Türkiye’de Kaplama Yaptırmaya Değer Mi?
Dişlerde bazı sebeplerle madde kaybı gibi istenmeyen durumlar söz konusu olabilir. Estetik amaçlarla ya da madde kayıpları sebebiyle yapılan restorasyonlar diş kaplama olarak isimlendirilir. Çürük ya da travma sebebiyle meydana gelen madde kayıplarının dolgu ile onarılamaması halinde estetik açıdan dişin görünümünün değiştirilmesinde, yer tutucu desteği için ya da kaybedilen dişlerin yerine kaplama yapılabilir.
Diş kaplama uygulamalarında bazı durumlarda dişlerden bir miktar aşındırma işlemi gerçekleştirilebilir. Aşındırma miktarları gerçekleştirilecek olan kaplama protezin cinsine ve estetik beklentilere bağlı olarak değişiklik gösterir. Bazen de dişlerde aşındırmaya gerek kalmadan kaplama işlemlerinin yapılması mümkün olur.
Diş Kaplama İşlemi Nasıl Yapılır?
Diş kaplama uygulaması düzensiz diş dizilimi, aşınmış mine, dişler arasında aralık, diş renginde bozulma, dişlerde çatlak oluşumu gibi nedenlerle gerçekleştirilir. Ön yüzlerde uygulanan diş kaplamasının temelinde diş rengine yakın porselen veya kompozitten oluşan ince bir kabuk kullanılır.
Kaplamalar güzel hizalanmış, biçimli dişler sağlar. Bu nedenle estetik diş hekimliği için de sıklıkla tercih edilir. Bunun yanında kaplamaların koruyucu özellikleri de bulunur. Bu sayede daha kapsamlı prosedürlere olan ihtiyaçlara a gerek kalmaz.
Kaplamaların en önemli avantajları arasında uzun ömürlü olmaları yer alır. Daha iyi bir gülümseme sağlama özelliği bulunur. Diş yapısı çok az değiştirilebileceği gibi hiç değiştirilmeyeceği durumlar da olabilir. Diş kaplamaları kozmetik sorunların büyük kısmını rahatlıkla çözebilir.
Aşındırma ve Yıpranma
İnsanlarda yaşlanmaya bağlı olarak dişlerde de aşınma ve bozulma durumları söz konusu olabilir. Eski dişlerde çatlaklar veya genel anlamda düzensiz bir görünüm meydana gelmesi söz konusudur. Kaplamalar dişlerin sağlıklı ve genç görünmesini sağlar.
Mine Aşınması
Çay kahve tüketimleri, sigara ve bazı ilaçların kullanımı, alkol kullanımı sonucu ya da kalıtsal yatkınlık sebebiyle mine aşınması durumları söz konusu olabilir. Kaplamalar, aşınmış mine nedeniyle zarar gören gülümsemelerin eski haline getirilmesine yardımcı olur.
Dişlerde Renklenme
Dişlerde inatçı renklenme durumlarının diş beyazlatma ile tamamen giderilememesi durumları söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda kaplamalar yardımıyla basit ve kozmetik bir tedavinin sağlanması mümkün olur.
Genetik
Bazı insanlarda, dişleri arasında yaşlanmaya bağlı aralık olabilir. Bu gibi durumlarda bu boşlukların kaplamalar ile giderilmesi mümkündür.
Düzensiz Dişler
Diş gıcırdatması veya sıkma yanında, genel aşınma be yıpranma sonucunda da düzensiz dişler görülebilir. Bu durum kozmetik gülümseme problemlerine yol açar. Bunun yanında ısırma sorunları da meydana gelebilir. Kaplamalar yardımıyla bu sorunların rahatlıkla giderilmesi mümkündür.
Diş kaplama uygulamaları özellikle çürüme gibi istenmeyen durumlarda sıklıkla tercih edilir. Çürüklerin temizlenmesinin ardından dişlerin yeniden eski görünümlerine kavuşması adına farklı malzemeler kullanılarak kaplama işlemleri gerçekleştirilebilir. Bunun için protez dişlerle kalıplar oluşturulur. Dişler üzerinde bir miktar aşındırma yapıldıktan sonra metal ya da metal olmayan malzemelerle kaplama uygulanır. Porselen, seramik, zirkonyum gibi farklı maddeler kullanılarak bu işlemlerin yapılması mümkündür.
Diş Kaplama Süreci Nasıldır?
Standart diş kaplama tedavisi için uygulanması gereken prosedür şu şekildedir;
- Öncelikle hastaların kaplama için uygun olup olmadığına karar verilir. Bunun için diş hekimleri hastaların ağız içi fotoğraflarını ve diş röntgenini çeker. Bu sayede kaplama işlemi öncesinde kapsamlı bir muayene gerçekleştirilmiş olur.
- Kaplamalara yer açmak amacıyla diş hazırlığı esnasında küçük diş minesi parçası çıkarılmalıdır. Diş hekimleri tedavi sırasında hastaların herhangi bir ağrı çekmemesi adına lokal anestezi uygular.
- Dişlerin kalıbının yapılması için standart bir macun ölçüsü veya ağız içi tarayıcı kullanılır.
- Hekimler ile beraber kaplamalara doğal renklerin seçilmesi için renk kılavuzundan yardım alınarak dişlere bakılır.
- Ölçü ve renk tonu anlaşmalı laboratuvarlara gönderilerek özel porselen kaplama hazırlanır.
- Diş hekimleri kaplamalar gelene kadar hastaların takması için geçici bir kaplama yaparlar. Bu kaplamalar uzun süre dayanıklı değildir. Hastaların sadece birkaç hafta kullanmaları için hazırlanır.
- Sonraki diş hekimi ziyaretinde kaplamalar hastaların ağzına oturana kadar yerleştirme işlemi gerçekleştirilir. Sonrasında hekimler yeni kaplama ile hastaların ısırma kalitesini kontrol eder.
- Kaplamaların ayarlanmasından sonra dişlerin ön kısımlarına sıkıca tutturulma işlemleri gerçekleştirilir. Fazla olan çimentoların temizlenmesi işlemleri gerçekleştirilir. Bu şekilde diş kaplamaları tamamlanmış olur.
Güvenli Diş Kaplama Nasıl Gerçekleştirilir?
Günümüzde diş kaplamalarının güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi son derece önemlidir. Laboratuvarlarda el işçiliği kullanılarak ya da son zamanlarda CAD-CAM teknolojisi ile el değmeden üretilen diş kaplama malzemeleri kullanılabilir. Sonuçlar hızlı bir şekilde elde edildiği için güvenli bir diş kullanımı sağlanır. Diş bakımlarının doğru bir şekilde yapılması ile beraber dişler uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanılabilir.
Diş kaplamaları çoğunlukla 3 seansta tamamlanır. Kişilerin diş durumlarına göre 2-4 seans arasında değişiklik gösterir. Diş kaplama işlemleri estetik kaygıları da üzerinde barındırdığından süreçlerin aceleye getirilmemesi son derece önemlidir. Bu şekilde kaplamalar etkisini en iyi şekilde gösterecektir.
Diş Kaplama Faydaları Nelerdir?
Diş kaplama faydaları oldukça fazla olduğundan günümüzde en çok tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer alır. Diş kaplama tedavisi almanın farklı pek çok faydası vardır. Kaplamanın sağladığı en önemli faydalardan biri dişlerin görünümlerinin iyileştirilmesidir. Bu tedavi ile hastalar daha güzel ve parlak dişlere sahip olabilirler. Kaplamalar çeşitli kozmetik sorunların giderilmesi amacıyla da tercih edilir. Bunlar;
- Dişlerdeki boşluk sorunları
- Hasar gören kırık ya da yontulmuş olan dişler
- Ortalamadan daha küçük olan dişler
- Sivri veya olağandışı görünümleri olan dişler
- Beyazlatma yöntemleri ile düzeltilemeyecek kadar ciddi renk değişimi sorunları veya düzensiz renklenme problemleri olan dişler
Kaplamalar, tercih edilen kaplama türlerine bağlı olarak on yıl ya da daha fazla zaman rahatlıkla kullanılabilir. Bu sayede kişilerin gülümsemelerine olan güvenleri de artmış olur.
Diş Kaplamasından Sonra Bakım Nasıl Olmalıdır?
Uzman diş hekimleri tarafından gerçekleştirilen diş kaplama tedavileri kısa sürede iyileşir. Bu tarz tedavilerde kaplamaların yerine yapıştırılmasından sonra hastalar normal şekilde yeme, içme işlemlerini gerçekleştirebilir.
Bazen kaplamalar uygulandıktan sonra hastalara biraz sert gelebilir. Birkaç gün normal yemek yeme ve fırçalama işlemlerinin ardından pürüzlü kısımlar aşınacağından bu his de gidecektir. Aksi durumlarda diş hekimleri ile görüşerek bunların düzeltilmesi gerekir.
Diş kaplaması yaptırıldıktan sonra bazı önlemlerin alınması ve bakım yapılması kaplamaların kullanım sürelerinin uzamasına yardımcı olur. Uzman diş hekimlerinin önerdiği bakımlar şu şekildedir;
- Hastaların yiyecekleri ön dişleri ile çiğnememesi gerekir. Sert yiyecekler tüketen kişilerin arka dişleri ile çiğneme işlemlerini yapması önemlidir.
- Kaplamalar ile kalem ya da tırnak gibi sert cisimler kemirilmemelidir.
- Dişlerini sıkan ya da gıcırdatan kişilerin atel, gece plağı ya da ağız koruyucu kullanmaları gerekir.
- Çeşitli ürünlerin ambalajlarını açmak için diş kullanmaktan kaçınılmalıdır.
- Darbe içeren sporlarda ağız koruyucu kullanılması önemlidir.
Diş kaplaması sonrası dikkat edilen bu konular sayesinde kaplamalar ile beraber daha sağlıklı yıllar geçirebilirsiniz.
Diş Kaplama Uygulamaları Nelerdir?
Diş kaplaması için kullanılan protezler kısmen ya da tamamen hasar gören dişlerin örtülmesi için kullanılır. Madde kaybına uğramış olan hasarlı dişlerin güçlendirilmesinin yanında diş görünümünü, hizalanmasını ya da şeklini iyileştirmek amacıyla da bu uygulamalar yapılabilir.
Protez maddesi olan porselen ya da seramik taçlar doğal diş renklerine uygun olması ile bilinir. Diğer malzemeler ise akrilik, seramik, altın ve metal alaşımlar içerebilirler. Bu alaşımlar porselen kaplamalardan çok daha güçlüdür. Bu nedenle özellikle arka dişlerde daha sık kullanılır. Güçlü ve cazip olmaları nedeniyle metal kabuk ile kaplanan porselenler protezler sıklıkla kullanılır.
Diş Kaplamalarında Hangi Protezler Kullanılır?
Diş kaplama uygulaması için çeşitli malzemeler kullanılabilir. Kaplamalar teknik imkanların sunduğu olanaklar doğrultusunda sürekli bir gelişim ve yenilenme içerisindedir. Kaplama operasyonlarından sonraki süreçlerde dişlerin düzenli bakımlarına devam edilmesi de oldukça önemlidir. Diş kaplamalar günümüzde;
- Zirkonyum
- Seramik
- Metal alaşımlı porselen
- Full-porselen
- Porselen gibi malzemelerden üretilir.
Diş Kaplaması Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Diş kaplaması sonrası dikkat edilmesi gereken çeşitli konular bulunur. Dişlerin çeşitli nedenlerle hasar görmesi halinde uygulanan diş kaplama tedavisi hastalar için hassas bir sürecin başlamasına neden olur. Bu aşamadan sonra dişlerin bakımına dikkat etmek son derece önemlidir. Diş kaplama sonrası dişlerin bakımına dikkat edilmemesi durumunda çeşitli sorunlar meydana gelebilir. Uygulanan kaplamalarda çeşitli lekeler oluşabilir, ağız içi ile alakalı sorunlar olabilir ya da çürükler meydana gelebilir. Bu sebeplerden dolayı bu süreçte iyi bir hassasiyet gösterilmesi, ağız ve diş bakımları üzerinde yeterince durulması son derece önemlidir.
Diş Kaplama Sonrası Meydana Gelen Değişimler Nelerdir?
Diş kaplama uygulamaları sorunlu dişlerin onarımları için tercih edilir. Bu durumda hastaların bu yeni duruma alışmaları biraz zaman alabilir. Diş kaplama işlemi sonrası hastalar yeni dişleri ile ilgili yabancılık çekebilirler. Dişlerdeki eksik kısımların tamamlanmasından sonra bu bölgelerde farklılık hissedilmesi son derece normaldir.
Dişlerle ilgili alışması zor yapısal bir problem yoksa hastaların bu duruma alışması çok zaman almayacaktır. Bu açıdan hastalar ve hekim arasında belirli aralıklarla irtibat kurulması oldukça önemlidir.
Porselen Diş Kaplama Nedir?
Ağız ve diş sağlığı insanların yaşamında dikkat etmesi gereken konulardan biridir. Günlük hayatta tüketilen yiyecek ve içecekler nedeniyle ağız ve diş açısından birtakım olumsuz durumları yaşanabilir. Bu gibi durumların yaşanmaması adına ağız ve diş sağlığına gerekli özenin gösterilmesi son derece önemlidir.
Kişiler diş sağlığı açısından düzenli olarak hekim kontrolüne gitmelidir. Ağız ve diş sağlığı konusunda günümüzde çeşitli tedavi yöntemleri bulunur. Çoğunlukla insanlar dişleri ile ilgili çeşitli olumsuz durumlar yaşayabilir. Diş çürükleri, estetik görünümde bozulma, diş yapısında bozulma gibi sorunlar meydana gelebilir. Diş kaplama porselen bu sorunların giderilmesinde sıklıkla kullanılan tedavi yöntemleri arasında yer alır.
Porselen Diş Kaplama Tedavi Aşamaları
Diş yapısında meydana gelen bozulmaların ve kötü görünümlerin düzeltilmesi için bazı aşamalar vardır. İlk önce hekim tarafından diş analizlerinin detaylı bir şekilde yapılması gerekir. Bu sayede tedavi sürecinin nasıl ilerlemesi gerektiği ile alakalı plan çıkarılır. Bu aşamada ağız ve diş yapısının ölçümleri alınarak uygun tedaviye başlanır.
Porselen diş kaplama yapılacak olan dişlere öncelikle gerekli ayarlamalar gerçekleştirilir. Bu aşamada gerekli görülürse dişlerin bir miktar küçültülmesi sağlanır. Sonrasında diş hekimlerinin gerçekleştirdiği bazı testler sonucunda protez kaplamalar sorun yaşanan dişlere uygulanır. Dişlerin bakımı için belirli aralıklarla diş hekimlerini ziyaret etmek son derece önemlidir.
Porselen Diş Kaplama Sonrasında Bakım Nasıl Olmalıdır?
Porselen diş kaplama sonrası bakım konusunda hastaların dikkatli olması oldukça önemlidir. Kaplama işlemi uygulanıp anestezinin geçmesinden sonra hastalar normal bir şekilde yeme ve içme ihtiyaçlarını gerçekleştirebilirler. Kaplamaların yerleştirilmesinden sonra bir süre sertlik gibi durumlar söz konusu olsa da bunlar zaman içerisinde geçecektir. Sertlik ve çıkıntılar uzun süreler boyunca geçmezse diş hekimlerine danışılmalıdır. Diş hekimleri bu aşamada kaplamaları yeniden törpüleyecektir. Kaplama ömürlerinin daha uzun olması için;
- Sert gıda tüketimlerinde arka dişlerin kullanımı önemlidir.
- Spor yaparken kaplamaların zarar görmemesi adına ağız koruyucu kullanılmalıdır.
- Sert objelerin çiğnenmesinden uzak durmak gerekir.
Porselen Diş Kaplamanın Dezavantajları Nelerdir?
Porselen diş kaplama dezavantajları da hastalar tarafından araştırılan ve merak edilen bir konudur.
- İşlemin ardından dişler sıcak ve soğuk yiyeceklere karşı daha hassas bir hal alır.
- Diş kaplaması uygulamalarının geri alınması mümkün değildir. Kaplamaların hasar görmesi halinde tamir edilmesi söz konusu olmayacaktır.
- Dişini sıkan ve gıcırdatan kişiler için kaplamaların yapılması uygun değildir. Çünkü bu hareketler yapıldığında kaplamalarda çatlama gibi istenmeyen durumlar söz konusu olabilir.
- Diş kaplamalarının diğer diş renkleri ile tam olarak eşleşmediği durumlar söz konusu olabilir. Kaplama yerine oturtulduktan sonra renginin değiştirilmesi durumları söz konusu olmaz. Diş beyazlatma işlemlerinin kaplama uygulamaları yapılmadan gerçekleştirilmesi önemlidir.
- Kaplamaların yerinden çıkması ya da düşmesi gibi durumlar çok sık olmasa da meydana gelebilir. Bu durumların olma olasılıklarını en aza indirmek adına sert gıda yerken dikkatli olmaya özen gösterilmelidir.
Zirkonyum Diş Kaplama Özellikleri
Dişler insanların hem dış görünüşlerini hem de psikolojilerini etkiler. Dişleri düzgün ve orantılı olan kişiler son derece özgüvenli olacaklardır. Bunun yanında çok daha rahat bir şekilde ağız hareketleri sergilemeleri mümkün olur. Dişlerde çarpıklık durumlarının söz konusu olması halinde zirkonyum diş kaplama tercih edilebilir.
Zirkonyum, diş kaplamalarda sıklıkla tercih edilen elementler arasında yer alır. Oldukça sert yapıda olması ile de dikkat çeker. Zirkonyum kendi arasında iki farklı çeşide ayrılır. Bunlar yüksek saydam zirkonyum ve katı zirkonyum şeklindedir. Bunlardan biri doğal dişler ile birebir uyum gösterir. Diğerinin ise çok daha dolgun ve sert bir yüzeyi vardır.
Yarı yüksek saydam zirkonyum özellikle ön dişlerde daha sık kullanılır. Doğallığı ve uyumlu olması nedeniyle ağız yapısında sıkça tercih edilen bir malzemedir. Zirkonyum üzerine yapılan porselen kaplamalar ile diş yapısının elde edilmesi mümkün olur. Bunun yanında bu element sağlığı tehdit eden herhangi bir unsur barındırmaz. Damat yapısına da oldukça uyumlu olması ile dikkat çeker. Porselen altında sert bir cisim olması kişilerin daha kolay bir şekilde çiğneme işlemlerini gerçekleştirmesine yardımcı olur.
Zirkonyum Diş Ne Kadar Süre Kullanılabilir?
Zirkonyum dişler doğru bir şekilde kullanıldığında uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanmak mümkün olur. Bunun yanında bu dişlerde renk değişimi gibi istenmeyen problemler meydana gelmez. Her zaman ilk günkü gibi parlaklığını korumaya devam edecektir. Zirkonyum dişler bilgisayar desteği ile üretilirler. Bu sayede hem hasta memnuniyeti sağlanır hem de hata oranı sıfıra yakın olur. Sert bir yapısı olduğundan ağız içerisinde her alanda rahat bir şekilde kullanılabilir. Usta diş hekimleri tarafından yapılan zirkonyum kaplama dişleri normal dişlerden ayırt etmek mümkün değildir. Metal olsa da oldukça hafif bir yapısı bulunur.
Türkiye’de Diş Kaplama Uygulamaları
Türkiye diş tedavileri açısından gelişmiş ülkeler arasında yer alır. Bu nedenle sağlık turizmi gelişmiştir ve yurt dışından pek çok kişi buraya tedavi olmaya gelir. Türkiye’de diş kaplama fiyatları uygun olduğu için de son derece caziptir. Türkiye’de diş kaplama tedavileri ve klinikler ile ilgili bilgi almak için firmamızla iletişime geçebilirsiniz.