Türkiye’de Tüp Bebek Tedavi Yasaları

Türkiye’de tüp bebek tedavisi pek çok kişi tarafından merak edilir. Türkiye, başarılı tedavi sonuçları ve profesyonel klinikleri sayesinde uluslararası alanda ün kazanmıştır. Türkiye’de yaklaşık 140 tane tüp bebek kliniği bulunmaktadır. Türkiye’de en önemli kriter embriyo veya sperm bağışının yasak olmasıdır. Türkiye’de sadece kişinin kendi embriyo ve yumurtalığı ileİVF tedavisi olmaya müsaade edilir. Ancak şunu belirtmek gerekir ki ABD veya İngiltere ile kıyaslanırsa Türkiye’de tüp bebek tedavisi yaptırmak daha az maliyet tutar. Öyle ki İngiltere’de ödeyeceğiniz tutarın yarısını vererek bu tedaviyi yaptırabilir.

Türkiye’de bulunan İVF kliniklerini hükümet düzenlemeleri takip etmektedir. Çünkü Türkiye Avrupa Birliği üyesi değildir. Türkiye’de İVF yaptırmak için Birleşik Krallıktan gelecek ziyaretçilerin vize alması gerekir.

Türkiye’de İVF Tedavisi Yaptırmak İçin Gerekli Yasalar Nelerdir?

Türkiye İVF yasaları

Bazı Avrupa ülkeleri ile karşılaştırılırsa kimlerin tüp bebek yaptırabileceği ve hangi tedavilere karar verileceği hususunda son derece katı davranır. Taşıyıcı annelik, sperm ve yumurta donasyonu Türkiye’de kesinlikle yasaktır. Lezbiyen çiftleri ve bekar kişileri tedavi etmek de kesinlikle yasaktır. Evli çiftlerin yumurta ve spermleri kullanılarak tüp bebek tedavisine izin verilir. Bununla birlikte PSG tedavisine de izin verilir. Türkiye’de İVF tedavi yasaları aşağıdaki gibidir;

  • Yumurta, sperm ve embriyo bağışı yasaktır.
  • Taşıyıcı anne olmak yasaktır.
  • Partnerler evli olmalıdır.
  • Bekar kişilerin ve lezbiyen çiftlerin tedavisi mümkün değildir.
  • PGD ve PGS olanağı vardır ancak tıbbi olmayan cinsiyet seçimi yapmak yasaktır.
  • Tedavi için yasal yaş aralığı olmasa da klinikler tıbbi durum açısından 46 yaştan büyük kişilere tüp bebek tedavisi uygulanmaz.
  • Embriyolar yıllık olarak saklanır fakat çiftler yıllık bazda planlamasını yapmaktadır.
  • Transfer edilebilecek embriyo sayısında kısıtlamalar vardır.
  • 35 yaş üstü kadınların iki embriyo sahibi olmasına izin verilir.

Türkiye’de Yumurtaları Dondurmak Mümkün mü?

Türkiye’de yumurta dondurma işlemi sadece aşağıdaki durumlarda yapılır;

  • Kanser hastaları
  • Yumurtalık rezervi düşük olan kadınlar
  • Genetikte erken yumurtalık rezervi olan kişiler

Bu durumlarda yumurtalık dondurma işlemi yaptırabilirsiniz. Ortalama maliyeti ise 500 Euro civarındadır. Sizler de yurtdışından gelerek yumurta dondurma işlemi yaptırabilirsiniz.

Türkiye’de Tüp Bebek Yaptırmak Avantajlı mı?

Türkiye’de İVF yaptırmak avantajlı mı

Türkiye’de İVF tedavisi yaptırmak oldukça avantajlıdır. Klinikler son derece hijyenik ve donanımlıdır. Daha önce kliniklerde tüp bebek tedavisi yaptırmış olan hastaların sonuçlarını görebilirsiniz. Bununla birlikte hijyen her şeyden önemlidir. Çünkü sterilizasyon sağlandığı zaman tedavi de daha başarılı sonuç verir. Anne adayının da kendine tedavi süresince çok dikkat etmesi gerekir. Sizler de doğal yollardan gebe kalamadıysanız veya genetik faktör varsa Türkiye’de tüp bebek tedavisi yaptırabilirsiniz. Bu ülkede tedavi olmak için bizimle görüşerek ücretsiz danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir