oldukça önemli bir konudur. Ameliyatın gerekli olduğu hastaların zamanla rahatsız olmayan bel, diz, diğer kalça, sırt gibi bölgelerinde kireçlenme sorunları meydana gelebilir. İlerleyen zamanlarda ise sorun oluşan bu bölgelerde de ameliyat işlemleri yapılması gerekecektir. Bu sebeple bu bölgelere yük binmeden önce hastaların kalça protezi ameliyatı olması son derece önemlidir.
Kalça Protezi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Hastalarda devam eden şiddetli ve sürekli ağrıların bulunması yaşam standartlarını etkileyecek boyutlara geldiğinde bu gibi durumlarda hastalar ne kadar genç de olsa hareketsizlik üzerine seyreden bir yaşam şekli meydana gelir. Bu gibi durumlarda kalça protezleri bir zorunluluk haline gelir.
Türkiye’de Kalça Protezi Tedavisi
Türkiye tıbbi açıdan gelişmiş ülkelerden biridir. Bu ülkede dövizin yüksek olması yurt dışından gelen hastaların çok uygun fiyatlara tedavi olmalarına olanak sağlar. Bu nedenle Türkiye’de özellikle son dönemlerde medikal turizm son derece popülerdir. Türkiye’de kalça protezi ameliyatı tedavisi hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.